Η Susan Rothenberg στο εργαστήριό της στο Νέο Μεξικό © Jason Schmidt, courtesy Sperone Westwater

Susan Rothenberg, η καλλιτέχνις που «απαρνήθηκε» τον μινιμαλισμό

Σε ηλικία 75 ετών έφυγε από τη ζωή προχθές η σημαίνουσα προσωπικότητα της ζωγραφικής των 70s, SusanRothenberg, η καλλιτέχνις που προκάλεσε αίσθηση με τους πίνακες που έμοιαζαν με ανάγλυφες μορφές ανθρώπων και ζώων, προσπαθώντας, όπως είχε δηλώσει κάποτε η ίδια, να αντιληφθεί την ταυτότητά της, ιδίως μέσα από τις συνεργασίες της με περφόρμερ και χορευτές, μετά την εγκατάστασή της στη Νέα Υόρκη στα τέλη της δεκαετίας του ’60.

Η ατομική της έκθεση το 1975, όπου είχε παρουσιάσει τρεις μεγάλων διαστάσεων πίνακες που αναπαριστούσαν άλογα ―στοιχείο που την είχε έλξει από νωρίς―, προκάλεσε αίσθηση εξαιτίας της απομάκρυνσής της από τον μινιμαλισμό που επικρατούσε εκείνη την εποχή. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ένας από αυτούς τους πίνακες κόσμησε τον Λευκό Οίκο κατά την προεδρία Ομπάμα, ενώ ήδη από το 1978 είχε συμμετάσχει στην κεντρική έκθεση του Whitney Museum of American Art. Μάλιστα, ο κριτικός τέχνης των New York Times, Hilton Kramer, είχε γράψει γι’ αυτήν τη σειρά έργων ότι «μια απλοϊκή εικόνα μετατρέπεται σε εικονογραφική εμπειρία μεγάλης ευαισθησίας, ακόμη και μεγαλείου».

Susan Rothenberg, United States, 1975 © 2020 SUSAN ROTHENBERG/ARTISTS RIGHTS SOCIETY (ARS)/COURTESY SPERONE WESTWATER, NEW YORK/TATE MODERN, LONDON

Το 1989, η Rothenberg συνδέθηκε με τον εννοιολογικό καλλιτέχνη Bruce Nauman και τον επόμενο χρόνο μετακόμισαν σε ένα αγρόκτημα 750 στρεμμάτων στο Νέο Μεξικό, όπου συνέχισαν να εργάζονται και να ζουν για το υπόλοιπο της ζωής και της σταδιοδρομίας τους. Στην πορεία, «αντικατέστησε» τις μορφές των αλόγων με ανθρώπινες, «σπασμένες» και «αποσπασματικές», επιτείνοντας έτσι το συναισθηματικό βάθος.

«Για τη γενιά της Susan, που ανατράφηκε στην αφαίρεση, η απεικόνιση της ανθρώπινης μορφής δεν ήταν πρακτική με την οποία κάποιος ασχολείτο ελαφρά τη καρδία. Απαιτούσε τόλμη και αποφασιστικότητα », δήλωσε η Angela Westwater, συνιδρύτρια της γκαλερί Sperone Westwater, που επί σειράν ετών εκπροσωπούσε τη Susan Rothenberg. «Ξεκίνησε με τα άλογα, αλλά σταδιακά άρχισε να ζωγραφίζει θραύσματα του ανθρώπινου σώματος. Στη συνέχεια, αναζήτησε θέματα που προκαλούσαν συναισθηματική σύνδεση και υπονοούσαν την ανθρώπινη κατάσταση. Η Susan είχε ψυχή».

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης