Το αναστηλωμένο τμήμα της Δωρικής Στοάς

Συζητώντας με την Ιστορία στο ιερό του Ασκληπιού

Μία βίντεο-ξενάγηση σε επιλεγμένα εκθέματα του Μουσείου Ακρόπολης, που φαντάζει ιδιαίτερα ταιριαστή στην τρέχουσα συγκυρία, ανέβηκε σήμερα στο YouTube, στο πλαίσιο της σειράς του ΥΠΠΟΑ «Συζητώντας με την Ιστορία».

Ταιριαστή καθώς μας ξεναγεί σε ευρήματα από το ιερό του Ασκληπιού στη νότια κλιτύ της Ακρόπολης της Αθήνας, ανήμερα την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, αλλά και ανακουφιστική συνάμα γιατί μας συνδέει με ανθρώπους που βάδισαν σ’ αυτή την πόλη χιλιάδες χρόνια πριν, έζησαν τον πόνο και την αγωνία της ασθένειας και κατάφεραν να βγουν νικητές ή πάσχισαν να προσφέρουν τη θεραπεία. 

Το βίντεο, σε σκηνοθεσία του Κώστα Αρβανιτάκη και επενδυμένο με μουσική του Γιώργου Κουμεντάκη, μας δίνει την ευκαιρία να δώσουμε ξανά ραντεβού στο Μουσείο Ακρόπολης και συγκεκριμένα στη ράμπα με τα ευρήματα από τα ιερά στις πλαγιές της. Εδώ μας υποδέχεται ο καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής για να ξεκλειδώσει τις ιστορίες πίσω από εννέα ξεχωριστά εκθέματα.

Ο ναός του Ασκληπιού κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκατάστασης (2011)

Ανάμεσά τους, το μεγάλο ανάγλυφο, στο οποίο παρουσιάζεται η συνοπτική εικόνα του ιερού, όπου προστρέχουν ζητώντας βοήθεια τα μέλη μιας οικογένειας προσφέροντας στον θεό, από ευγνωμοσύνη, ένα γουρουνάκι. 

Σε άλλο ανάγλυφο εικονίζονται και κατονομάζονται φημισμένοι Αθηναίοι γιατροί, οι οποίοι προσέρχονται στον Ασκληπιό, την Περσεφόνη και τη Δήμητρα για να εκφράσουν τις ευχαριστίες τους.

Η περιήγηση εστιάζει επιπλέον στα λιτά μαρμάρινα ανάγλυφα με παραστάσεις αυτιού, ποδιού και στήθους, τεκμήρια ευγνωμοσύνης στον θεραπευτή θεό για τη θεραπεία στα αντίστοιχα σημεία του σώματος.

Και φυσικά, σ’ ένα τμήμα προσώπου που εντυπωσιάζει με τα χρωματιστά ορθάνοιχτα μάτια του, το μαρμάρινο ανάθημα του Πραξία με το οποίο ευχαρίστησε τον Ασκληπιό για την ίαση των ωραίων ματιών της γυναίκας του.

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης