Περφόρμερ στο Art Parking drive-in festival στην Πράγα του κορονοϊού © AP Photo/Petr David Josek

Η επικαιρότητα με μια ματιά

Online το φετινό Platforms Projects


Εξήντα τρεις πλατφόρμες από 20 χώρες και με περισσότερους από 800 καλλιτέχνες ετοιμαζόταν να φιλοξενήσει στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών η αθηναϊκή φουάρ για την εναλλακτική σκηνή. Και θα τους δούμε, υπόσχεται, αλλά διαδικτυακά, αφού η εποχή δεν προσφέρεται για ταξίδια και μεγάλες συναθροίσεις. Για 15 ημέρες, από τις 14 έως τις 31 Μαΐου, στην ηλεκτρονική σελίδα του Platforms Project Net θα βρείτε την ψηφιακή κάτοψη του εκθεσιακού χώρου Νίκος Κεσσανλής, με τις πλατφόρμες στα ψηφιακά τους περίπτερα. Κλικάροντας στον αριθμό και το όνομα της κάθε πλατφόρμας, ο θεατής θα μπορεί να δει τις δουλειές των καλλιτεχνών, ενώ online θα παρουσιαστούν και πρόγραμμα ομιλιών για τη σύγχρονη τέχνη, περφόρμανς και βίντεο. Περισσότερα στο www.platformsproject.com.

Ένα ψηφιακό άλμπουμ για την εποχή μας…


…χτίζει και το MOMus στη νέα διαδικτυακή πλατφόρμα τέχνης με τίτλο So Far So Close / Τόσο Μακριά Τόσο Κοντά. Και προσκαλεί κάθε ενδιαφερόμενο να καταθέσει ένα δικό του έργο τέχνης (από ζωγραφική μέχρι animation και βίντεο), «σαν ανταπόκριση στις συνθήκες εγκλεισμού που βιώνουμε». Παράλληλα, το μουσείο ανακοίνωσε ότι δημιουργεί βάση δεδομένων που θα τεκμηριώνει αυτό που ζούμε σήμερα, ενώ προτίθεται να αξιοποιήσει μελλοντικά για τις δράσεις του και έργα τα οποία θα αναρτηθούν στην πλατφόρμα res.momus.gr από τις 27 Απριλίου.

Στις Κυκλάδες 5.000 χρόνια πριν


Ανοίγοντας περαιτέρω τη βεντάλια των ψηφιακών προγραμμάτων του, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης μάς προσκαλεί σε μια περιήγηση στην Κυκλαδική Κοινωνία. 5000 χρόνια πριν, στην έκθεση που επιμελήθηκε εδώ το 2016 ο διευθυντής του, καθηγητής Νικόλαος Σταμπολίδης. Εδώ υπάρχουν διαθέσιμα κείμενα και φωτογραφικό υλικό που ακολουθούν τις ενότητες της έκθεσης, βίντεο, χρονολόγιο και αποσπάσματα του σχετικού καταλόγου, ενώ σε μία ταινία τεσσάρων λεπτών ο επιμελητής αφηγείται την ανάδυση του πολιτισμού της πρωτοκυκλαδικής κοινωνίας (3200 έως 2000 π.Χ.) με οδηγό το κυκλαδικό ειδώλιο, ένα διαχρονικό σύμβολο έμπνευσης για τους καλλιτέχνες.

Enter στην τέχνη της καραντίνας μας


Πριν από λίγες μέρες το Ίδρυμα Ωνάση ανάθεσε σε καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο να δημιουργήσουν νέα έργα μέσα σε 120 ώρες. Τα πρώτα δείγματα αυτού του πειραματισμού, που έκανε σκηνή του αθηναϊκά και νεοϋορκέζικα σαλόνια και δωμάτια, είναι κιόλας διαθέσιμα εδώ και φέρουν την υπογραφή, μεταξύ άλλων, της εικαστικού  Maria Antelman, της Kimberly Bartosik, Guggenheim Fellow το 2019, αλλά και του σεναριογράφου Ευθύμη Φιλίππου. Και έπεται συνέχεια με προτάσεις από τους Isabella Rossellini & Paul Magid, Emily Johnson, Risa Puno, Akira Takayama, Στέφανο Τσιβόπουλο, Βασίλη Κεκάτο, Λένα Κιτσοπούλου, Μαρία Παπαδημητρίου, RootlessRoot, Κωστή Σταφυλάκη & Theo Triantafyllidis και Daniel Wetzel.

Βίντεο-εξομολογήσεις από την απομόνωση

© AP Photo/Carolyn Kaster

Πώς βλέπουν οι καλλιτέχνες τον κόσμο αυτήν τη στιγμή; Πώς αντιμετωπίζουν την πρωτόγνωρη περίοδο του εγκλεισμού και αβεβαιότητας που βιώνει ο πλανήτης; Ξέρουμε ότι παρακολουθείτε με ενδιαφέρον τις σημειώσεις και τις εικόνες που μας στέλνουν γνωστοί δημιουργοί από τα εργαστήριά τους για τη στήλη Notes from the artist’s studio. Έχοντας την πεποίθηση ότι οι μέρες του COVID-19 θα επηρεάσουν την καλλιτεχνική δημιουργία στα επόμενα χρόνια και έγνοια για τον ρόλο του μουσείου στην καταγραφή αυτού του χρονικού, το Μουσείο Hirshhorn του Ινστιτούτου Smithsonian κάλεσε περισσότερους από 100 καλλιτέχνες να μοιραστούν την εμπειρία τους μέσα από σύντομα βίντεο. Από τις 23/4 τα πρώτα από αυτά τα οπτικοακουστικά ημερολόγια καραντίνας μας έβαλαν ήδη στη σκέψη και στα ατελιέ των Theaster Gates, Ragnar Kjartansson, Shirin Neshat, Tony Oursler και Christine Sun Kim. Κάθε εβδομάδα έπεται και νέα συνέχεια εδώ.

Φως στην τεχνική του Βερμέερ

© AP Photo/Mike Corder

Ένα από τα πιο διάσημα και αγαπητά έργα ζωγραφικής διεθνώς αποκαλύπτει τα «μυστικά» του. Ο λόγος για «Το κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι», το αριστούργημα του Γιοχάνες Βερμέερ που στις αρχές του 2018 μπήκε στο μικροσκόπιο των ερευνητών στο Mauritshuis. Στις 28 Απριλίου το γνωστό μουσείο της Χάγης θα γνωστοποιήσει διαδικτυακά τα νέα ευρήματα που προέκυψαν για την πινελιά του Ολλανδού καλλιτέχνη του 17ου αιώνα, τα υλικά του, το πώς «έχτιζε» τον πίνακα σε διαφορετικά επίπεδα. Στο πλαίσιο του προγράμματος Girl in the Spotlight, επιστήμονες και συντηρητές εξέτασαν το έργο με μη επεμβατικές μεθόδους απεικόνισης και σάρωσης ενώ έγιναν αναλύσεις και σε δείγματα χρώματος. Όσοι πιστοί, την Τρίτη το πρωί, ραντεβού για περισσότερο υλικό εδώ.

«Διάσημα» πόστερ για καλό σκοπό

Έργο του Wolfgang Tillmans

Πάνω από 40 καλλιτέχνες ενώνουν τις δυνάμεις τους και διαθέτουν έργα τους για να στηρίξουν χώρους πολιτισμού και μουσικής, κοινοτικά πρότζεκτ, ανεξάρτητους χώρους και εκδόσεις που η επιβίωσή τους απειλείται από την τρέχουσα κρίση. Της πρωτοβουλίας 2020Solidarity ηγείται ο διάσημος Γερμανός φωτογράφος Wolfgang Tillmans και στην προσπάθεια συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, οι Nicole Eisenman, Mark Leckey, Isa Genzken, Betty Tompkins, Andreas Gursky, Luc Tuymans, David Wojnarowicz, Anne Imhof και Christopher Wool. Τα πόστερ είναι μεγέθους Α2 και διατίθενται σε όποιον προσφέρει ως δωρεά το ποσό των €50 σε κάποιο σχετικό πρόγραμμα crowdfunding.

Αγορές με υπογραφή εντοπιότητας

@ MAC

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Μόντρεαλ (MAC) στον Καναδά αποφάσισε φέτος να αγοράσει αποκλειστικά έργα καλλιτεχνών οι οποίοι ζουν και εργάζονται στο Κεμπέκ δηλώνοντας έτσι τη στήριξή του στο ντόπιο εικαστικό δυναμικό μέσα σε αυτό το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον. Μάλιστα, επιδιώκει να διπλασιάσει το κονδύλι του 2020 για αγορές έργων. Για να εξασφαλιστεί το ποσό, που ανέρχεται στα 300.000 δολάρια, το μουσείο έχει αυξήσει κατά 50.000 δολάρια τον σχετικό προϋπολογισμό του και, παράλληλα, έχει απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα οικονομικής ενίσχυσης.

Η πινακοθήκη του gamer


Ονειρεύεστε διακοπές σε μαγικά νησιά; Εντάξει, καταλαβαίνουμε γιατί έχετε κολλήσει με το Animal Crossing, το δημοφιλές παιχνίδι της Nintendo που σας δίνει τη δυνατότητα να φτιάξετε τη δική σας πόλη. Το κατάλαβε καλά και το Μουσείο Getty που μέσα από την εφαρμογή Animal Crossing Art Generator σας δίνει την ευκαιρία να επιλέξετε διάσημα έργα από τη συλλογή του και σκανάροντάς τα να «χτίσετε» την προσωπική σας πινακοθήκη στο περιβάλλον του παιχνιδιού. Τι θα «πάρετε» λοιπόν; Ντεγκά, Ρέμπραντ ή μήπως τις ανθισμένες Ίριδες του Βαν Γκογκ;

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης