© AP Photo/Petros Giannakouris

Τα 11α γενέθλια του Μουσείου Ακρόπολης

Άνοιξε ξανά τις πύλες του την περασμένη Δευτέρα, 15 Ιουνίου, και το ερχόμενο Σάββατο, 20 του μηνός, γιορτάζει τα ενδέκατα γενέθλιά του. Το Μουσείο της Ακρόπολης περιμένει ―με όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα να έχουν προβλεφθεί― το κοινό με μειωμένη είσοδο (στα 5 ευρώ), από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

Παράλληλα, το εστιατόριο του μουσείου θα παραμείνει ανοικτό την ημέρα των γενεθλίων έως τα μεσάνυχτα (με κρατήσεις, όπως προβλέπεται), ενώ ελεύθερη θα είναι η είσοδος στην περιοδική έκθεση «Σμίλη και Μνήμη. Η συμβολή της μαρμαροτεχνίας στην αναστήλωση των μνημείων της Ακρόπολης», που θα παραμείνει προσβάσιμη στο κοινό έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Μεγάλο ενδιαφέρον, την ίδια στιγμή, παρουσιάζουν οι εβδομαδιαίες θεματικές παρουσιάσεις και ξεναγήσεις από τους αρχαιολόγους-φροντιστές του μουσείου. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παρουσιάσεις θα γίνονται με τη χρήση αποστειρωμένων ατομικών ακουστικών συσκευών (whisper), τις οποίες το μουσείο διαθέτει δωρεάν. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η χρήση προστατευτικής μάσκας, την οποία οι επισκέπτες θα πρέπει να έχουν μαζί τους, καθώς δεν διατίθεται από το μουσείο.

Στις εν λόγω παρουσιάσεις, περιλαμβάνονται «Το χαμένο άγαλμα της Αθηνάς Παρθένου» (κάθε Παρασκευή στις 13.00), όπου ζωντανεύει ψηφιακά το άγαλμα της Αθηνάς Παρθένου, σε έναν περίπατο γνώσης για τα υλικά και τις τεχνικές κατασκευής του, τους μύθους και τις αλληγορίες του, την ακτινοβολία και τις περιπέτειές του· «Ένας περίπατος στο Μουσείο με τον αρχαιολόγο» (κάθε Παρασκευή στις 20.00), όπου οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε βραδινούς περιπάτους μέσα στις αίθουσες του μουσείου· «Περπατώντας στην αρχαία γειτονιά του Μουσείου Ακρόπολης» (κάθε Σαββατοκύριακο στις 13.00), όπου οι συμμετέχοντες θα μπορέσουν να περιηγηθούν στην αρχαιολογική ανασκαφή στη βάση του μουσείου, στα σπίτια με τις αυλές και τα πηγάδια, στην καρδιά των εντυπωσιακών επαύλεων με τα ιδιωτικά λουτρά, σ τα εργαστήρια με τις δεξαμενές νερού.

Σε όλες τις παρουσιάσεις, οι εγγραφές γίνονται την ίδια ημέρα στο Γραφείο Πληροφοριών, τηρείται σειρά προτεραιότητας και η συμμετοχή (10 άτομα κάθε φορά) προϋποθέτει την έκδοση εισιτηρίου γενικής εισόδου, αξίας 10 ευρώ, με εξαίρεση τα εισιτήρια του Σαββάτου 20 Ιουνίου, τα οποία, όπως προαναφέρθηκε, θα κοστίζουν για όλους 5 ευρώ.

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης