Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο © AP Photo/Thanassis Stavrakis

Τα μουσεία άνοιξαν ξανά

Μεσημέρι Δευτέρας ήταν λιγοστοί οι επισκέπτες που είχαν διαβεί την πόρτα του πρώτου μουσείου της χώρας στο ντεμπούτο της επαναλειτουργίας του. Μια εικόνα που απέχει από τις διόλου ήσυχες μέρες καλοκαιριού σε εποχές προ κορονοϊού, όπως άλλωστε και η εμπειρία πλοήγησης στον χώρο.

Από την είσοδο κιόλας πινακίδες ενημερώνουν για την τήρηση των αποστάσεων και την υποχρεωτική χρήση μάσκας, μέχρι να διαβούμε το κατώφλι των εκθεσιακών χώρων βρήκαμε αντισηπτικά διαλύμματα σε τρία σημεία, ενώ δεν διατίθενται πλέον ενημερωτικά φυλλάδια. Το εισιτήριο, ωστόσο, παραμένει χάρτινο, καθώς δεν έχει υιοθετηθεί ακόμα εδώ το σύστημα ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

«Οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία με βασικό σύνθημα “η ασφάλεια πρώτα” είναι πανέτοιμα να υποδεχθούν τους επισκέπτες, που μετά τον εγκλεισμό της πανδημίας θέλουν να απολαύσουν ασφαλώς το φετινό καλοκαίρι και την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδος. Η χώρα μας έχει ένα τεράστιο πολιτιστικό απόθεμα το οποίο μπορεί να καλύψει κάθε πολιτιστική αναζήτηση», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη κατά την επίσκεψή της και αφού νωρίτερα είχε βρεθεί στο Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς, μαζί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, και στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο © AP Photo/Thanassis Stavrakis

Οργανωμένες διαδρομές περιήγησης

Τα βήματά μας στην πολυπόθητη έπειτα από καιρό συνάντηση στην κιβωτό της αρχαίας ελληνικής τέχνης οδήγησαν δύο εναλλακτικές διαδρομές με κίτρινη σήμανση στο δάπεδο (μία με εκκίνηση από την αίθουσα γλυπτών και μία προς την αίθουσα των μυκηναϊκών). Ταινίες που προσδιορίζουν την τήρηση των αποστάσεων έχουν τοποθετηθεί και στα καθίσματα για το κοινό.

Ειδική μέριμνα έχει ληφθεί και για τις οργανωμένες ομάδες επισκεπτών με συγκεκριμένα σημεία-θέσεις για την ξενάγηση. Τα γκρουπ, βέβαια, δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τα 10 άτομα (μαζί με τον ξεναγό και τον φύλακα του μουσείου), κάτι που σημαίνει ότι δεν θα έχουν πρόσβαση σε μικρότερης χωρητικότητας αίθουσες, όπως αυτές των νεολιθικών και των κυκλαδικών. Η διευθύντρια του Μουσείου, Μαρία Λαγογιάννη, πάντως, έσπευσε να διευκρινίσει ότι μεμονωμένοι επισκέπτες, εφόσον ενδιαφέρονται, θα μπορούν να επισκεφθούν τις συγκεκριμένες αίθουσες κατόπιν συνεννόησης με τους φύλακες.

Σε ό,τι αφορά τις συνολικές «αντοχές» επισκεψιμότητας, υπό το πρίσμα των υγειονομικών μέτρων, υπολογίζεται ότι με ομαλή ροή το μουσείο μπορεί να έχει στις 62 αίθουσές του ταυτόχρονα έως και 230 άτομα, ενώ υπό κανονικές συνθήκες ο αριθμός μπορούσε να φτάσει στα 5.000.

Το σύστημα κλιματισμού λειτουργεί έως και δύο ώρες πριν από το άνοιγμα και δύο ώρες μετά το κλείσιμό του. Υπάρχουν όμως ανοικτά παράθυρα για φυσικό αερισμό.

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο © AP Photo/Thanassis Stavrakis

Προσβάσιμες όλες οι αίθουσες – ελκυστικό πωλητήριο

Στα καλά νέα της επιστροφής και το γεγονός ότι η εξαιρετική συλλογή αγγείων στον πρώτο όροφο είναι ξανά επισκέψιμη ύστερα από δύο χρόνια. Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, φέτος έχουν προσληφθεί ως έκτακτο φυλακτικό προσωπικό 1.650 άτομα σε όλη την Ελλάδα, ενώ ολοκληρώθηκε και η διαδικασία πρόσληψης 186 μόνιμων αρχαιοφυλάκων, αριθμός ο οποίος αθροιστικά θεωρείται ότι επαρκεί για να καλύψει όλες τις ανάγκες που δημιουργούν τα πρόσθετα μέτρα.

Η περιήγηση στην αίθουσα με τους θησαυρούς της αγγειοπλαστικής, πάντως, έφερε στο φως την ανάγκη για περισσότερο φως, στην κυριολεξία, καθώς αρκετοί λαμπτήρες σε αυτή την πτέρυγα δεν λειτουργούν. Η αποκάλυψη της διευθύντριας του ΕΑΜ ότι η έλλειψη επαρκούς φωτισμού οφείλεται στην αδυναμία διεξαγωγής πρόχειρου διαγωνισμού για την προμήθειά τους προκάλεσε την παρέμβαση της υπουργού, η οποία ζήτησε να διευθετηθεί το ζήτημα έως τις αρχές Ιουλίου μέσω πρόχειρου διαγωνισμού ή χορηγίας.

Διαφορετική η εικόνα και στο πωλητήριο, με γεμάτες προθήκες, ευκρινή θεματική τοποθέτηση των προϊόντων και ελκυστικά πωλητέα είδη που ανταποκρίνονται στις ανάγκες διαφορετικών ομάδων κοινού και βαλαντίων. Ξεναγώντας την υπουργό, ο πρόεδρος του ΤΑΠ, Παναγιώτης Νταής, ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου θα δημοπρατηθούν και τα 18 πωλητήρια τα οποία τα προηγούμενα πέντε χρόνια ήταν κλειστά, ενώ από το φθινόπωρο αναμένεται να λειτουργήσει και το ηλεκτρονικό κατάστημα του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων.

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο © AP Photo/Thanassis Stavrakis

Βυζαντινοί θησαυροί και σύγχρονη δημιουργία

Με μάσκες (για όσους δεν έρθουν προετοιμασμένοι με τις δικές τους), γάντια και αντισηπτικά και η υποδοχή στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο. Η «κατάδυσή» μας στον ατμοσφαιρικό υπόγειο χώρο της μόνιμης συλλογής έγινε χωρίς κλιματισμό (που είναι όμως ανοικτός εκτός του ωραρίου λειτουργίας για τους επισκέπτες) και με οδηγό τις σαφείς κίτρινες σημάνσεις στο δάπεδο.

Η διευθύντρια του ΒΧΜ Αικατερίνη Δελαπόρτα υπογράμμισε ότι γίνονται τακτικά απολυμάνσεις αναφέροντας ότι η εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας (αντισηπτικά, μάσκες κ.λπ.) έως το τέλος του χρόνου θα κοστίσει περί τα 20.000 ευρώ. Για το σύνολο των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων ανά την Ελλάδα το αντίστοιχο κονδύλι υπολογίζεται στα 500.000 ευρώ.

Το φθινόπωρο αναμένεται να ξεκινήσει εδώ η εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου μέσω χορηγίας 300.000 ευρώ που εξασφαλίστηκε από το Ίδρυμα Ωνάση και θα κατευθυνθεί επίσης σε μείζονες αρχαιολογικούς χώρους όπως η Ολυμπία και η Δελφοί.

Όσοι έχετε περάσει από την αυλή του Μεγάρου Ιλίσια, που ήταν, ούτως ή άλλως, επισκέψιμη και κατά τη διάρκεια του lockdown, θα είχατε ίσως ανακαλύψει το «κουκούλι» του Ιάπωνα διάσημου αρχιτέκτονα Kengo Kuma, μια εγκατάσταση από φύλλα κόντρα πλακέ σημύδας που κατασκευάστηκε ως αίθουσα τσαγιού Οριμπέ. Τώρα, λίγο πριν από την έξοδο από τη μόνιμη συλλογή, στη δεξιά πτέρυγα, είχαμε την ευκαιρία να δούμε και την μνημειακή εγκατάσταση «Παραμοντελιστικό γκράφιτι, 2012» του καλλιτέχνη Γιασουχίκο Χαγιάσι, «μια αλληγορία για τον ανεξέλεγκτα επεκτεινόμενο δικτυακό κόσμο». Δεν είναι όμως τα μόνα έργα του αφιερώματος «Λαμπαδηδρομία προς το Τόκιο – κληρονομιά & αφομοίωση», που ανέβαλλε η περίοδος του εγκλεισμού. Στο επόμενο διάστημα αναμένουμε τις ημερομηνίες για την πλήρη παρουσίαση της έκθεσης που θα περιλαμβάνει επιπλέον δημιουργίες σύγχρονων Ιαπώνων καλλιτεχνών στην υπόγεια αίθουσα περιοδικών εκθέσεων.

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στην είσοδο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, στο ειδικό «έξυπνο» μηχάνημα που παρέχει πληροφορίες για τα μέτρα ασφαλείας, τον αριθμό των επισκεπτών στον χώρο, καθώς και αντισηπτικό διάλυμα

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης