© Shutterstock

Ένα… Barbican Centre στην Πατησίων

Σε κέντρο και ―κυρίως― δυναμικό και δραστήριο φορέα πολιτισμού και δημιουργίας, τύπου Barbican Centre, προτίθεται να μετατρέψει το υπουργείο Πολιτισμού, με νομοσχέδιο που τέθηκε σε διαβούλευση την περασμένη Παρασκευή και θα διαρκέσει ώς τις 26 Ιουνίου, το πολύπαθο «Ακροπόλ Παλλάς» της Πατησίων. Το ιστορικό ξενοδοχείο του 1920 πρόκειται να στεγάσει, να αναπτύξει και να υλοποιήσει ―όπως είχαμε γράψει προ έτους στα ΝτΤ― ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο που, αν στεφθεί με επιτυχία, πρόκειται να αλλάξει πολλά στον κλάδο της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας, δίνοντάς του μία δυναμική ώθηση εξωστρέφειας, φέρνοντας σε επαφή τους επαγγελματίες του χώρου μεταξύ τους αλλά και με οργανισμούς, ευκαιρίες και εργαλεία, όπως, ασφαλώς, και με το κοινό, εντός και εκτός Ελλάδας. Ο νέος φορέας υλοποίησης του μεγάλου αυτού πρότζεκτ, για τα επόμενα 99 χρόνια, λαμβάνει την ονομασία «Acropole Across». Μάλιστα, η τοποθέτηση του νέου διευθυντή προβλέπεται να γίνει με ανοικτή πρόσκληση ενδιαφέροντος.

Σύσταση διεθνούς συμβουλευτικής επιτροπής

Ένα από τα πρώτα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η σύσταση διεθνούς συμβουλευτικής επιτροπής, τιμητικής και άμισθης, με μέλη εγνωσμένου κύρους προσωπικότητες των τεχνών, των γραμμάτων, της τεχνολογίας και εν γένει των επιστημών, με ευθύνη του εκάστοτε υπουργού.

Αντικείμενο της επιτροπής θα είναι να αποτελεί σύνδεσμο μεταξύ του «Acropole Across» και του διεθνούς καλλιτεχνικού-πολιτιστικού γίγνεσθαι, με σκοπό να εισαχθεί δυναμικά ο χώρος ―και, κατ’ επέκτασιν, η ίδια η χώρα― στο κέντρο του διεθνούς πολιτιστικού χάρτη, με απώτερο στόχο τις συμπαραγωγές και τις συμπράξεις.

Ταυτόχρονα, στα καθήκοντα της επιτροπής συμπεριλαμβάνεται η εξεύρεση οικονομικών πόρων για τον χώρο, ενώ επιπλέον αντικείμενό της είναι η γνωμοδότηση επί ζητημάτων που άπτονται του προγραμματισμού και του σχεδιασμού δράσεων, της προβολής και προώθησης του σύγχρονου πολιτισμού.

Οι τρεις άξονες του νέου φορέα

Πιο συγκεκριμένα, το «Acropole Across», ως φορέας ανάπτυξης του πολιτιστικού και δημιουργικού κλάδου, θα συμβάλει με τρεις τρόπους στην ανθεκτικότητα του κλάδου αυτού: 1) ενδυνάμωση των επαγγελματιών με δεξιότητες και τεχνογνωσία, 2) υποστήριξη και προβολή της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας και 3) ανάπτυξη του κοινού του πολιτισμού.

Όσον αφορά το πρώτο σκέλος, το υπουργείο Πολιτισμού σχεδιάζει δράσεις και προγράμματα στο πλαίσιο του λεγόμενου capacity building· παροχή εργαλείων και τεχνογνωσίας για εξεύρεση πόρων και αξιοποίηση ευκαιριών· καλλιέργεια δεξιοτήτων διαχείρισης και ανάπτυξης· διασύνδεση του κλάδου με πάσης φύσεως οργανισμούς· δημιουργία ευκαιριών κινητικότητας, με ανταλλαγή τεχνογνωσίας με ειδικούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό· παροχή χρηματοδοτικών εργαλείων και, τέλος, σύσταση κόμβου πληροφόρησης για όλα τα μέλη του πολιτιστικού και δημιουργικού κλάδου.

Για το δεύτερο σκέλος, προβλέπεται η προβολή της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας εντός και εκτός Ελλάδος· η διερεύνηση καινοτόμων πρακτικών για την καλλιτεχνική δημιουργία και την ανάπτυξη διατομεακών δράσεων· η ερμηνεία και η προσέγγιση της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς με σύγχρονα μέσα έκφρασης· η δημιουργία συνθηκών που θα επιτρέπουν την ανάδειξη, καλλιέργεια και παραμονή στη χώρα αναδυόμενων καλλιτεχνικών δυνάμεων και, τέλος, η διερεύνηση της σχέσης και η ανάπτυξη προγραμμάτων μεταξύ πολιτισμού, τεχνολογίας και καινοτομίας.

© Shutterstock

Για τον στόχο της ανάπτυξης του κοινού, το υπουργείο Πολιτισμού, όσον αφορά το «Acropole Across», προβλέπει, μεταξύ άλλων, τις δράσεις και τις εκθέσεις εντός όσο και εκτός κτιρίου· την αναζωογόνηση της περιοχής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και του ΕΜΠ· την ανάπτυξη και υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, για το γενικό κοινό, κοινωνικές και άλλες στοχευμένες ομάδες· τη διάδραση μεταξύ κοινού και δημιουργικού κλάδου και τη διεξαγωγή μελετών και ερευνών για τη συμμετοχή του κοινού στον σύγχρονο πολιτισμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ονομασία του νέου φορέα φέρει τον συμβολισμό του «απέναντι» (across), θέλοντας έτσι να καταδείξει τη δημιουργία ενός κόμβου σε αυτό το τμήμα της οδού Πατησίων.

Οι χώροι του «Ακροπόλ Παλλάς»

Το ιστορικό grand hotel, σύμφωνα με τις πληροφορίες για τον σχεδιασμό του υπουργείου, θα περιλαμβάνει τέσσερις εκθεσιακούς χώρους για περιοδικές εκθέσεις, έναν πολυχρηστικό χώρο, τη μόνιμη έκθεση της ιστορίας του κτιρίου και του αρχιτέκτονα, γραφεία πληροφόρησης καλλιτεχνών, αίθουσα συνεδρίων, τρεις αίθουσες σεμιναρίων, τρεις αίθουσες συσκέψεων, makerspace, πέντε χώρους για residencies, εστιατόριο, καφέ, πωλητήριο, γραφεία του φορέα λειτουργίας και αίθουσα υποδοχής επισήμων και ιδιωτική τραπεζαρία.

Η νομική υπόσταση και οι πόροι του φορέα

Όσον αφορά τη νομική υπόσταση του «Acropole Across», θα πρόκειται για νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, με μόνιμο προσωπικό 17 ατόμων (κατά 50% μειωμένο από το αρχικό πλάνο επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ), πενταμελές Δ.Σ. και διεθνή συμβουλευτική επιτροπή, όπως αναφέρθηκε στην αρχή.

Οι πόροι του για τη λειτουργία του θα προέρχονται από επιχορήγηση του υπουργείου, ενισχύσεις από την Ε.Ε. ή άλλους διεθνείς οργανισμούς, συμμετοχή σε ευρωπαϊκά και άλλα προγράμματα, δημόσιες και ιδιωτικές επιχορηγήσεις, χορηγίες και δωρεές, εισιτήρια και εκδηλώσεις, πωλήσεις αντικειμένων, εκδόσεων κ.λπ., μισθώσεις χώρων και από τη λειτουργία του εστιατορίου και του καφέ.

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης