Το στούντιο που θα στεγάσει το Nxt Museum στο Άμστερνταμ © Lisette Appeldorn

Ένα νέο μουσείο γεννιέται στο Άμστερνταμ

Τις προάλλες είχαμε γράψει για το μουσείο των… millennials που σχεδιάστηκε και άρχισε να υλοποιείται εν μέσω γενικού lockdown στην Κίνα. Όπως λέει, όμως, μια γνωστή παροιμία, ο θεός έφτιαξε τον κόσμο και οι Ολλανδοί την Ολλανδία! Έτσι, δεν θα μπορούσαν οι Κάτω Χώρες να μην κάνουν κάτι παρόμοιο. Όπερ και εγένετο.

Όπως διαβάζουμε στην Art Newspaper, ένα νέο ιδιωτικό μουσείο βρίσκεται στα σπάργανα (οι συντελεστές εργάζονταν πυρετωδώς με τηλεδιασκέψεις και επισκέψεις με… social distancing στον χώρο), την ώρα που όλα τα μεγάλα ιδρύματα της χώρας είναι «κλειδωμένα». Πρόκειται για ένα start-up μουσείο στα βόρεια του Άμστερνταμ και στόχο έχει να καλύψει την τέχνη που σήμερα παράγεται από τα new media. Έχει ονομαστεί Nxt Museum και θα στεγαστεί σε ένα μεγάλο στούντιο 2.100 τ.μ. Τα εγκαίνιά του έχουν προγραμματιστεί για τις 29 Αυγούστου και στον σχεδιασμό προβλέπονται εκθέσεις από Ολλανδούς και διεθνείς καλλιτέχνες, designers, γκουρού της τεχνολογίας και επιστήμονες διαφόρων πεδίων.

Η Merel van Helsdingen, ιδρύτρια και CEO του μουσείου, αναφέρει ότι το Nxt έρχεται να καλύψει ένα «κενό στον χώρο του πολιτισμού», εστιάζοντας σε αυτό που η ίδια γνωρίζει καλά: τις πολυ-αισθητηριακές, διαδραστικές καλλιτεχνικές εμπειρίες, όπως τις έχουμε δει να συμβαίνουν στα μεγάλα μουσικά φεστιβάλ. Παρότι το μουσείο θέλει να απευθυνθεί στο ευρύ κοινό (με συνεργασίες, επί παραδείγματι, με το Atelier des Lumières του Παρισιού και το TeamLab’s Borderless στο Τόκιο), ο χαρακτήρας του θα είναι πιο πειραματικός και προτίθεται να αποτελέσει έναν χώρο για την καλλιτεχνική πρωτοπορία του είδους.

Οι συνιδρύτριες του μουσείου Natasha Greenhalgh (αριστερά) και Merel van Helsdingen με τον επιμελητή Bogomir Doringer © Lisette Appeldorn

Το Nxt Museum θα ανοίξει με την έκθεση Shifting Proximities, μία έκθεση με επτά μεγάλου μεγέθους εγκαταστάσεις. ΗVan Helsdingen περιγράφει αυτήν τη φάση ως «πιλοτική», αφού προγραμματίζει την απόκτηση εγκαταστάσεων ως μόνιμων εκθέσεων. Το εναρκτήριο σόου θα περιλαμβάνει τις κολεκτίβες United Visual Artists και Marshmallow Laser Feast με έδρα το Λονδίνο, μαζί με μια πενταετή ανάθεση έργου στον οικολόγο καλλιτέχνη Thijs Biersteker σε συνεργασία με τον Ιταλό νευροβιολόγο φυτών Stefano Mancuso.

Οι επενδυτές του μουσείου περιλαμβάνουν μία τοπική τράπεζα, μία πολυεθνική εταιρεία που διοργανώνει φεστιβάλ μουσικής και μία κορυφαία Ολλανδή επιχειρηματία. Ταυτόχρονα, το μουσείο θα αιτηθεί δημόσιας χρηματοδότησης, προκειμένου να στελεχώσει το Nxt Lab, έναν αυτόνομο, μη κερδοσκοπικό οργανισμό, που θα στεγάζεται σε έναν χώρο 300 τ.μ. στο μουσείο και θα οργανώνει residencies και εκπαιδευτικά workshops και συζητήσεις γύρω από την τεχνολογία, σχεδιασμένα για τα σχολεία της χώρας.

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης