Νίκος Καλαφάτης, «Μεγάλες προσδοκίες». Από την έκθεση στην γκαλερί Έρση

Επιστροφή στις γκαλερί!

Γκαλερί Έρση
Νίκος Καλαφάτης
διάρκεια: 11/05/2020 έως 13/06/2020
Κλεομένους 4
Ο γνωστός καλλιτέχνης στη 17η ατομική του έκθεση, συνδέοντας τη ζωγραφική με τη γλυπτική, «σκηνοθετεί» μια συνολική εγκατάσταση από έργα, γλυπτά ή επίτοιχα, δουλεμένα κυρίως σε σίδερο και επιζωγραφισμένα. Ο Νίκος Καλαφάτης διαμορφώνει ένα εναλλακτικό εικαστικό περιβάλλον όπου ο μικρόκοσμος των φανταστικών «φυσικών» όντων του συνομιλεί με τα ποιητικά καράβια, τις ανθρώπινες φιγούρες και τον θεατή, προκαλώντας διαλόγους παράλληλους αλλά και απόλυτα αρμονικούς.

Roma
Κωστής Τριανταφύλλου, «Ο κόκκινος τρελός του Ονειροδρόμιου και άλλα έργα της περιόδου 1968-1975»
διάρκεια: 11/05/2020 έως 13/06/2020
Ρώμα 5


Τα έργα αυτά ―όπως γράφει ο επιμελητής Θανάσης Μουτσόπουλος στο κείμενο που συνοδεύει την έκθεση― πάνε σε όλες τις κατευθύνσεις και αφορούν όλες τις αισθήσεις και τα συναισθήματα που μπορεί να προκαλέσουν. Έτσι, τα έργα της οραματικής τέχνης, όπου μετέχουν λίγοι αποκλειστικά, δεν απεικονίζουν, αλλά ανακαλύπτουν έναν χώρο όπου ορισμένοι προτιμούν να κατοικούν χωρίς κανόνες ή μέτρα και σταθμά, ή συγκεκριμένα θέματα, αλλά με μια εμφάνιση που τα εγκαθιδρύει εκεί που βρίσκονται ως απόλυτες και αποκλειστικές παρουσίες, που κυμαίνονται συνεχώς ανάμεσα στο πραγματικό και το μη πραγματικό, επεκτείνοντας έτσι και πλουτίζοντας την εμπειρία της ζωής μας.

Εικαστικός Κύκλος ΔΛ
Δημήτρης Γέρος
διάρκεια: 12/05/2020 έως 27/06/2020
Ακαδημίας 6


Τριάντα ακουαρέλες σε χαρτί σε μικρά και μεγάλα μεγέθη, της παλαιότερης ζωγραφικής περιόδου του Δημήτρη Γέρου, του οποίου τα ασπρόμαυρα έργα που έδειξε προ τριετίας στην Αθήνα είχαν, ως συνήθως, προκαλέσει αίσθηση. Σε αυτήν τη σειρά έργων, ο Δημήτρης Γέρος επιμένει στον χρώμα και τον ρεαλισμό. Όπως γράφει ο Αμερικανός τεχνοκριτικός Dominique Nahas στον κατάλογο της έκθεσης: «Ο Δημήτρης Γέρος  δημιουργεί εικόνες που καθηλώνουν όλες μας τις αισθήσεις. Αυτή η εικονογραφία, με τη διαμεσολάβηση του τυχαίου και της ονειροπόλησης, είναι μια δύναμη ποιητική και συνάμα συμφιλιωτική».

Εικαστικός Κύκλος Sianti
«Έρως καλός»

διάρκεια: 12/05/2020 έως 13/06/2020
Λεωφ. Βασιλέως Αλεξάνδρου 2

Έργο του Άγγελου Σπάρταλη

Η έκθεση «Έρως Καλός», που συνοδεύεται από το ομότιτλο λεύκωμα, αναδεικνύει μία άλλη πτυχή της ανθρώπινης υπόστασης: τον έρωτα ως κινητήρια δύναμη και «τέλεια ιδέα», όχι «εφήμερη πράξη». Στην αναζήτηση αυτού του ιδεώδους, 21 σύγχρονοι συγγραφείς λεκτικοποιούν τη διαδρομή που ξεκίνησαν οι 21 εικαστικοί της έκθεσης. Συμμετέχουν μεταξύ άλλων, οι συγγραφείς: Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, Γιώργος Αριστηνός, Αλέξανδρος Ασωνίτης, Νάσος Βαγενάς, Θανάσης Βαλτινός, Κική Δημουλά, Μάρω Δούκα, Φίλιππος Δρακονταειδής, Γιώργος Μαρκόπουλος, Σάκης Σερέφας, Δήμητρα Χριστοδούλου, και οι καλλιτέχνες: Δημήτρης Αληθεινός, Μιχάλης Αρφαράς, Κυριάκος Κατζουράκης, Γιάννης Μόραλης, Άγγελος Παπαδημητρίου, Παύλος Σάμιος, Κώστας Σπυριούνης, Γιώργος Σταθόπουλος, Αλέκος Φασιανός, Γιάννης Ψυχοπαίδης.

Bernier/Eliades
«Works on paper – 1972-2020»
διάρκεια: από 12/05/2020
Επταχάλκου 11

Έργο της Marisa Merz. Courtesy Bernier-Eliades gallery, Athens © Boris Kirpotin

Σχεδόν 50 χρόνια καλύπτει η έκθεση «Works on paper – 1972-2020», την οποία επιμελείται ο Paolo Colombo. Με έργα, μεταξύ πολλών και σημαντικών άλλων, του Ακριθάκη, του Antonakos, του Καβαλλιεράτου, του Κουνέλλη, του Kentridge, του Long, της Marisa Merz (της μοναδικής γυναίκας καλλιτέχνιδας της Arte Povera κατά τις δεκαετίας του ’60 και του ’70), της Messager, του Ναυρίδη, του Pettibon, της Sue Williams και του Robert Wilson η γκαλερί Bernier/Eliades κάνει ένα αφιερωματικό ρεπεράζ από όσους η ίδια ανά τα χρόνια έχει προβάλει και συστήσει στο ελληνικό κοινό.


Ileana Tounta
Λία Ναλμπαντίδου, «Αστικός Μυστικός Κήπος – Μια ανάγνωση»
διάρκεια: 12/05/2020 έως 20/06/2020
Αρματολών & Κλεφτών 48


Ξεκίνησε το 2009 ως φωτογραφικός αυτοσχεδιασμός κατά τους πρωινούς της άσκοπους περιπάτους στη Θεσσαλονίκη, δέθηκε σε βιβλίο με εικόνες και νήμματα που συνδέουν τις μνήμες του χθες με το σήμερα, παρουσιάστηκε ως έκθεση την περσινή άνοιξη στο Πολιτιστικό Κέντρο του ΜΙΕΤ στη Θεσσαλονίκη και τώρα έρχεται να συναντήσει το αθηναϊκό κοινό. Στο νέο της πρότζεκτ η γνωστή φωτογράφος επιχειρεί Μια ανάγνωση στον Αστικό μυστικό της κήπο, μια περιήγηση στην αγαπημένη της γενέτειρα μέσα από φωτογραφίες των τελευταίων ετών που καταγράφουν τις διαδρομές της από το ιστορικό κέντρο και την παραλία της πόλης ως το αεροδρόμιο Μακεδονία, από τις αναμνήσεις που φέρουν τα οικογενειακά άλμπουμ έως το σύγχρονο τοπίο.

Nitra Gallery
«Hypnagogia»
διάρκεια: 12/05/2020 έως 30/06/2020
Αλωπεκής 34

Έργο της Μαρίας Οικονομοπούλου

Ο Βαγγέλης Γκόκας, η  Αικατερίνη Γεγησιάν, η  Ράνια Εμμανουηλίδου, η Μαρία Οικονομοπούλου, ο Αναστάσης Στρατάκης και η Μανταλίνα Ψωμά, μέσα από διαφορετικές τεχνικές και μέσα, αναδεικνύουν εκφάνσεις αυτής της στιγμής που ξυπνά το ασυνείδητο και δημιουργεί αφηγήσεις που άλλοτε στερούνται ρεαλισμού, ενώ άλλοτε μοιάζουν τρομακτικά οικείες. Ο αγωγός ύπνου, ή αλλιώς το σημείο μετάβασης μεταξύ ύπνου/ξύπνιου είναι η γκρίζα ζώνη που το συνειδητό δίνει βήμα στο ασυνείδητο και για αυτό αποτελεί συχνά πεδίο έρευνας για τη νευρολογική επιστήμη. H υπναγωγία συχνά συνυφασμένη με αποδέσμευση κυμάτων δημιουργικότητας και διαύγειας, έχει αποτελέσει αγαπημένο στάδιο για πολλούς καλλιτέχνες και επιστήμονες: από τον Thomas Edison στον Edgar Allen Poe, από τον Vladimir Nabokov έως τον Albert Einstein.

Γκαλερί Λόλα Νικολάου
Απόστολος Παλαβράκης, «multiples,  part I_1994 – 2004»
διάρκεια: 12/05/2020 έως 26/06/2020
Τσιμισκή 52, Θεσσαλονίκη


Στην έκθεση του Απόστολου Παλαβράκη, που ζει για περισσότερο από τρεις δεκαετίες στη Γερμανία, παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο συνολό τους οι λιθογραφίες, οι χαλκογραφίες και τα αντικείμενα (objects) με μέταλλο και νέον που δημιούργησε ο καλλιτέχνης από το 1994 μέχρι το 2004. Τα έργα αυτά  αποτελούν την πρώτη ενότητα των multiplesπου άρχισαν να δημιουργούνται από το 1994 και συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Στη δεκαετία του ’80, η έννοια του «πολλαπλού» στην Ελλάδα είχε υποβαθμιστεί σε σημαντικό βαθμό. Οι offset εκτυπώσεις με φωτογραφική διαδικασία κάποιων έργων που δεν είχαν δημιουργηθεί αρχικά με σκοπό να αναπαραχθούν υπογράφονταν από τον εκάστοτε καλλιτέχνη και κυκλοφορούσαν ως αυθεντικά χαρακτικά έργα. Φυσικά, ουδεμία σχέση είχαν με τις όντως αυθεντικές λιθογραφίες, χαλκογραφίες ή μεταξοτυπίες όπου ο καλλιτέχνης δημιουργεί το έργο απευθείας πάνω στο μέσο (πέτρα, χαλκός, τελάρο με γάζα) της επιλογής του.

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης