ALBERT OEHLEN, Untitled, 1988, Oil on canvas, 110 1/4 x 149 5/8 in 280 x 380 cm, In Gagosian’s Art Basel Hong Kong 2019 Online Viewing Room © Albert Oehlen. Courtesy Gagosian.

Sam Orlofsky, Gagosian Galleries: Η τεχνολογία είναι πιο σημαντική από ποτέ

Ήταν από τους πρώτους στην αγορά της τέχνης που μπήκαν στο παιχνίδι των Online Viewing Rooms (Διαδικτυακές Αίθουσες Προβολής), πολύ πριν ο COVID-19 εισβάλλει στην καθημερινότητά μας και ανεβάσει την (εμπορική) δράση στα ψηφιακά τερέν, ενώ μόλις λάνσαραν και το Artist Spotlight για τη διαδικτυακή προώθηση ενός καινούργιου έργου κάθε φορά.

Με νωπή ακόμη την εμπειρία από την εφαρμογή των OVR στην επικράτεια των φουάρ, κατά την πρόσφατη Art Basel Hong Kong, ποια είναι η εμπειρία των γκαλερί Gagosian από τη χρήση τους και πώς προβλέπουν ότι θα επηρεάσει αυτή η πλατφόρμα τον κόσμο της τέχνης; «Δεν έχουμε μόνο υπερβεί τους στόχους μας, αλλά επίσης, έχουμε ανοίξει ένα νέο πεδίο για το χώρο της τέχνης», παραδέχεται ο Sam Orlofsky, εκ των διευθυντών της διάσημης mega-gallery.

Ο Sam Orlofsky © J.Ryan Ulsh

«Όταν ξεκινήσαμε τα OVR το 2018, θέλαμε να πουλάμε έργα εξαιρετικής ποιότητας σε ένα εύρος τιμών μεταξύ $100,000 έως $2 εκατομμυρίων. Με αυτή την πρώτη επανάληψη αποδείξαμε ότι οι συλλέκτες ήταν πρόθυμοι να προβαίνουν σε αγοραπωλησίες έργων τέχνης σε αυτό το εύρος τιμών διαδικτυακά με σημαντική συχνότητα. Έκτοτε κάναμε μια πώληση σε τιμή-ρεκόρ για έργο του Albert Oehlen, συνεργαστήκαμε με τον Sterling Ruby στην επιμέλεια μιας έκθεσης και πολλά ακόμη. Η ανάγκη για online πλατφόρμες αυτήν τη στιγμή είναι καίρια. Αίθουσες τέχνης ανεξαρτήτως μεγέθους έχουν αρχίσει να “αγκαλιάζουν” αυτά τα εργαλεία και τώρα σίγουρα ο κλάδος θα τα υιοθετήσει σε σταθερή βάση».

Άποψη από την Art Basel στο Χονγκ Κονγκ, το 2019 © AP Photo/Vincent Yu

― Πώς λειτούργησε η εν λόγω πλατφόρμα στην πρόσφατη διαδικτυακή έκδοση της Art Basel Hong Kong; 
― Διαθέσαμε έργα σε μια ποικιλία σημαντικών συλλογών στην Ασία, περιλαμβανομένων της ηπειρωτικής Κίνας, της Κορέας και της Νοτιοανατολικής Ασίας.

― Με ποιο τρόπο προσεγγίζετε τις online πωλήσεις συνολικότερα;
―Θέλουμε να διατηρήσουμε το ενδιαφέρον των ανθρώπων παρέχοντας μια μοναδική εμπειρία κάθε φορά. Προσαρμόζουμε την πλατφόρμα μας ώστε να παρέχει την καλύτερη δυνατή παρουσίαση της δουλειάς των καλλιτεχνών μας και την πλέον επιθυμητή εμπειρία για τον χρήστη.

Αυτή η μετάβαση έχει επίσης οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη διαφάνεια στον κλάδο. Είναι μια τάση που αρχίζει μόλις τώρα

― Πώς σκοπεύετε να επεκτείνετε την ψηφιακή παρουσία της Gagosian;
― Στα τρία χρόνια από το λανσάρισμα των OVR έχουμε δει εκθετική ανάπτυξη στις online πωλήσεις, σε νέες επαφές και ως προς την κίνηση στην ιστοσελίδα μας. Θα συνεχίσουμε να διαφοροποιούμε και να επεκτείνουμε τις προσπάθειές μας σε όλες τις πτυχές των ψηφιακών πωλήσεων. Σύντομα ξεκινάμε μια σειρά που θα παρουσιάζει αναγνωρισμένα αριστουργήματα, έργα τέχνης που έχουν να πουν τις δικές τους εντυπωσιακές ιστορίες. Επίσης, έχουμε προγραμματίσει Online Viewing Rooms για τις αρχές Μαϊου και για τα μέσα Ιουνίου, για την περίοδο που θα «έτρεχαν» η Frieze στη Νέα Υόρκη και η Art Basel αντιστοίχως. Είμαστε ενθουσιασμένοι που μόλις ξεκινήσαμε την πρωτοβουλία Artist Spotlight με την πώληση ενός νέου έργου της Sarah Sze. Χρησιμοποιούμε την εκτεταμένη απεύθυνσή μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (1,8 εκατομμύρια followers) και το πλούσιο περιεχόμενο του διαδικτυακού μας περιοδικού (Gagosian Quarterly) για να προσφέρουμε στο κοινό μας την ευκαιρία να γνωρίσει τη δουλειά ενός καλλιτέχνη για μια εβδομάδα. Σε αυτό το διάστημα ένα νέο έργο αποκαλύπτεται κατευθείαν από το εργαστήριο του καλλιτέχνη και προσφέρεται προς πώληση για 48 ώρες μόνο. Καλλιτέχνες που θα συμμετέχουν μελλοντικά στο Artist Spotlight είναι οι Jennifer Guidi, Titus Kaphar, Urs Fischer, Theaster Gates, Katharina Grosse, Mark Grotjahn, Mary Weatherford, Jenny Saville και άλλοι.

Από την έκθεση «Damien Hirst: The Complete Spot Paintings, 1986-2011» στην Gagosian Gallery της Νέας Υόρκης το 2012 © AP Photo/Mary Altaffer

― Οι πελάτες σας πώς έχουν αντιδράσει σε αυτή την ψηφιακή δυνατότητα διάδρασης μέχρι τώρα; 
― Η μετάβαση σε αυτό το μέσο ήταν αναπόφευκτη. Εδώ και πολλά χρόνια πουλάμε τέχνη καθημερινά αποστέλλοντας με email φωτογραφίες έργων, οπότε δεν υπάρχει κάτι ιδιαίτερα ασυνήθιστο ως προς αυτό. Ωστόσο, αυτή η μετάβαση έχει επίσης οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη διαφάνεια στον κλάδο. Είναι μια τάση που αρχίζει μόλις τώρα. Έχουμε δουλέψει επιμελώς για να δημιουργήσουμε online εμπειρίες που προσεγγίζουν κατά το δυνατόν περισσότερο την εμπειρία θέασης ενός έργου από κοντά. Οι πελάτες μας εκτιμούν τη σαφήνεια που προσφέρουν στην κατανόηση των έργων που τους ενδιαφέρουν τα βίντεο και τα αρχεία εξαιρετικά υψηλής ανάλυσης. Υπάρχει πολύ θετική ανταπόκριση για τις συνεντεύξεις, τις αναλύσεις της αγοράς και για τα άλλα άρθρα που δημοσιεύουμε στην ιστοσελίδα. Έχουμε πάνω από 1,8 εκατομμύρια followers στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γεγονός που μας επιτρέπει να φθάνουμε σε πολύ περισσότερους ανθρώπους, σε όλο τον κόσμο, απ’ ό,τι θα μπορούσαμε ποτέ με μια έκθεση σε φυσικό χώρο.

― Πώς δουλεύετε με τους καλλιτέχνες ψηφιακά;
― Συνεργαστήκαμε με τον Sterling Ruby στην επιμέλεια μιας online έκθεσης που παρουσίαζε τα έργα του πλάι σε αυτά ιστορικών καλλιτεχνών που τον έχουν επηρεάσει. Ο Sterling άνοιξε την προσωπική του συλλογή ειδικά για την περίσταση, προσφέροντας πρόσβαση στους συλλέκτες αποκλειστικά γι’ αυτή την περίοδο. Αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα για το πώς η πλατφόρμα έχει επιτρέψει στους καλλιτέχνες μας να διηγηθούν τις ιστορίες τους σε ένα νέο μέσο και να συστήσουν τη δουλειά τους σε όλο τον κόσμο με έναν μοναδικό τρόπο. Οι καλλιτέχνες δημιουργούν ακόμα ― το ερώτημα για μας είναι πόσο καλύτερα μπορούμε να εκθέσουμε τη δουλειά τους στο κοινό. Συνεργαζόμαστε στενά μαζί τους σε κάθε πτυχή της σειράς Spotlight. Πολλοί θα δημιουργήσουν νέα έργα ειδικά για την περίσταση. Καταγράφουμε τις επισκέψεις στα στούντιο, συζητούμε μαζί τους για τις επιρροές τους, μαθαίνουμε περισσότερα για τη μουσική που ακούν, τα βιβλία που διαβάζουν και τις ταινίες που παρακολουθούν, θέλουμε να ξέρουμε τι τους εμπνέει. Ζητάμε από ιστορικούς τέχνης να μας γράψουν για τη δουλειά των καλλιτεχνών και φιλοξενούμε ζωντανές συνεντεύξεις στο Instagram. Και πολλά ακόμη…

STERLING RUBY
LANDING HELIOS (7096)., 2019, Acrylic, oil, cardboard, and treated fabric on canvas, 96 x 126 in 243.8 x 320 cm. In Gagosian’s Frieze London 2019 Online Viewing Room, Artwork © Sterling Ruby. Courtesy Gagosian.

― Ποιος είναι ο κύριος στόχος σας για το μέλλον σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις σε γκαλερί/φουάρ και μέσω των OVR; Πιστεύετε ότι το μέλλον είναι ψηφιακό;
― Με το κλείσιμο των εκθέσεων στις γκαλερί και των φουάρ, η τεχνολογία αποδεικνύεται πιο σημαντική από ποτέ. Πιστεύουμε ότι ο πειραματισμός και η επένδυση στην τεχνολογία προσφέρουν τεράστιες ευκαιρίες, ειδικά σε επιχειρήσεις που έχουν να κάνουν με την εικόνα. Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να καινοτομούμε για να προσφέρουμε στους συλλέκτες μοναδικές εμπειρίες στο διαδίκτυο και να τοποθετούμε όσο το δυνατόν καλύτερα τους καλλιτέχνες μας.

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης