Γκραφίτι της εποχής του κορονοϊού στο Λονδίνο © AP Photo/Matt Dunham

Χιλιάδες Βρετανοί καλλιτέχνες αποκλείονται από την οικονομική στήριξη του Λονδίνου

Πολλοί Βρετανοί καλλιτέχνες, των οποίων τα εισοδήματα έχουν πληγεί βαριά από τον Covid-19, δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για το πλαίσιο στήριξης εισοδήματος αυτοαπασχόλησης της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου (SEISS), το οποίο ξεκίνησε προ ημερών, προσελκύοντας εκατοντάδες χιλιάδες αιτήσεις.

Η Ένωση Μουσικών, επί παραδείγματι, εκτιμά ότι σχεδόν το 40% των μελών της δεν πληροί όλες τις προϋποθέσεις του προγράμματος, το οποίο ορίζει ότι τουλάχιστον το 50% του εισοδήματος ενός ατόμου πρέπει να προέρχεται από αυτοαπασχόληση και τα κέρδη του πρέπει να είναι έως 50.000 λίρες. Εκείνοι που εργάζονται μέσω εταιρείας περιορισμένης ευθύνης αποκλείονται, όπως και αυτοί που ξεκίνησαν την αυτοαπασχόλησή τους κατά τη διάρκεια της τρέχουσας φορολογικής περιόδου· την ίδια στιγμή, οι υπόλοιπες προϋποθέσεις (ώρες εργασίες που πρέπει να έχουν συμπληρωθεί κ.τ.τ.) αποκλείουν μεγάλο μέρος των καλλιτεχνών.

Σύμφωνα με πληροφορίες από στελέχη των κυβερνητικών οργανισμών, η SEISS τον Μάρτιο στόχευε να καλύψει το 95% των αυτοαπασχολούμενων καλλιτεχνών, αλλά το ποσοστό μοιάζει τώρα να πλησιάζει το 66%. Στη Σκοτία, για παράδειγμα, μόνο το 20% των καλλιτεχνών θα καταφέρει να καλυφθεί από το πρόγραμμα, ενώ, όπως δείχνει πρόσφατη έρευνα του Scottish Contemporary Art Network (SCAN), σχεδόν το 80% των καλλιτεχνών δηλώνει ότι είναι απίθανο να υποβάλει αίτηση.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Art Newspaper, πολλοί καλλιτέχνες και εκπρόσωποί τους δηλώνουν ότι έχουν περιέλθει σε απελπιστική κατάσταση εξαιτίας του lockdown που επέφερε η πανδημία του Covid-19 και το σύστημα χρηματοδοτικής υποστήριξης της βρετανικής κυβέρνησης δεν θα καταφέρει να τους συμπεριλάβει, με αποτέλεσμα να περιέλθουν σε πιο δεινή θέση, ιδίως όσοι έχουν ήδη ξοδέψει πολλά χρήματα για την προετοιμασία εκθέσεων και δράσεων που αναβλήθηκαν ή ακυρώθηκαν διά παντός.

Σε προηγούμενο άρθρο μας, είχαμε περιγράψει τις διασωστικές πρωτοβουλίες του Λονδίνου για τον καλλιτεχνικό κόσμο, ωστόσο, εξ όσων συνάγεται από ρεπορτάζ του διεθνούς Τύπου, λίγοι είναι εκείνοι που θα καταφέρουν τελικά να ενταχθούν στα προγράμματα στήριξης. Απ’ ό,τι φαίνεται, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό οι κυβερνήσεις θα κληθούν να αντιμετωπίσουν πλείστα όσα προβλήματα αναφορικά με τη στήριξη των εργαζομένων της τέχνης που έχουν πληγεί από την πανδημία του νέου κορονοϊού.

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης