Σύλληψη καλλιτέχνη που είχε εκπροσωπήσει τη Σλοβενία στην Μπιενάλε της Βενετίας

Ο καλλιτέχνης Jasa Mrevlje Pollak, ο οποίος εκπροσώπησε τη Σλοβενία ​​στην Μπιενάλε της Βενετίας το 2015, συγκαταλέγεται μεταξύ πολλών ατόμων που συνελήφθησαν σε αντικυβερνητική διαμαρτυρία την περασμένη εβδομάδα, όπως διαβάζουμε στην Art Newspaper.

Γύρω στις 8 μ.μ. στις 12 Ιουνίου, πλήθος περίπου 5.000 ατόμων συγκεντρώθηκε στην πλατεία Trg Republike για να εκφράσει την αντίθεσή του στην αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Janez Jansa. Αρκετοί διαδηλωτές δημιούργησαν αεροπλανάκια από αφίσες που έγραφαν «Θάνατος στον γιανσισμό, ελευθερία σε όλους» (Smrt Jansizmu, svoboda vsem), παράφραση δημοφιλούς συνθήματος τη πρώην Γιουγκοσλαβίας «Θάνατος στον φασισμό, Ελευθερία στους λαούς» (Smrt fassizmu, svoboda narodu), πετώντας τα προς το Κοινοβούλιο της χώρας.

Ο Jasa Mrevlje Pollak, ένας από τους πιο γνωστούς σύγχρονους καλλιτέχνες της Σλοβενίας, εμφανίζεται σε ένα βίντεο νασκαρφαλώνει σε ένα αστυνομικό φράγμα σε μια προσπάθεια να φτάσει στην είσοδο του Κοινοβουλίου. Με χάρτινα αεροπλάνα να πετούν από πάνω του, ο καλλιτέχνης απομακρύνεται από την αστυνομία με χειροπέδες και καταλήγει στο πίσω μέρος ενός βαν, ενώ οι άνθρωποι στο πλήθος ακούγονται να ζητούν την απελευθέρωσή του.

Έπειτα από περίπου 20 λεπτά, ένας αστυνομικός άφησε τον Jasa Mrevlje Pollak να βγει από το βαν, ενώ δεν του απαγγέλθηκε καμία κατηγορία. Όπως έγραψε ο ίδιος σε ανάρτησή του στο Facebook μετά την απελευθέρωσή του,«βρέθηκα σε έναν στενό χώρο στο απόλυτο σκοτάδι, χωρίς αέρα, ένιωσα φοβισμένος, ταπεινωμένος και ντροπιασμένος».

Τις τελευταίες οκτώ εβδομάδες, χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της Λιουμπλιάνας (πολλοί από αυτούς με ποδήλατα) για να διαμαρτυρηθούν εναντίον της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Γιάνσα κατηγορώντας τη για διαφθοράγύρω από την αντιμετώπιση του κορονοϊού, αφού ο κυβερνητικός συνασπισμός, όπως λέγεται, προέβη σε ύποπτη αγορά υγειονομικού υλικού.

Οι διαμαρτυρίες βρήκαν ευρεία υποστήριξη μεταξύ καλλιτεχνών και εργαζομένων στον χώρο του πολιτισμού, συμπεριλαμβανομένου του γνωστού ποιητή Boris A. Novak, της καλλιτέχνιδος και φιλοσόφου Marina Grzinic και της κολεκτίβας πολιτικής τέχνης Neue Slowenische Kunst, μεταξύ άλλων.

Σύμφωνα με τον Dusan Smodej, διευθυντή του Fotopub ―ενός από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ σύγχρονης τέχνης της Σλοβενίας―, η αντίδραση της κυβέρνησης στον τομέα του πολιτισμού κατά τη διάρκεια της πανδημίας ήταν «καταστροφική». Με την αναστολή των πολιτιστικών δαπανών και την αβεβαιότητα σχετικά με τις υπάρχουσες συμβάσεις και πληρωμές, ο Smodej κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αναστέλλει την επιβίωση της τέχνης. Όπως λέει ο ίδιος,«αυτή η κυβέρνηση έχει χάσει τη νομιμοποίηση στα μάτια των περισσότερων καλλιτεχνών της χώρας».

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης