© Shutterstock

Ο κόσμος της τέχνης διεθνώς στηρίζει τους ήρωες της εποχής μας ― τους υγειονομικούς

Είναι οι ήρωες του παράδοξου αυτού αγώνα επιβίωσης της γενιάς μας. Είναι οι υπερασπιστές της ζωής ― κάθε ζωής. Οι influencers της πραγματικής ζωής. Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό κάθε χώρας, τώρα που κινδυνεύει η ανθρώπινη εγγύτητα να περιοριστεί στα νοσοκομειακά κρεβάτια, αναδεικνύεται στους σωτήρες των ημερών μας.

Γι’ αυτούς τους ήρωες έχουν ήδη κινητοποιηθεί ιδρύματα και οργανισμοί διεθνώς. Από αυτούς τους δωρητές δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι προστάτες των τεχνών ή εκείνοι που κρατούν την αγορά της τέχνης ζωντανή ― η τέχνη είναι, άλλωστε, μία κατεξοχήν χειρονομία προσφοράς. Στα καθ’ ημάς, μάθαμε, προ εβδομάδος, για τη δωρεά περίπου 8 εκατ. ευρώ, που μεταφράζεται σε 13,5 εκατ. μάσκες, από το Ίδρυμα Ωνάση, ίδρυμα που θεραπεύει τις τέχνες και τα γράμματα. Χθες, ανακοινώθηκε η δωρεά-μαμούθ των 100 εκατ. δολαρίων του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για την καταπολέμηση της πανδημίας, με σίτιση και ψυχολογική υποστήριξη ευάλωτων ομάδων, με τρία νέα νοσοκομεία και αναβάθμιση του Ευαγγελισμού και με χρηματοδότηση της έρευνας για το αντίδοτο του Covid-19 (είχε προηγηθεί, βέβαια, η δωρεά των 200 εκατ. ευρώ για το Εθνικό Σύστημα Υγείας το 2017). Υπάρχει μία αξιοθαύμαστη κινητοποίηση από τους εθνικούς ευεργέτες της δικής μας εποχής, αλλά αν όχι εκείνοι, ποιοι; Αν όχι τώρα, πότε;

Ταυτόχρονα, να σημειωθεί ότι σήμερα η Εθνική Λυρική Σκηνή ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει, μόλις επαναλειτουργήσουν τα θέατρα, 20.000 εισιτήρια στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας!

© AP Photo/Petr David Josek

Στο Λονδίνο, συντηρητές και επιμελητές από πλέον των 40 μουσείων (μεταξύ αυτών, το Βρετανικό Μουσείο, το Victoria & Albert, το Μουσείο Επιστημών) δωρίζουν δεκάδες χιλιάδες γάντια, μάσκες, ποδιές και γυαλιά μιας χρήσης, αυτά που χρησιμοποιούν κατά τη συντήρηση των έργων τέχνης, για να βοηθήσουν, στο μέτρο που μπορούν, το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας τους, τα νοσοκομεία, τις κλινικές και τους στόλους των οικείων ΕΚΑΒ. Το ίδιο κάνουν στην Οξφόρδη (η οποία δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα κρουσμάτων της νόσου) το Ashmolean Museum, το Μουσείο Ιστορίας της Επιστήμης και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, που έχουν ώς τώρα δωρίσει περί τα 10.000 είδη προστασίας για να καλύψουν τις ανάγκες των διασωστών των ασθενοφόρων. Μάλιστα, οι συντηρήτριες Morwenna Blewett και Sue Stanton δήλωσαν στην Art Newspaper: «Η υπηρεσία ασθενοφόρων του Λονδίνου ήταν σε τέτοια απελπιστική κατάσταση, που σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει ταξί ή οχήματα courier για να έρθει να παραλάβει το υλικό από την Οξφόρδη, κάτι που ήταν εντέλει αδύνατον να οργανωθεί. Έτσι, παραδώσαμε οι δυο μας εθελοντικά το υλικό στο Λονδίνο εκ μέρους όλων των μουσείων του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης».

Στο Παρίσι, η online δημοπρασία φιλανθρωπικών οργανώσεων από τον οίκο Piasa συγκέντρωσε περισσότερα από 2,4 εκατ. ευρώ για τους Γάλλους υγειονομικούς, προκειμένου να προμηθευτούν προστατευτικό υλικό στη μεγάλη δίνη του κορονοϊού. Όλα τα έσοδα από την πώληση των 370 έργων πρόκειται να δοθούν στο Protège Ton Soignant, μία ομάδα γιατρών, επιχειρηματιών και μηχανικών, που θα αναλάβει τα περαιτέρω της προσφοράς. Στο ίδιο πλαίσιο, το Artsy ανακοίνωσε ότι θα χορηγήσει το 10% των εσόδων του από μία νέα σειρά πωλήσεων τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, στο πλαίσιο της εκστρατείας #ArtKeepsGoing.

© AP Photo/Kathy Willens

Στο Κονέκτικατ των ΗΠΑ, το ίδρυμα τέχνης Grace Farms ενέκρινε κονδύλι ύψους 2,5 εκατ. δολαρίων για τους υγειονομικούς της περιοχής. Το ίδρυμα, δε, όχι μόνο θα φροντίσει για την προμήθεια του υλικού ―να σημειωθεί ότι η περιοχή μαστίζεται από κρούσματα κορονοϊού―, αλλά, ταυτόχρονα, θα φροντίσει για την ταχεία διανομή του στα ιατρικά κέντρα της περιοχής, διά της άρτι ιδρυθείσης Grace Farms Alliance Against Covid-19, που σκοπό έχει να παρακάμψει την πολιτειακή γραφειοκρατία.

Περίπου στην άλλη άκρη της γης, στο Χονγκ Κονγκ, ο συλλέκτης και επιχειρηματίας Adrian Cheng ανακοίνωσε ότι θα διανείμει δωρεάν χειρουργικές μάσκες σε 35 αυτόματους πωλητές σε 18 διαφορετικά σημεία. Με αυτό τον τρόπο, η πρωτοβουλία «Mask to go» θα προσφέρει 10 εκατ. μάσκες σε ευπαθείς ομάδες πολιτών, ενώ έχει βρεθεί τρόπος να αποφεύγεται ο συνωστισμός στους αυτόματους πωλητές, καθώς οι πολίτες θα μπορούν να προπαραγγέλνουν το πακέτο τους online.

© Shutterstock

Αν κάτι μας μαθαίνει η πανδημία του κορονοϊού είναι ο τρόπος ―την εποχή του social distancing― να ερχόμαστε όλο και πιο κοντά ο ένας στον άλλον, ακόμη κι αν δεν μπορούμε να αγγιχτούμε. Οι γιατροί, οι νοσηλευτές και το λοιπόν υγειονομικό προσωπικό χρειάζονται, όσο ελάχιστες φορές στην ιστορία, αυτή την εγγύτητα. Με όποιον τρόπο μπορεί εκείνη να εκφραστεί.

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης