© Interpol

Το lockdown συνέβαλε στη σύλληψη εμπόρων αρχαιοτήτων και έργων τέχνης

Η επιχείρηση Athena II, υπό την επίβλεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Τελωνείων και της Interpol, που περιελάμβανε 300 έρευνες σε 103 χώρες και στόχευε εμπόρους τέχνης και αρχαιοτήτων, απέφερε 101 συλλήψεις και ανάκτηση 19.000 αντικειμένων, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Interpol. Στην έρευνα έλαβαν μέρος οι ισπανικές Αρχές και η Europol.

Σύμφωνα με την Interpol, τα εγκληματικά δίκτυα που αναζητούσαν οι Αρχές διακίνησαν αρχαιολογικά ευρήματα, συμπεριλαμβανομένων αντικειμένων που βρέθηκαν σε ανασκαφές, και έργα τέχνης που λεηλατήθηκαν από χώρες που τελούν εν πολέμω, καθώς και έργα που έχουν κλαπεί από μουσεία.

«Ο αριθμός των συλλήψεων και των αντικειμένων δείχνουν την κλίμακα και την παγκόσμια εμβέλεια του παράνομου εμπορίου πολιτισμικών αντικειμένων, όπου κάθε χώρα με πλούσια κληρονομιά είναι πιθανός στόχος», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας της Interpol, Jürgen Stock. «Εάν, στη συνέχεια, λάβουμε υπ’ όψιν τα σημαντικά χρηματικά ποσά που και το απόρρητο των συναλλαγών, αντιλαμβανόμαστε τις “ευκαιρίες” για ξέπλυμα χρήματος και απάτες, καθώς και χρηματοδότηση δικτύων οργανωμένου εγκλήματος».

Μεταξύ των αντικειμένων που ανακτήθηκαν από τις ισπανικές Αρχές ήταν μία μοναδική χρυσή μάσκα Tumaco της προ-κολομβιανής εποχής © Interpol

Μεταξύ των σημαντικότερων ευρημάτων της καταστολής ήταν:

• Η κατάσχεση 8.670 αντικειμένων που προσφέρονται προς πώληση στο Διαδίκτυο σε μια «εβδομάδα περιπολίας στον κυβερνοχώρο» με επικεφαλής την ιταλική Αστυνομία που συνεπικουρείται από αστυνομικούς και τελωνειακούς αξιωματούχους ταυτόχρονα με τη Europol, την Interpol και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τελωνείων.
• Η κατάσχεση 971 αντικειμένων στο αεροδρόμιο της Καμπούλ του Αφγανιστάν λίγο προτού σταλούν στην Κωνσταντινούπολη.
• Η ανάκτηση εξαιρετικά σπάνιων προ-κολομβιανών αντικειμένων που αποκτήθηκαν παράνομα στην Κολομβία και βρισκόταν στο αεροδρόμιο Barajas στη Μαδρίτη, η οποία συνοδεύτηκε από τις συλλήψεις τριών διακινητών στην Ισπανία. (Άλλα 242 αντικείμενα κατασχέθηκαν σε έρευνες σπιτιών στην Μπογκοτά, την πρωτεύουσα της Κολομβίας.)
• Η κατάσχεση 2.500 αρχαίων νομισμάτων από την ομοσπονδιακή αστυνομία της Αργεντινής και 1.375 από την κρατική αστυνομία της Λετονίας.
• Η ανάκτηση 108 ανιχνευτών μετάλλων με συνδυασμό έξι ευρωπαϊκών αστυνομικών δυνάμεων.
• Άλλα αντικείμενα που ανακτήθηκαν κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων περιλάμβαναν πίνακες ζωγραφικής, απολιθώματα, κεραμικά και ιστορικά όπλα.

Η Catherine de Bolle, επικεφαλής της Europol, δήλωσε: «Το οργανωμένο έγκλημα έχει πολλά πρόσωπα. Η εμπορία πολιτισμικών αγαθών είναι ένα από αυτά: δεν είναι μια λαμπερή επιχείρηση που διευθύνεται από φανταχτερούς πλαστογράφους, αλλά από διεθνή εγκληματικά δίκτυα. Δεν μπορούμε να το εξετάσουμε ξεχωριστά από την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών και όπλων: γνωρίζουμε ότι ασχολούνται οι ίδιες ομάδες, επειδή αποφέρουν μεγάλα χρηματικά ποσά. Δεδομένου ότι πρόκειται για ένα παγκόσμιο φαινόμενο που επηρεάζει κάθε χώρα του πλανήτη ―είτε ως πηγή, διέλευση ή προορισμό― είναι ζωτικής σημασίας να συνεργαστούν όλες οι Αρχές για την καταπολέμησή της».

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης