H ξεχωριστή μελαμβαφής πυξίδα, από τα Close Ups του Μουσείου Μπενάκη

Η επικαιρότητα με μια ματιά

Οι ιστορίες πίσω από τα εκθέματα

Μια ξεχωριστή μελαμβαφής πυξίδα που «μιλά» για την ιδιοκτήτριά της, ένα μπαρόκ ερμάριο από το Άουγκσμπουργκ που κρύβει ιστορίες παράφορου «έρωτα»: μας αρέσουν τα Close ups, η νέα ψηφιακή πρωτοβουλία του Μουσείου Μπενάκη. Λειτουργώντας ουσιαστικά σαν πριβέ ξεναγήσεις, τα καλογυρισμένα βίντεο μας δίνουν την ευκαιρία να εστιάσουμε κάθε φορά σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο από τις πλούσιες συλλογές του μουσείου, που ίσως να προσπερνούσαμε σε μια επιτόπια περιήγηση, και να ανακαλύψουμε τις γοητευτικές ιστορίες τους που ξεκλειδώνει το επιστημονικό δυναμικό του ιδρύματος, από τον διευθυντή έως τους επιμελητές του. Επόμενο ραντεβού με τον Αρχάγγελο του Νικολάου Γύζη την Πέμπτη 4 Ιουνίου.

Enigma σε δημοπρασία

Courtesy of Dorotheum

Είναι η θρυλική συσκευή κρυπτογράφησης που πρωταγωνίστησε στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (αλλά και σε ταινίες όπως «Το παιχνίδι της μίμησης» με τον Μπένεντικτ Κάμπερμπατς), το σύστημα που οι Γερμανοί θεωρούσαν ανίκητο αλλά κατάφεραν να «σπάσουν» ο Άλαν Τιούρινγκ και μια ομάδα κορυφαίων κρυπτογράφων στο Betchley Park. Στις 4 Ιουνίου ο οίκος δημοπρασιών Dorotheum βγάζει σε δημοπρασία στη Βιέννη μια από τις τελευταίες εναπομείνασες, όπως δηλώνει, συσκευές Enigma, κατασκευής 1944, με τιμή εκτίμησης στα €30.000-40.000.

Στο ατελιέ του καλλιτέχνη

Ο Adam Chodzko

Θα σου μιλήσουν για τη δουλειά και τις επιρροές τους, θα σε ξεναγήσουν στο εργαστήρι και στα νέα πρότζεκτ που ετοιμάζουν, μπορεί ακόμα και να γνωρίσεις την οικογένειά τους, να βγείτε για περίπατο και βόλτες με κανό ή για να τσιμπήσετε στρείδια… Το StudioVisit (https://studiovisit.io/) μόλις ανέβηκε στους διαδικτυακούς αιθέρες και απευθύνεται στους φιλότεχνους που θα ήθελαν να έχουν προσωπική γνωριμία και χρόνο με τον καλλιτέχνη για τη δουλειά του οποίου ενδιαφέρονται ― έναντι αντιτίμου, φυσικά. Στην πλατφόρμα συμμετέχουν ήδη 25 δημιουργοί ―ανάμεσά τους οι Adam Chodzko, Rachel McLean, TaiShani, Andy Holden, Eric Baudelaire, Oreet Ashery―, οι οποίοι σχεδιάζουν την εμπειρία της επίσκεψης. Στην εποχή του κορονοϊού, βέβαια, προσφέρονται και εικονικές περιηγήσεις.

Ραντεβού στα μουσεία της Γαλλίας

Musée du Quai Branly

Με μάσκες, συγκεκριμένο χρόνο επίσκεψης και προτεραιότητα στις ονλάιν κρατήσεις, τα μουσεία στη Γαλλία αρχίζουν να ανοίγουν σταδιακά από αυτή την εβδομάδα. Σύμφωνα με δημοσίευμα του The Art Newspaper, την αυλαία σηκώνει την Τετάρτη 3 Ιουνίου το Λούβρο στη Λανς ― με την έκθεση Black Suns που εξερευνά τους συμβολισμούς και την παρουσία του μαύρου χρώματος στην τέχνη. Από τις 6 Ιουνίου θα υποδέχεται ξανά επισκέπτες το Παλάτι των Βερσαλιών, από τις 9 Ιουνίου το παρισινό Musée du Quai Branly και από τις 23 του μηνός το Ορσέ. Την πρώτη μέρα του Ιούλη αναμένονται το Κέντρο Πομπιντού και το Grand Palais.

Από τις 6 Ιουλίου στο Λούβρο


Με την επιστροφή του το πιο δημοφιλές μουσείο διεθνώς θα ανοίξει το 70% του χώρου του και θα εφαρμόσει ένα σύστημα σηματοδοτημένων διαδρομών ώστε να μη διασταυρώνονται οι επισκέπτες στην πορεία τους στον χώρο. Το αφιέρωμα Figure d’artiste με πορτρέτα καλλιτεχνών παρατείνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, ενώ η πολυαναμενόμενη έκθεση για τη Γλυπτική στην Ιταλία από τον Ντονατέλο στον Μιχαήλ Άγγελο μετατίθεται για τον Οκτώβριο.

Στη Σεούλ κατεβαίνουν ξανά τα ρολά


Έχει ο κορονοϊός πισωγυρίσματα στη Νότια Κορέα και στον ρυθμό του συντονίζονται και τα μουσεία στη μητροπολιτική περιοχή της Σεούλ. Έπειτα από 24 ημέρες λειτουργίας και 64.857 επισκέπτες το Εθνικό Μουσείο Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης ανακοίνωσε ότι θα παραμείνει κλειστό από την 1η Ιουνίου και για δύο εβδομάδες, με εκπρόσωπό του να δηλώνει πιθανόν το άνοιγμα και το κλείσιμο να επαναλαμβάνεται σύμφωνα με την εξέλιξη της πανδημίας. Κλειστά, επίσης, και το Εθνικό Μουσείο της χώρας και το Εθνικό Μουσείο του Παλατιού της Κορέας. Οδηγός προς ναυτιλομένους;

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης