Το κοράκι και η κόρη στο νέο φιλμ της Marianna Simnett

O φόβος και η ψυχική αναστάτωση που μας προκαλεί το γεγονός ότι όλοι είμαστε εν δυνάμει θύτες και θύματα εξαιτίας ενός ιού για τον οποίο λίγα γνωρίζουμε θα μπορούσε να είναι το θέμα ενός ακόμα έργου της Μarianna Simnett.

Η γεννημένη το 1986 Βρετανίδα ανήκει στους καλλιτέχνες που γοητεύονται από τις ανθρώπινες αντιφάσεις. Τα έργα της εξερευνούν τη σκοτεινή πλευρά της ανθρώπινης φύσης και τον καταλυτικό τρόπο με τον οποίο η τεχνολογία και η σύγχρονη ιατρική διευρύνουν τους ορισμούς του σώματος, του φύλου, της κανονικότητας και της επιθυμίας. Πρόσφατες ατομικές εκθέσεις της Marianna Simnett έχουν πραγματοποιηθεί, μεταξύ άλλων, στο New Museum στη Νέα Υόρκη (2018/9), στο Frans Hals Museum στο Χάαρλεμ της Ολλανδίας (2019), στην Kunsthalle Zurich (2019-20), στο Australian Centre for Contemporary Art στη Μελβούρνη (2020).

Τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή της πανδημίας, που το μέλλον της ανθρωπότητας προμηνύεται αβέβαιο και σκοτεινό, η Simnett αποφάσισε να προβάλλει δωρεάν από την ιστοσελίδα της για λίγες μόνο μέρες το εικοσάλεπτο εικαστικό της φιλμ The Bird Game.

To έργο, που έκανε πρεμιέρα στο μουσείο Frans Hals της Ολλανδίας το Δεκέμβριο του 2019, είναι ένα γοτθικό παραμύθι που παντρεύει την ποιητική του Edgar Allan Poe με την αισθητική των στούντιο του Ντίσνεϊ.

Πρωταγωνιστής είναι ένα θηλυκό κοράκι, σύμβολο κακοτυχίας και θανάτου στη δυτική κουλτούρα, που έχει εμπνεύσει πολλούς ποιητές, από τον Οβίδιο έως τον Ted Hughes. Η φωνή της κουρούνας ανήκει στη σπουδαία ηθοποιό Joanne Whalley, ενώ η εξαιρετική μουσική, η οποία «ντύνει» τις απαράμιλλης αισθητικής εικόνες της Simnett, ανήκει στον Oliver Coates και «μολύνει» και τα πιο αθώα μας όνειρα.

Η Simnett ξεδιπλώνει με μαεστρία την ιστορία μιας κουρούνας που ερωτεύεται μια νεαρή κοπέλα, την πολιορκεί, την παρασύρει σε ένα θανατηφόρο παιχνίδι και τελικά την κερδίζει για πάντα.

Στην αρχή του έργου οι πρωταγωνιστές τη φοβούνται: «τα κοράκια τρώνε μόνο νεκρούς ή βρώμικους ανθρώπους», λένε κάποια στιγμή, αλλά στη συνέχεια ενδίδουν στη μαύρη σαγήνη της.

«Άλλωστε τι είναι τα κοράκια; Τα κοράκια είναι άνθρωποι που έκαναν κακά πράγματα». Το τι είναι το συγκεκριμένο κοράκι μένει να το ανακαλύψει ο θεατής σε αυτή τη σκοτεινή ιστορία πάθους, κακοποίησης και μεταμόρφωσης.

Δείτε το Τhe Bird Game δωρεάν έως τις 24 Απριλίου εδώ.

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης