Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά τη χθεσινή ενημέρωση των συντακτών για τα νέα μέτρα υπέρ του χώρου του πολιτισμού

Λίνα Μενδώνη: Τα νέα μέτρα για τον πολιτισμό

Όσα ανακοινώθηκαν για την οικονομική ενίσχυση των €800, το μητρώο καλλιτεχνών και την επανεκκίνηση των πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Στις 15 Ιουνίου ανοίγουν τα μουσεία

Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για τον πολιτισμό ανακοίνωσαν χθες Πέμπτη 7/5 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και η Λίνα Μενδώνη. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το οποίο θα αναπροσαρμόζεται με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα: Στις 18 Μαΐου ανοίγουν, όπως είχε ήδη ανακοινωθεί, οι αρχαιολογικοί χώροι, ενώ ξεκινούν και οι πρόβες και τα κινηματογραφικά γυρίσματα. Την 1η Ιουνίου κάνουν το ντεμπούτο τους για φέτος τα θερινά σινεμά. Στις 15 Ιουνίου περιμένουμε ξανά ανοιχτές πόρτες στα μουσεία, ενώ από τις 15/7 θα μπορούν να παρουσιάζονται δρώμενα σε ανοιχτούς χώρους.

© AP Photo/Yorgos Karahalis

Πολιτισμός ενεργός με ασφάλεια

«Ο στόχος μας είναι να κρατηθεί ο πολιτισμός ενεργός. Δεν θέλουμε ένα απολιτιστικό καλοκαίρι το 2020», δήλωσε η υπουργός, επισημαίνοντας σχετικά τα 200 δρώμενα, από μικρά σχήματα, που θα διοργανώσει το ΥΠΠΟΑ σε συνεργασία με τους εποπτευόμενους φορείς του σε αρχαιολογικούς χώρους, καθώς και τον ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν οι κρατικές σκηνές και ορχήστρες και τα ΔΗΠΕΘΕ.

Αναφερόμενη στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, σημείωσε ότι «θα προσαρμόσει τις δράσεις του αναλόγως και θα εστιάσει στις παραγωγές των κρατικών πολιτιστικών φορέων, ενώ θα αξιοποιήσει και τις νέες τεχνολογίες». (Σε ανακοίνωσή του κατόπιν το Φεστιβάλ διευκρίνισε ότι θα εξετάσει τα καινούργια δεδομένα στη συνεδρίαση της Παρασκευής και θα επανέλθει με επίσημη ενημέρωση τις επόμενες ημέρες).

Όλα τα παραπάνω θα υλοποιηθούν με κανόνες ασφαλείας που περιλαμβάνουν την τήρηση αποστάσεων μεταξύ των επισκεπτών (1,5 μέτρο στους αρχαιολογικούς χώρους και 2 μέτρα στα μουσεία), όριο πληρότητας 40% σε κινηματογράφους και ζωντανά θεάματα, ρυθμίσεις στη ροή εισόδου-εξόδου του κοινού, τη λειτουργία κλιματιστικών μόνον ανοικτού κυκλώματος στους κλειστούς χώρους και ειδικούς κανόνες για τις πρόβες και τα κινηματογραφικά γυρίσματα.

© AP Photo/Thanassis Stavrakis

Ειδικές εγκύκλιοι με τα σχετικά πρωτόκολλα ασφαλείας αναμένονται τις επόμενες ημέρες. «Όλα εξαρτώνται και από τον χώρο στον οποίο γίνονται και εξελίσσονται τα γεγονότα», διευκρίνισε η κ. Μενδώνη για τον αριθμό ατόμων που θα συμμετέχουν σε πρόβες παραστάσεων και κινηματογραφήσεις, ενώ για να εξασφαλιστούν οι αποστάσεις ανάμεσα στο κοινό σε θεάματα αρμοδιότητας του υπουργείου προβλέπεται επιπλέον ταξιθεσία και προσωπικό ασφάλειας και φύλαξης του χώρου.

Το πώς θα τηρηθούν, βέβαια, αποστάσεις επί σκηνής σε τέχνες, όπως το θέατρο και ο χορός, εφόσον προϋποθέτουν σωματική επαφή μεταξύ των συντελεστών, είναι κάτι που μένει να φανεί.

Όπως και το πόσα σχήματα από την ελεύθερη αγορά θα αποφασίσουν να προχωρήσουν τελικά σε παραγωγές. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων, η Λίνα Μενδώνη υποστήριξε ότι «πρόθεση της κυβέρνησης είναι να παρακολουθήσει συστηματικά (το θέμα) και να μην αφήσει κανέναν που έχει ανάγκη να καλυφθεί ακάλυπτο».

Τα νέα μέτρα

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες στην οικονομική ενίσχυση των €800 εντάσσονται και καλύπτονται αναδρομικά και οι εργαζόμενοι του χώρου του πολιτισμού των οποίων η σύμβαση ορισμένου χρόνου έληξε πρόωρα κατά το διάστημα 15/2/2020 έως και την 29/2/2020. Όσοι απασχολήθηκαν σε περισσότερους του ενός εργοδότη κατά το διάστημα από 15/3/2020 έως και 20/4/2020 και είχαν κατά μέσο όρο εβδομαδιαίως μέχρι 30% συνολικά ώρες εργασίας. Όσοι από 1/6/2019 έως την 1/3/2020 έχουν εκτελέσει περιστασιακή εργασία με 6 μεροκάματα το μήνα ή 50 μεροκάματα συνολικά το διάστημα αυτό.

Στιγμιότυπο από τη χθεσινή κινητοποίηση των καλλιτεχνών υπέρ της στήριξης των εργαζομένων σε όλο το © AP Photo/Petros Giannakouris

Με ειδική ρύθμιση καλύπτονται αναδρομικά και οι ταξιθέτες και ταξιθέτριες του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Από τις 13/5 έως και 19/5 θα πάρουν τα €800, όσοι έλαβαν το ειδικό εποχικό επίδομα Σεπτέμβριου-Νοεμβρίου 2019 και δεν είναι δικαιούχοι τακτικής ανεργίας α΄ τριμήνου του 2020. Στήριξη συνολικού ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ έχει προβλεφθεί και για τις εγγεγραμμένες ΑΜΚΕ Πολιτισμού στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του ΥΠΠΟΑ, κατόπιν ειδικής πρόσκλησης με επιχορήγηση απευθείας από το υπουργείο.

Στα αναπτυξιακά μέτρα μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται το πρόγραμμα κοινωνικής απασχόλησης του υπουργείου Εργασίας για 10.000 ανθρώπους του πολιτισμού, ύψους €13.000.000, με κοινωνικά και λοιπά κριτήρια, έπειτα από μοριοδότησή τους. Οι συμμετέχοντες, θα λάβουν επιταγή κοινωνικής εργασίας €1.000 με πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές για την απασχόλησή τους, για περίοδο 3 μηνών (15/6/2020-15/9/2020) και για 20 ημερομίσθια, ανάλογα με την ειδικότητά τους.

Συνολικά μέχρι σήμερα έχουν δεσμευθεί για τον πολιτισμό περισσότερα από €60 εκατομμύρια σε οριζόντια μέτρα στήριξης και πλέον των €35 εκατομμυρίων σε αναπτυξιακά μέτρα, υπογράμμισε η Λίνα Μενδώνη και δεν απέκλεισε να υπάρξει νέο πακέτο αναπτυξιακών μέτρων από τον Σεπτέμβρη, εφόσον χρειαστεί.

Δημιουργείται μητρώο καλλιτεχνών και δημιουργών

Επιπλέον, κάλεσε καλλιτέχνες και δημιουργούς να εγγραφούν στο μητρώο για την καταγραφή των δυνάμεων του πολιτισμού, έτσι ώστε να είναι ευκολότερη και αποτελεσματικότερη η συγκρότηση πολιτικών και χρηματοδοτικών εργαλείων, ακόμα κι από την επόμενη χρηματοδοτική περίοδο 2021-2027, εφόσον υπάρχει το μητρώο.

«Το πόσοι πραγματικά είναι οι άνθρωποι του πολιτισμού δεν το ξέρουμε. Από έρευνες οι οποίες είχαν γίνει το 2014-16 από το υπουργείο Πολιτισμού φαινόταν ότι ο αριθμός ήταν περίπου 100.000, κάποια άλλη στιγμή άλλη έρευνα έδειξε ότι είναι λιγότεροι από 100.000. Αυτός ακριβώς είναι και ο ρόλος του μητρώου. Να έχουμε τον πραγματικό αριθμό. Έναν αριθμό ο οποίος θα βασίζεται στις ειδικότητες, στα ένσημα και στην πραγματική δουλειά».

© AP Photo/Petros Giannakouris

Η σχετική πλατφόρμα στον ιστοχώρο artandcultureprofessionals.services.gov.gr στο ΕΡΓΑΝΗ του υπουργείου Εργασίας θα λειτουργεί από τις 13/5. Συμπληρώνοντας σχετικά, η επικεφαλής του ΥΠΠΟΑ είπε: «Τα κριτήρια θα είναι αρκετά χαλαρά με την έννοια ότι θα απαιτείται ένα τυπικό πτυχίο με ένα συνδυασμό ενός μίνιμουμ αριθμού ενσήμων που έχει κολλήσει ο ενδιαφερόμενος στη συγκεκριμένη δραστηριότητα. Και όποιος έχει και αποδεικνύει συστηματικά τέσσερα χρόνια εργασίας μπορεί να γράφεται στο μητρώο ακόμη κι αν δεν έχει το πτυχίο».

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης