Shutterstock

«Μίνωας» από την Περιφέρεια Κρήτης και το «Διάζωμα»

Μνημόνιο συνεργασίας συνυπέγραψαν χθες η Περιφέρεια Κρήτης και το σωματείο «Διάζωμα», με στόχο τη δημιουργία της πολιτιστικής διαδρομής των μινωικών ανακτόρων, την αναβάθμιση των ιστορικών μνημείων, τη βελτίωση των υποδομών πρόσβασης, την προβολή και την ανάδειξη της Κρήτης, στους τομείς του πολιτισμού, της ιστορίας, του τουρισμού και της γαστρονομίας.

Το μνημόνιο συνυπέγραψαν ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο πρόεδρος του σωματείου «Διάζωμα» Σταύρος Μπένος. Κοινή επιδίωξη, ο βέλτιστος σχεδιασμός και η εφαρμογή της νέας Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (OXE), στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης 2021-2027, με αντικείμενο την πολιτιστική διαδρομή των μινωικών ανακτόρων. Ο τίτλος που προτείνεται είναι το «Μίνωας».

Η κοινή δράση θα περιλαμβάνει, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Περιφέρειας Κρήτης:
• Τον σχεδιασμό και την υλοποίηση κατάλληλα επιλεγμένων τεχνικών έργων (για παράδειγμα, αναβάθμιση και ανάδειξη μνημείων και υποδομών πρόσβασης σε αυτά), που θα αναδείξουν τον πολιτιστικό πλούτο της Περιφέρειας Κρήτης, θα αναβαθμίσουν ποιοτικά το τουριστικό προϊόν της Περιφέρειας, θα προσφέρουν στους επισκέπτες βιωματικές εμπειρίες κατά την επίσκεψη στα μνημεία της Περιφέρειας και θα δημιουργήσουν δικτυώσεις μεταξύ του κορυφαίου πολιτιστικού αποθέματος του νησιού, δηλαδή των μινωικών ανακτόρων, με την τοπική οικονομία και την επιχειρηματικότητα.

• Η ΟΧΕ προβλέπει επίσης την υλοποίηση αναγκαίων παρεμβάσεων-δράσεων «ήπιου» χαρακτήρα που αποτελούν προϋπόθεση για τη δημιουργία ολοκληρωμένου προϊόντος στον πολιτιστικό τουρισμό. Οι δράσεις αυτές αφορούν θέματα προβολής/marketing του προορισμού, κατάρτισης επαγγελματιών, παροχής κρατικών ενισχύσεων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του (ευρύτερου) τουριστικού τομέα, ενίσχυσης της δημιουργικής βιομηχανίας, υποστήριξης τοπικών δικτυώσεων επιχειρήσεων κ.λπ.

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης