© AP Photo/Hassan Ammar

Η επικαιρότητα με μια ματιά

Μαζί και αύριο για το Μουσείο Μπενάκη


Τη στήριξη του κοινού ζητεί το μεγαλύτερο δίκτυο μουσείων στην Ελλάδα για την επόμενη, μετά τον κορονοϊό, ημέρα. Μέσω της εκστρατείας «Ενισχύω το μουσείο – Μαζί και αύριο», ζητεί την οικονομική συνδρομή μας «για να μπορέσει να αντεπεξέλθει το μουσείο σε όλα τα προβλήματα που προκύπτουν από το κλείσιμό του». Στο benaki.org υπάρχουν διαθέσιμα διαφορετικά επίπεδα χρηματικής ενίσχυσης. Φέρ’ ειπείν, σε όσους αγοράσουν ένα εισιτήριο αξίας €12 ή μια ετήσια συνδρομή μέλους €60, προσφέρεται ακόμη ένα/μία. Εναλλακτικά, στην ειδική φόρμα, ο ενδιαφερόμενος δωρητής μπορεί να συμπληρώσει το ποσό που επιθυμεί να προσφέρει, αλλά και πού θα ήθελε να χρησιμοποιηθεί.

Κρέμασε ένα έργο τέχνης στο σαλόνι σου με το… κινητό


Βλέπεις ένα έργο τέχνης διαδικτυακά και θα ήθελες να τσεκάρεις πώς θα δείχνει στον χώρο σου; Η Lisson Gallery λανσάρει μια πλατφόρμα επαυξημένης πραγματικότητας που επιτρέπει στους χρήστες να οπτικοποιήσουν τρισδιάστατα αντικείμενα μέσω των έξυπνων κινητών ή της ταμπλέτας τους στο προσωπικό τους περιβάλλον, δηλαδή να «διακτινίσουν», τρόπον τινά, έναν πίνακα ζωγραφικής ή ένα γλυπτό στο σαλόνι τους.

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε σε συνεργασία με την εταιρεία Augment, η οποία διαθέτει ήδη αυτή την τεχνολογία σε κολοσσούς του λιανεμπορίου, όπως η Coca Cola και η Unilever, αλλά μέσα από τη συνέργια με τη γνωστή γκαλερί τους τελευταίους 18 μήνες την εξειδικεύει για τον χώρο της τέχνης.

Μάλιστα, ο Alex Logsdail, ο εκτελεστικός διευθυντής της Lisson Gallery, δήλωσε ότι, με δεδομένες τις επιπτώσεις της τρέχουσας πανδημίας στον χώρο της τέχνης, πλέον σχεδιάζουν να διαθέσουν το συγκεκριμένο app σε κάθε ενδιαφερόμενο με μία συνδρομή. «Σε μια εποχή όπου οι γκαλερί θα πρέπει να έχουμε μεγαλύτερη επίγνωση για τον αντίκτυπό μας, λύνει το πρόβλημα της αποστολής έργων προς έγκριση, κάτι που μπορεί να είναι δαπανηρό, περίπλοκο και άχρηστο».

Όσοι πάλι έχετε ακόμη πιο… φιλόδοξους στόχους, π.χ. να βάλετε στο δωμάτιό σας την Έναστρη νύχτα του Βαν Γκογκ, τη Μόνα Λίζα του Ντα Βίντσι ή την Κραυγή του Μουνκ, μπορείτε να κάνετε παιχνίδι  χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Art Projector του Google Arts & Culture.

Αλλαγή πλεύσης για το Galway 2020


Τη λήξη της συνεργασίας της με την εταιρεία παραγωγής Artichoke και την καλλιτεχνική διευθύντρια Helen Marriage ανακοίνωσε η επιτροπή του Galway 2020 λόγω της τρέχουσας υγειονομικής συγκυρίας και των περιορισμών που επιβάλλει. Σε σχετική ανακοίνωση, ωστόσο, αναφέρεται η επιθυμία της ιρλανδικής Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας να επανέλθει αργότερα μέσα στον χρόνο με ανασχεδιασμένο και μικρότερης κλίμακας πρόγραμμα. Οι δυσκολίες έχουν αποδειχθεί σταθερός σύντροφος της διοργάνωσης, που αναγκάστηκε να ακυρώσει την εναρκτήρια γιορτή της δύο φορές: τον περασμένο Φεβρουάριο λόγω της καταιγίδας Κιάρα και τον Μάρτιο λόγω κορονοϊού…

Θα αγοράζατε το ψηλότερο άγαλμα του κόσμου;

© AP Photo/Ajit Solanki, File

Πωλείται όπως είναι… 182 μέτρα για 4 δισ. δολάρια. Ο «στόχος», άλλωστε, η δημιουργία νοσοκομείων και η αγορά ιατρικού εξοπλισμού δεν θα σήκωνε αντιρρήσεις εν μέσω πανδημίας. Κάπως έτσι, στις αρχές Απριλίου άγνωστος τις ανέβασε προς πώληση στη διαδικτυακή πλατφόρμα OLX το Άγαλμα της Ενότητας, τον μπρούτζινο ανδριάντα του Sardar Patel, του πρώτου αναπληρωτή πρωθυπουργού της Ινδίας. Παρότι δεν αποκλείεται η ανάρτηση να είχε ως στόχο τη σάτιρα, δεδομένης και της κριτικής που έχει ασκηθεί για το μεγάλο κόστος του συγκεκριμένου έργου, οι ινδικές Αρχές έχουν καταθέσει μηνυτήρια αναφορά για εξαπάτηση και πλαστογραφία εναντίον του υπευθύνου. Δεν είναι, άλλωστε, η πρώτη φορά που απατεώνες θα επιχειρούσαν τέτοιες ηχηρές «αγοραπωλησίες». Το 1925 ο «Κόμης» Victor Lustig «πούλησε» και «ξαναπούλησε» με το αζημίωτο τον Πύργο του Άιφελ σε εμπόρους σκραπ!

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι γαλλικές γκαλερί

© AP Photo/Christophe Ena

Το 1/3 των γαλλικών γκαλερί μπορεί να αναγκαστούν να κλείσουν πριν από το τέλος του 2020, προειδοποιεί η επαγγελματική τους ένωση. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγαν για τις επιπτώσεις της πανδημίας στον κλάδο, για την περίοδο Μάρτιο-Ιούνιο αναμένονται απώλειες €184 εκατ. στο δείγμα των συμμετεχόντων, ποσό που περιλαμβάνει απώλειες από επενδύσεις σε εκθέσεις και φουάρ, καθώς και από τη μείωση σε προσδοκώμενες πωλήσεις.

Το δίκτυο των γαλλικών γκαλερί βασίζεται σε μικρές επιχειρήσεις, καθώς τα 2/3 απασχολούν λιγότερους από 2 εργαζόμενους και 4 στις 5 αντιπροσωπεύουν λιγότερους από 29 καλλιτέχνες. Συνολικά, ωστόσο, αντιπροσωπεύουν περί τους 6.500 καλλιτέχνες, που επίσης θα πληγούν από την κρίση.

Σε δηλώσεις της στο theartnewspaper.com, η πρόεδρος της Comité professionnel des galeries d’art, Marion Papillon, επισημαίνει ότι δεν έχει ακούσει να έχουν γίνει πωλήσεις από τα μέσα Μαρτίου, ενώ έχουν ακυρωθεί και πολλές από τις σχετικές διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν στο πλαίσιο της Tefaf Maastricht και του νεοϋορκέζικου The Armory Show.

Μπες στην 22η Μπιενάλε του Σίδνεϊ

© Shutterstock

Έμεινε μόλις εννέα μέρες ανοιχτή στον φυσικό χώρο της στους μακρινούς Αντίποδες, αλλά γρήγορα «μετακόμισε» στο διαδίκτυο για να είναι προσβάσιμη ακόμη και από χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. Η τρίτη παλαιότερη μπιενάλε τέχνης στον κόσμο, εκπέμπει από εδώ βίντεο-ξεναγήσεις σε έργα που εκτίθενται στους έξι χώρους όπου φιλοξενείται φέτος, playlists με μουσική που επιλέγουν συμμετέχοντες καλλιτέχνες, εκπαιδευτικά προγράμματα, ακόμη και συνταγές μαγειρικής ― εμπνευσμένες από τα έργα που παρουσιάζονται.

Υπό τον τίτλο Nirin ―που σημαίνει «άκρο» στη γλώσσα των ιθαγενών Wiradjuri της Αυστραλίας― η 22η έκδοση της Μπιενάλε του Σίδνεϊ, σύμφωνα με τον επιμελητή της Brook Andrew, «δείχνει πώς οι καλλιτέχνες έχουν τη δύναμη να εμπνεύσουν και να μας καθοδηγήσουν σε δύσκολους καιρούς, όπως σε περιόδους περιβαλλοντικής καταστροφής και σε επείγουσες καταστάσεις συγκρούσεων».

Μεταξύ άλλων, φιλοξενεί το The White Album του βραβευμένου με Χρυσό Λέοντα στην 58η Μπιενάλε της Βενετίας, Arthur Jafa, το οπτικοακουστικό έργο Once Removed του Lawrence Abu Hamdan, εκ των νικητών του Turner Prize 2019, αλλά και τη μνημειακή εγκατάσταση A grain of wheat του Γκανέζου Ibrahim Mahama (παλιότερη συνέντευξη του οποίου στα ΝτΤ μπορείτε να διαβάσετε εδώ).

Διάσημη φυλακή ψάχνει…

© Shutterstock

Τρία χρόνια στα κελιά της, από το 1895 έως το 1897, πυροδότησαν το έμμετρο κατηγορώ του Όσκαρ Ουάιλντ για το βικτοριανό ποινικό σύστημα, την «Μπαλάντα της Φυλακής του Ρέντινγκ». Κλειστός από το 2013, ο χώρος της φυλακής βγήκε πέρσι προς πώληση και το τοπικό συμβούλιο του Ρέντινγκ αποπειράθηκε να τον αγοράσει ώστε να τον μετατρέψει σε θέατρο ή κέντρο τεχνών ― μια πρωτοβουλία που στήριξαν προσωπικότητες όπως ο ηθοποιός Στίβεν Φράι και ο συγγραφέας Τζούλιαν Μπαρνς. Το βρετανικό υπουργείο Δικαιοσύνης όμως απέρριψε αυτή την προσφορά. Δεν έχει γίνει γνωστό εάν υπάρχει ήδη νέος ιδιοκτήτης. Το Reading Borough Council, ωστόσο, δήλωσε τον στόχο του να συνεργαστεί με τον πλειοδότη για να αναγνωριστεί η «τεράστια ιστορική και πολιτιστική αξία» του.

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης