© Shutterstock

Ο κορονοϊός δεν αναχαίτισε την επιθυμία για απόκτηση έργων τέχνης

Παρά τις δυσμενείς για την αγορά της τέχνης συνθήκες που δημιούργησαν από τον περασμένο Δεκέμβριο τα απανωτά lockdowns σε όλο τον κόσμο λόγω Covid-19, οι συλλέκτες συνεχίζουν να αγοράζουν διαδικτυακά κατά την καραντίνα, σύμφωνα με το Bloomberg.

Μπορεί οι γκαλερί να έκλεισαν, οι φουάρ τέχνης να μεταφέρθηκαν στον διαδικτυακό χώρο και οι δημοπρασίες να αναβλήθηκαν, αλλά υπάρχει κάτι που αντιστέκεται και θα αντιστέκεται στον κορονοϊό: η ανάγκη των συλλεκτών να αποκτήσουν τα αγαπημένα τους έργα τέχνης. Έτσι, οι οίκοι δημοπρασιών συνεχίζουν να καταγράφουν διαδικτυακά πωλήσεις ακόμη και σε επταψήφια (!) ποσά, καθώς και γκαλερί όπως του David Zwirner και του Gagosian που έχουν τα δικά τους online viewing rooms. Συνολικά, βέβαια, ο όγκος και η αξία των πωλήσεων δεν φτάνει τα επίπεδα άλλων ετών την ίδια εποχή, η οποία είναι μια από τις δύο πιο εμπορικές του χρόνου, αλλά από το ολότελα…

Ενδιαφέρον είναι, επίσης, ότι, σύμφωνα με το συγκεκριμένο ρεπορτάζ τουλάχιστον, γίνονται αγορές έργων από συλλέκτες σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των ―ανερχόμενων ειδικά― καλλιτεχνών αυτήν τη δύσκολη περίοδο, αλλά και στήριξης της αγοράς γενικότερα, κάτι που αποκλίνει από τους συνήθεις λόγους του συλλέγειν.

Είναι δεδομένο ότι θα υπάρξει πτώση της αγοράς της τέχνης το 2020, με την Art Newspaper να αναφέρει ότι οι γκαλερί διεθνώς προβλέπουν μείωση 72% (κατά μέσο όρο) στα έσοδά τους. Η έρευνα έγινε ανάμεσα σε 236 εμπόρους τέχνης και αντικών από όλο τον κόσμο, 1/3 περίπου (33,9%) εκ των οποίων δεν αναμένει να επιβιώσει από την κρίση, ιδιαίτερα όσοι έχουν 5-9 υπαλλήλους. Οι ερωτώμενοι του Bloomberg, άλλωστε, έδειξαν ―άλλοι εμμέσως και άλλοι σαφώς― ότι αυτό το διάστημα αγοράζουν μόνο από αίθουσες τέχνης που εμπιστεύονται.

© Shutterstock

Αν αυτό, σε πρώτη ανάγνωση, μοιάζει να σημαίνει τη μελλοντική ισοπέδωση των μεσαίων επιχειρήσεων και τη διαπλάτυνση του κενού μεταξύ των λίγων mega γκαλερί και όσων άλλων επιβιώσουν, κάποιοι μπορεί να το δουν ως ευκαιρία. Στο άρθρο του Bloomberg αναφέρεται ότι η Artlogic, εταιρεία που φτιάχνει online viewing rooms για τις γκαλερί, από τα μέσα Μαρτίου έχει δει αύξηση της τάξεως του 60% στις παραγγελίες και ετοιμάζεται να λανσάρει 45 νέες πλατφόρμες τον επόμενο μήνα. Καθημερινά δε καταγράφει 40.000 μοναδικούς επισκέπτες στις ήδη υπάρχουσες.

Με εξαίρεση την γκαλερί The Breeder, το νέο website της οποίας διαθέτει viewing room, αυτό το μοντέλο απουσιάζει από την εγχώρια αγορά της τέχνης. Παρ’ όλα αυτά, όσες γκαλερί ερωτήθηκαν από τα ΝτΤ σχετικά με τη δραστηριότητά τους κατά τη διάρκεια της καραντίνας ανέφεραν απροσδόκητα ενεργό ενδιαφέρον από τους πελάτες τους για τα έργα που παρουσίαζαν στους λογαριασμούς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Καταγράφηκαν, επίσης, πωλήσεις, ειδικά από χώρους που διαθέτουν ηλεκτρονικά καταστήματα (e-shops).

Όσο, λοιπόν, και αν είναι αναντικατάστατη η επαφή με ένα έργο τέχνης στην πραγματική ζωή, θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε πώς θα μπορούσε να ενισχυθεί η εγχώρια αγορά της τέχνης επενδύοντας στη διαδικτυακή παρουσία της το επόμενο διάστημα. Διότι, αν σε μια πρωτοφανή συνθήκη όπως η καραντίνα το ενδιαφέρον και η ζήτηση για έργα παραμένει, είναι αρκετά ασφαλές να πούμε ότι η τέχνη έχει γίνει ένα είδος ανάγκης για μεγαλύτερη μερίδα κόσμου. Το στοίχημα είναι ποιος θα είναι περισσότερο δημιουργικός ώστε να ξεχωρίσει μέσα στον καταιγισμό διαδικτυακής πληροφορίας για να την ικανοποιήσει.

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης