Το μουσείο των millennials στο Πεκίνο

Το γενικό lockdown της Κίνας για τον περιορισμό της πανδημίας νέου κορονοϊού οδήγησε στην έναρξη του ιδιωτικού X Museum του Πεκίνου, που ιδρύθηκε από τους νεαρούς συλλέκτες Michael Xufu Huang και Theresa Tse, όπως διαβάζουμε στο ρεπορτάζ της Lisa Movius στην Art Newspaper.

Η καθυστέρηση είχε οικονομικό αντίκτυπο καθώς «ορισμένες εταιρείες ακύρωσαν τη χορηγία τους», λέει ο Huang, αλλά εκτιμά ότι «μας έδωσε, την ίδια στιγμή, χρόνο να κάνουμε περισσότερα». Το μουσείο ξεκίνησε με εναρκτήρια εκδήλωση μία διαδραστική διαδικτυακή έκθεση που σχεδιάστηκε ως «συμπληρωματική του φυσικού μας χώρου».

Σχεδιασμένος από τον αρχιτέκτονα και καλλιτέχνη Pete Jiadong Qiang, ο ιστότοπος κυκλοφόρησε στις 6 Μαρτίου και προσέλκυσε περισσότερους από 20.000 επισκέπτες έως τις 6 Μαΐου. Σε αντίθεση με τον πρόσφατο πολλαπλασιασμό των διαδικτυακών viewing rooms «που μοιάζουν σαν να φυλλομετράς αρχεία PDF», ο Huang λέει ότι η έκθεση είναι «σχεδόν σαν ένα παιχνίδι», στο οποίο η τέχνη «πετάει μπροστά στα μάτια μας». Ωστόσο, παραδέχεται ότι «δεν αντικαθιστά τη φυσική τέχνη».

Η έκθεση «How Do We Begin?» (30 Μαΐου-13 Σεπτεμβρίου) καταχωρίζεται ως η πρώτη έκδοση της τριενάλε σύγχρονης τέχνης. Οι 33 συμμετέχοντες καλλιτέχνες αποτελούν αναδυόμενα και καθιερωμένα ταλέντα, όπως οι Cheng Ran και Miao Ying, και αντιπροσωπεύουν διαφορετικά φύλα και σεξουαλικές ταυτότητες, ασυνήθιστες για κινεζική ομαδική έκθεση. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει έκθεση του Νορβηγού καλλιτέχνη Yngve Holen, σύμφωνα με το διεθνές πρόγραμμα που οραματίστηκε ο Huang.

Ο νεαρός συλλέκτης Michael Xufu Huang. Courtesy of Valentino Garavani

Ο διώροφος εκθεσιακός χώρος 2.400 τ.μ. αποτελεί μέρος της νέας ανάπτυξης που σημειώνεται στην περιοχή Chaoyang και στοχεύει στην προσέλκυση περισσότερων χώρων τέχνης. Οι Tse και Huang έχουν χορηγήσει τα πρώτα χρήματα του μουσείου, ύψους 1,5 εκατ. δολαρίων, με περαιτέρω υποστήριξη από ένα συμβούλιο, από κύκλο δωρητών, από χορηγίες και, μελλοντικά, από το πωλητήριο, το καφέ και το εστιατόριο. Οι ιδιωτικές συλλογές των δύο ιδρυτών ―περίπου 450 έργα συνολικά― θα ενταχθούν επίσης «κάτω από την ομπρέλα του μουσείου», λέει ο Huang.

Ωστόσο, «δεν θα υπάρξει καμία απολύτως συνεργασία» με το M Woods, το μουσείο του Πεκίνου που ιδρύθηκε από τους φίλους του Lin Han και Wanwan Lei, με τους οποίους ο Huang συνεργάστηκε από το 2015 έως το 2019. Ούτε το μουσείο θα έχει πολλές αλληλεπικαλύψεις με το Mine Project, την εμπορική γκαλερί που ίδρυσε ο ίδιος πέρυσι στο Χονγκ Κονγκ.

Ο Huang, ο οποίος επίσης είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του New Museum στη Νέα Υόρκη, ελπίζει ότι το Χ Museum θα αποτρέψει την τρέχουσα τάση που εντοπίζεται μεταξύ των κινεζικών μουσείων να «αγοράσουν έργα από το εξωτερικό». Τα εισαγόμενα διεθνή blockbusters αποτελούν μια μορφή «καλλιτεχνικής εκπαίδευσης» για το κινεζικό κοινό, πιστεύει, αλλά «λίγο καιρό μετά οι άνθρωποι βαριούνται και χρειάζονται νέο περιεχόμενο που είναι πιο δύσκολο».

Ηλικίας 26 και 27 ετών αντίστοιχα, οι Huang και Tse θέλουν να εκπροσωπήσουν δημιουργικά τη γενιά τους, που συμπεριλαμβάνει designers, αρχιτέκτονες, επιστήμονες και μουσικούς, μεταξύ, ασφαλώς, των καλλιτεχνών. «Μπορώ να συνδεθώ μαζί τους περισσότερο λόγω της παρόμοιας εμπειρίας ζωής», λέει ο Huang. Οι προσπάθειες για συγκέντρωση χρημάτων περιλαμβάνουν τη μασκότ του μουσείου, τη «Lil X», και τα εισιτήρια στην προσιτή τιμή των 7 δολαρίων.

«Το X Museum αντιπροσωπεύει πολλά πράγματα, όπως την Generation X, την αρχή των millennials, την ενέργεια των νέων», λέει ο Huang. Αναμένει μια ζεστή δεξίωση για το μουσείο και την τέχνη στο Πεκίνο γενικά αυτό το καλοκαίρι. «Οι άνθρωποι έχουν πλήξει πολύ· τη στιγμή που θα καταφέρουμε να ξαναβγούμε, θα θέλουμε να κάνουμε κάτι!»

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης