Το ΚΑΣ διευθετεί εκκρεμότητες

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έχει επιστρέψει στην «κανονικότητα» και συνεδριάζει επαναλαμβανόμενα για μια σειρά θεμάτων που είχαν μείνει σε εκκρεμότητα. Τις τελευταίες ημέρες, έχει λάβει αποφάσεις που μοιάζουν να ξεκαθαρίζουν πολλά ζητήματα, όπως τα ύψη δόμησης πέριξ της Ακρόπολης, η βελτίωση της επισκεψιμότητας των ατόμων με δυσκολία στην κίνηση αλλά και τη μέθοδο απόσπασης-μεταφοράς και επανατοποθέτησης των «Δεσμωτών του Φαλήρου».

Τα ύψη πέριξ της Ακρόπολης

© AP Photo/Petros Giannakouris

Πιο αναλυτικά, «πράσινο φως» στο σχέδιο «Ειδικού Προεδρικού Διατάγματος καθορισμού υψών εντός οριοθετημένης περιοχής που περιβάλλει την Ακρόπολη και ειδικότερα εντός της περιοχής Μακρυγιάννη/Κουκάκι» έδωσαν ομόφωνα τα μέλη του ΚΑΣ, σύμφωνα με το οποίο τα ύψη των κτιρίων γύρω από την Ακρόπολη ορίζονται στα 21 μέτρα και στα 24 μέτρα για ένα τμήμα της Συγγρού. Στις ταράτσες τους δεν θα μπορούν να κατασκευάζονται κολυμβητικες δεξαμενές, αλλά θα επιτρέπονται βοηθητικές κατασκευές (π.χ. απόληξη κλιμακοστασίου), το εμβαδό των οποίων δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τα 35 τ.μ., καθώς και φυτεύσεις σε επιπλέον ύψος 1 μέτρου.

Η πρόσβαση στον Ιερό Βράχο


Όσον αφορά τη μελέτη για τη βελτίωση της επισκεψιμότητας των μνημείων στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης για τα άτομα με δυσκολία στην κίνηση, το ΚΑΣ γνωμοδότησε ομόφωνα θετικά για την εφαρμογή της. Μετά το πέρας της συνεδρίασης, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε: «Όταν ολοκληρωθεί το έργο, η εμπειρία της επίσκεψης στον Ιερό Βράχο όχι μόνο για τα άτομα με δυσκολία στην κίνηση αλλά για το ευρύ κοινό θα είναι διαφορετική. Θα υποδέχονται τους επισκέπτες ομαλές ανθεκτικές και σταθερές επιφάνειες, εξασφαλίζοντας την απρόσκοπτη και ασφαλή κίνηση, ενώ τα αμαξίδια θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα και όχι γραμμικά. Έτσι θα γίνεται αντιληπτός ο ελεύθερος, κατά την αρχαιότητα, χώρος». Ταυτόχρονα, προβλέπεται η δημιουργία νέων διαδρομών και η επίστρωση των υφιστάμενων, η δημιουργία πλατωμάτων για την καλύτερη θέαση των μνημείων, ενώ θα προστατευτούν τα ίδια τα μνημεία, στα σημεία που φέρουν λαξεύματα και αρχαιολογικά τεκμήρια.

Οι «Δεσμώτες του Φαλήρου»


Τέλος, τη μέθοδο απόσπασης-μεταφοράς και επανατοποθέτησης ενέκρινε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για το εύρημα των «Δεσμωτών», στην περιοχή Εσπλανάδα του Φαλήρου. Υπενθυμίζεται ότι το εύρημα των «Δεσμωτών του Φαλήρου» αφορά ομαδική ταφή 78 ανθρώπινων σκελετών που εντοπίστηκε τον Μάρτιο του 2016 στο πλαίσιο σωστικής ανασκαφής.

Η εκτέλεση των Δεσμωτών, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, έγινε επί τόπου και τα άτομα ετάφησαν αλυσοδεμένα μεταξύ τους σε τρεις συστάδες. Σε αυτό πλαίσιο, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ορθότητα της προτεινόμενης λύσης απόσπασης και μεταφοράς, και για λόγους προστασίας του ευρήματος, θα προηγηθεί πειραματική απόσπαση τμήματος παρακειμένου εδάφους. Στη συνέχεια, το εύρημα θα διασφαλιστεί με μεταλλικό προκατασκευασμένο χωροδικτύωμα ακαμπτοποίησης, θα επενδυθεί περιμετρικά, με επιφάνειες από κόντρα πλακέ και θα καλυφθεί ταυτόχρονα με ελαφριά προκατασκευασμένη στέγη, μέχρι την ολοκλήρωση των απαιτούμενων εργασιών για την επανατοποθέτηση του στην αρχική του θέση.

Σύμφωνα με τη μελέτη, προβλέπεται η κατασκευή κελύφους προστασίας επί του εδάφους που πρόκειται να εξυγιανθεί. Το εν λόγω κέλυφος προορίζεται για να δεχθεί το εύρημα αμέσως μετά την επανατοποθέτησή του στην αρχική του θέση, εξασφαλίζοντας τις κατάλληλες συνθήκες διατήρησής του. Οι εργασίες κατασκευής του θα γίνουν μετά την απομάκρυνση του ευρήματος, ενώ τμήματα αυτού προβλέπεται να προκατασκευαστούν στον χώρο (οροφή, δάπεδα κλπ) προκειμένου να τοποθετηθούν άμεσα και χωρίς καμία καθυστέρηση.

 

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης