Ο Christopher Woodword έχει κολυμπήσει κι άλλες φορές για χάρη του μουσείου. Εδώ, στον Αρκτικό Κύκλο το 2017 © Garden Museum

Ένας διευθυντής κολυμπάει για να σώσει το μουσείο του

Μέχρι πού θα έφτανε ένας διευθυντής μουσείου για να σώσει το ίδρυμά του, τις θέσεις εργασίας και όσα έχει κατορθώσει ώς τώρα; Ο Christopher Woodward, διευθυντής του Garden Museum του Λονδίνου, έχει αποφασίσει να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να συγκεντρώσει συνολικά 270.000 λίρες έως τον Μάρτιο του 2021, με τις 100.000 να είναι να άμεση ανάγκη να συγκεντρωθούν ώς τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Κι αυτό, διότι το γενικό lockdown εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19 κοστίζει πολλά για ένα μουσείο που χρηματοδοτείται ιδίοις πόροις και από δωρεές. Μάλιστα, το 70% των εσόδων του προέρχεται από τα εισιτήρια, το πωλητήριο, το καφέ, τις εκδηλώσεις και την ενοικίαση των χώρων· το υπόλοιπο 30% προέρχεται από τα μέλη και τις δωρεές.

Ο χάρτης που δείχνει τη διαδρομή που θα καλύψει ο Woodward © Garden Museum

Έτσι, ο Christopher Woodward αποφάσισε να κολυμπήσει από την Κορνουάλη ώς τα Νησιά Σίλι, προκειμένου να κινητοποιήσει το κοινό ώστε να συγκεντρώσει το απαιτούμενο ποσό. Η απόσταση είναι περίπου 50 ναυτικά μίλια και θα καλυφθούν από τον διευθυντή του μουσείου τον Σεπτέμβριο, αφού οι πισίνες στη Βρετανία είναι κλειστές και δεν είναι σε θέση να κάνει νωρίτερα την προετοιμασία που απαιτείται για την κάλυψη τέτοιων αποστάσεων. Εξάλλου, χρειάζεται η καθημερινή εξάσκηση 4 μιλίων καθημερινά για μια τέτοια προετοιμασία.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Christopher Woodward θα καλύψει κολυμπώντας τέτοιες αποστάσεις. Όπως αναφέρει ο ίδιος, «η κολύμβηση πενήντα μιλίων στον Ατλαντικό είναι, υποθέτω, ένας τρόπος να δείξουμε την υπερηφάνεια και τη φροντίδα προς το μουσείο που έχουμε χτίσει. Παλαιότερα, τέτοιου είδους πρωτοβουλίες ήταν εμπνευσμένες από τη ζωή, την κηπουρική και τα ταξίδια του John Tradescant, του μεγάλου κηπουρού του οποίου ο τάφος ενέπνευσε την ίδρυση του πρώτου μουσείου στον κόσμο αφιερωμένο στους κήπους. Τα ταξίδια μου [σ.σ. και πάλι για τη συγκέντρωση χρημάτων υπέρ του μουσείου] περιλάμβαναν τον Ελλήσποντο το 2010, το Στενό του Γιβραλτάρ το 2011, τον Τάμεση από την Οξφόρδη ώς το Λονδίνο το 2014 και πριν από τρία χρόνια ένα τμήμα του Αρκτικού Κύκλου. Ωστόσο, έχω εξαντλήσει ταξίδια εμπνευσμένα από τον Tradescant. Ένας νέος μου ήρωας είναι ο καλλιτέχνης-κηπουρός Cedric Morris, του οποίου ο κήπος στο Benton End στο Σάφολκ γιορτάστηκε σε μια από τις πιο δημοφιλείς εκθέσεις μας μέχρι σήμερα, δύο χρόνια πριν. Ο Morris, τον χειμώνα του 1950, έκλεισε τη Σχολή Καλών Τεχνών που είχε ιδρύσει στον οίκο των Τυδώρ και έπλευσε από το Newlyn [στην Κορνουάλη] ―τον οικισμό των καλλιτεχνών όπου είχε ζήσει τη δεκαετία του 1920― στο Tresco [που ανήκει στα Νησιά Σίλι]».

Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν ―έχουν ήδη ξεκινήσει οι πρώτες δωρεές― θα διοχετευθούν στα τρέχοντα έξοδα του μουσείου, που συμπεριλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, ερευνητικά πρότζεκτ και εκθέσεις αφιερωμένες σε καλλιτέχνες όπως οι Derek Jarman και Lucian Freud.

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης