Το KW, στο Βερολίνο, ένας από τους χώρους της μπιενάλε

Ανοίγουν δειλά δειλά εκθέσεις και μουσεία…

Κι ενώ έχει να αρχίσει να διαφαίνεται ένα κάποια φως στην άκρη του τούνελ του πανδημικού lockdown, ορισμένες εκθέσεις ανακοινώνουν την επιστροφή τους· υπάρχουν, όμως, και εκείνες που επιμένουν να αναβάλλονται για ευθετότερο χρόνο, όταν όλα θα μοιάζουν πιο «σίγουρα», πιο ασφαλή.


Το κινεζικό Ullens Center for Contemporary Art (UCCA) ανακοίνωσε την έναρξη της έκθεσης «Meditations in an Emergency» στις 21 Μαΐου, με διάρκεια ώς τις 30 Αυγούστου. Με το ερώτημα «Ποιος ο ρόλος της τέχνης;», η έκθεση λαμβάνει υπ’ όψιν της τις νέες συνθήκες μετά τον Covid-19 και τη νέα πραγματικότητα που ο εγκλεισμός που επέφερε έχει διαμορφώσει. Η «Meditations in an Emergency» περιλαμβάνει έργα είκοσι καλλιτεχνών από την Κινά και αλλού, που έχουν δημιουργηθεί την τελευταία δεκαπενταετία. Ταυτόχρονα, παρουσιάζονται αρχειακώς έργα από την έκθεση «Blue Sky Exposure», που είχε παρουσιαστεί το 2003, μετά την επιδημία του SARS.


Στην Ελβετία, το Kunstmuseum Basel ανακοινώνει ότι ανοίγει τις πύλες του στις 8 Ιουνίου, έπειτα από τις οδηγίες που έχει δώσει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Όλες οι εκθέσεις που είχαν αναβληθεί εξαιτίας του lockdown αναπρογραμματίζονται και το επόμενο διάστημα θα παρουσιαστούν ακέραιες. Έτσι, παρατείνονται οι εκθέσεις «Picasso, Chagall, Jawlensky» (ώς τις 21 Ιουνίου), «Circular Flow» (ώς τις 19 Ιουλίου) και «Luminous Figures» (ώς τις 19 Ιουλίου επίσης). Από την άλλη, παρουσιάζονται οι αναβληθείσες εκθέσεις «The Incredible World of Photography» (18 Ιουλίου ώς 4 Οκτωβρίου), «Isa Genzken» (5 Σεπτεμβρίου ώς 24 Ιανουαρίου 2021), «Tacita Dean. Antigone» (12 Σεπτεμβρίου ώς τέλη Φεβρουαρίου 2021) και «Kara Walker. A Black Hole is Everything a Star Longs to Be» (5 Ιουνίου ώς 26 Σεπτεμβρίου). Κατά τα λοιπά, οι προγραμματισμένες από πριν εκθέσεις για το φθινόπωρο θα παρουσιαστούν, με τα μέχρι ώρας δεδομένα, κανονικά: «Charmion von Wiegand. Coloring Modernism» (12 Σεπτεμβρίου ώς 10 Ιανουαρίου) και «Rembrandt’s Orient. West meets East in Dutch Art of the Seventeenth Century» (31 Οκτωβρίου ώς 14 Φεβρουαρίου 2021).


Από την άλλη, 11η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης του Βερολίνου αναζητεί, εν μέσω πανδημίας και αγνώστου μέλλοντος, νέες ημερομηνίες για την παρουσίασή της, με γνώμονα, αφενός, την ασφάλεια και την υγεία συντελεστών, καλλιτεχνών και κοινού και, αφετέρου, τη διαφύλαξη της σημασίας της. Η διοργάνωση, που βρίσκεται σε συνεννόηση με το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο Τεχνών, θα ενημερώσει για τις νέες ημερομηνίες της διοργάνωσης, που είχε προγραμματιστεί να διαρκέσει από τις 13 Ιουνίου ώς τις 13 Σεπτεμβρίου.

Στη Γερμανία, πάντως, από σήμερα ανοίγουν σιγά σιγά μουσεία, όπως διαβάζουμε στην Art Newspaper. Στο Βραδεμβούργο, το πρώτο από τα 16 κρατίδια της Γερμανίας που επιτρέπει στα μουσεία να ανοίξουν ξανά μετά το lockdown του ιού κορονoϊού, μικρά μουσεία άνοιξαν τις πόρτες τους στο κοινό για πρώτη φορά σήμερα, με όρια στον αριθμό των επισκεπτών και με προφυλάξεις. Θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να ακολουθήσουν τα μεγαλύτερα μουσεία, σύμφωνα με τη γερμανική ένωση μουσείων.

Μέχρι στιγμής μόνον ελάχιστα κρατίδια έχουν ορίσει ημερομηνία από την οποία μπορούν να ανοίξουν ξανά τα μουσεία: στη Θουριγγία από τις 28 Απριλίου, στο Βερολίνο και στη Σαξονία από τις 4 Μαΐου. Οι Κρατικές Συλλογές Τέχνης της Δρέσδης σχεδιάζουν να ανοίξουν σταδιακά από τις 4 Μαΐου, όπως ανέφερε εκπρόσωπος του φορέα.

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης