Dan Perjovschi, Βox © Space52

Το Space52 κατέγραψε την καραντίνα με έργα από όλο τον κόσμο

Τις 445 υποβολές έργων έφτασε το open call που είχε κάνει τον Απρίλιο το Space52, το εργαστήριο του εικαστικού Διονύση Χριστοφιλογιάννη. Σε μία στιγμή κατά την οποία ο κόσμος προσπαθούσε να καταλάβει τι συμβαίνει με το γενικό lockdown στον πλανήτη εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, το Space52 αποφάσισε να αναλάβει δράση και να δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη του καλλιτεχνικού κόσμου σε έναν κόσμο που αλλάζει ― σε έναν κόσμο που απειλείται με ασθένειες και θάνατο.

Georgia Sagri, Breathing © Space52

Το αποτέλεσμα αυτού του open call είναι η «Έκθεση Καραντίνα», ένας κατάλογος ―προσώρας― έργων 60 καλλιτεχνών απ’ όλο τον κόσμο, που επελέγησαν από μία επιτροπή που προσέφερε εθελοντικά την εργασία της. Βασική προϋπόθεση του καλέσματος ήταν η άμεση καταγραφή της άμεσης εντύπωσης από την καραντίνα.

Federico Alcaro, Common Isolation © Space52

Όπως λένε οι συντελεστές, «παρά την οικονομική κρίση, το Space52 που εδρεύει στην Αθήνα οργάνωσε ένα συλλογικό ομαδικό έργο, βασισμένο στο κίνητρο των καλλιτεχνών και των επιμελητών χωρίς να λάβει οικονομική υποστήριξη. Αποτίνοντας φόρο τιμής στην αλληλεγγύη που επέδειξαν καλλιτέχνες και θεσμοί σε μια εποχή όπου η τέχνη πλήττεται πλήρως από τις συνέπειες μιας παγκόσμιας, οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, είναι προφανές ότι αυτή η περίοδος εγκλεισμού μπορεί επίσης να είναι μια περίοδος ανοίγματος ο ένας στον άλλο μέσω του πολιτισμού και την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ καλλιτεχνικής δημιουργίας και κοινωνίας».

Lea Petrou © Space52

Ο Διονύσης Χριστοφιλογιάννης αναφέρει, μιλώντας στα ΝτΤ, πως, όταν ξεκινούσε το εγχείρημα, δεν περίμενε επ’ ουδενί την ανταπόκριση που θα είχε, ειδικά από το εξωτερικό. «Περίμενα να στείλουν 60 Έλληνες και παραλίγο να φτάσουμε τους 450 απ’ όλο τον κόσμο», μας λέει χαρακτηριστικά. Μάλιστα, συμπληρώνει, το έργο της επιτροπής που κλήθηκε να επιλέξει μεταξύ των υποβληθέντων έργων αποδείχθηκε δύσκολο, εξαιτίας του υψηλού επιπέδου των προτάσεων. «Αυτό που συγκίνησε», λέει ο Διονύσης Χριστοφιλογιάννης στα ΝτΤ, «είναι η προθυμία του σπουδαίου Ρουμάνου καλλιτέχνη Dan Perjovschi [σ.σ. που τον είχαμε δει στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση το 2015, στο τρίτο Transitions] τόσο να συμμετάσχει στην ομαδική έκθεση όσο και να συμβάλει στη διάχυση του πρότζεκτ».

Pelle Cass, Gov Center North End V4 social distance © Space52

Την «Έκθεση Καραντίνα», με τα έργα και τα κείμενα των καλλιτεχνών, μπορείτε να τη βρείτε εδώ. Όπως πληροφορούμαστε, τα έργα θα εκτεθούν και στον φυσικό χώρο της γκαλερί σε επόμενο στάδιο, όταν όλα θα έχουν πλέον ομαλοποιηθεί.

Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες είναι οι: Federico Alcaro, Islam Allam, Silvia Arenas and Guillem S. Arquer, GuilhermeBergamini, Vince Briffa, Heimir Björgúlfsson, Jacobo Bugarín, Ελεονώρα Γεωρτσιάκη, Chris Capten, Pelle Cass, DURA, Hannes Egger, Kim Engelen, Sergio Femar, Francesca Fini, Caspar de Gelmini, Hugo Houayek, Μαρία Οικονομοπούλου, Νικομάχη Καρακωστάνογλου, Στέλιος Καραμανώλης, Παναγιώτης Καράμπαμπας, Άκης Καράνος, Emilia Kina, Γιώργος Κόντης, Γεωργία Κοτρέτσος, Αντώνης Λάριος, Quentin Lefranc, Ugo Li, Ids_art.drone.projects, lom-of-LaMa, AlexLysakowski, Παντελής Βιταλιώτης Magneto, Νίκος Μαϊνάρης, Ανδρέας Μαλλουρής, Zhang Miranda,  Εύα Μήταλα, Μελίνα Φακίτσα Μόσλαντ, Φώτιος Μπάλας, Χάρης Μπασκόζος, Εμμανουήλ Μπιτσάκης,  Yuto Nemoto, Nocera&Ferri, Andrei Nuţu, Ηλίας Παπαηλιάκης, Ανδρέας Παπαμιχαήλ, Διονύσιος Παππάς, Dan Perjovschi, Λία Πέτρου, MiquelPonce, Γιάννης Σαχπάζης, Γεωργία Σαγρή, Γιώργος Σταματάκης, Sissy Schneider, Octavi Serra, Χριστίνα Σγουρομύτη, Αντώνης Στοαντζίκης, Sebastian Sochan, Anne Cecile Surga, Γιώργος Τσεριώνης, Vickie Vainionpää, Όθωνας Χαραλάμπους, Πρόδρομος Χαραλαμπίδης, Χριστίνα Χατζηαντωνίου, Διονύσης Χριστοφιλογιάννης, Κατερίνα Χρηστίδη, Wassili Wldmer.

Prodromos Haralampidis, Untitled © Space52

Η επιτροπή αποτελείτο από τους Σωτήριο Μπαχτσετζή, ανεξάρτητο επιμελητή σύγχρονης τέχνης, καθηγητή στην ιστορία της τέχνης, με έδρα την Αθήνα, Διονύση Χριστοφιλογιάννη, εικαστικό καλλιτέχνη και καθηγητή στο American Collegeof Greece, ιδρυτή του Space52 με έδρα την Αθήνα, Lydia Pribisova, επιμελήτρια και ιστορικό τέχνης, διευθύνουσα σύμβουλο για το Flash Art Czech & Slovak Edition, με έδρα την Μπρατισλάβα, και τον Νικόλα Βαμβακούλη, εικαστικό καλλιτέχνη και επιμελητή, διευθυντή προσωρινής γκαλερί K-Gold και επιμελητή στην Galleria delle Prigioni, με έδρα τη Βενετία.

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης