© Shutterstock

Η τεχνητή νοημοσύνη θα επιμεληθεί την Μπιενάλε του Βουκουρεστίου

Οι επιμελητές σύντομα θα ψάχνουν… δουλειά, καθώς η Μπιενάλε του Βουκουρεστίου, όπως διαβάζουμε στο ρεπορτάζ του José da Silva στην Art Newspaper, ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι τη δέκατη έκδοσή της θα επιμεληθεί ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης (AI) που ονομάζεται Jarvis, που έλαβε το όνομά του από ένα πρόγραμμα που εμφανίζεται στις ταινίες και τα κόμικ Iron Man που ονομάζεται JARVIS (αρχικά της πρότασης just a rather very intelligent system ― ένα μάλλον πολύ έξυπνο σύστημα).

Το πρόγραμμα αναπτύσσεται από το στούντιο Spinnwerk που εδρεύει στη Βιέννη και θα ξεκινήσει δημιουργώντας ένα «σύντομο κείμενο ως κόνσεπτ, μια-δυο προτάσεις», λέει ο ιδρυτής της Spinnwerk, Razvan Ion. Στη συνέχεια, «θα χρησιμοποιήσει τη μέθοδο deep learning για να λάβει στοιχεία από βάσεις δεδομένων πανεπιστημίων, γκαλερί ή κέντρων τέχνης», χρησιμοποιώντας την αρχική ιδέα ως «βασική δομή» για τις επιμελητικές επιλογές του, λέει ο Ion. «Στο τέλος της διαδικασίας, ο Jarvis θα επιλέξει αρκετούς συμμετέχοντες/καλλιτέχνες/δημιουργούς για την μπιενάλε με βάση τις γνώσεις του», λέει. Ο Ion προσθέτει ότι η ομάδα θα πρέπει να βασιστεί σε οργανισμούς που έχουν τις σχετικές πληροφορίες σε μορφή βάσης δεδομένων και που είναι πρόθυμοι να τις κοινοποιήσουν.

Η μπιενάλε θα πραγματοποιηθεί εικονικά στην γκαλερί Spinnwerk VR (προγραμματισμένη για τον Οκτώβριο του 2022), σύμφωνα με τον Ion, και θα είναι προσβάσιμη σε όλο τον κόσμο. Επιπλέον, θα υπάρχουν αίθουσες εικονικής πραγματικότητας στο Βουκουρέστι και τη Βιέννη, όπου άτομα χωρίς ακουστικά εικονικής πραγματικότητας στο σπίτι θα μπορούν να παρακολουθήσουν τη διοργάνωση. «Οι άνθρωποι θα αλληλεπιδρούν και θα αισθάνθούν εντελώς διαφορετικά αφού βιώσουν την εντυπωσιακή αφήγησή μας», λέει.

Η τρέχουσα, ένατη Μπιενάλε του Βουκουρεστίου, με τίτλο Farewell to Research και με την επιμέλεια… ανθρώπου, του Henk Slager, επρόκειτο να ανοίξει αυτές τις μέρες, αλλά έχει αναβληθεί και μεταφερθεί στο διαδίκτυο για τις 28 Ιουνίου.

 

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης