Η Αίθουσα της Αρχαϊκής Ακρόπολης © Μουσείο Ακρόπολης/Γιώργος Βιτσαρόπουλος

Μουσείο Ακρόπολης: επέστρεψε ανανεωμένο

Ανανεωμένο βγήκε από την καραντίνα το Μουσείο της Ακρόπολης. Κι ας φάνταζε το αναγκαστικό κλείσιμο αδιανόητο τις πρώτες μέρες για τους ανθρώπους του, ένα «γερό χτύπημα», όπως δήλωσε ο πρόεδρός του, καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής. Κι ας απέχουν δραματικά τα νούμερα των επισκεπτών την εποχή του Covid-19 ―137, 214 και 130 για τις τρεις πρώτες ημέρες της επαναλειτουργίας― από τους περίπου 6.000 επισκέπτες που δεχόταν τέτοια εποχή ημερησίως.

Μπαίνοντας ξανά στο δημοφιλέστερο μουσείο της χώρας (με 1.283.125 επισκέπτες από πέρσι τον Ιούνιο έως και τις 14 Μαρτίου οπότε έκλεισε λόγω της πανδημίας), αντικρίσαμε τις Καρυάτιδες, τα ευρήματα από τις κλιτύες του ιερού βράχου και τη μισή αίθουσα του Παρθενώνα λουσμένα σε άλλο φως, πιο κοντά στο φυσικό, χάρη στους νέους λαμπτήρες LED που τοποθετήθηκαν.

Προσθήκες στη συλλογή

Η επιστροφή έφερε και καινούργιες συναντήσεις. Στην αίθουσα των αρχαϊκών γλυπτών το κεφάλι της Κόρης με τον Πόλο συνδέθηκε με τα θραύσματα του κορμού που βρίσκονταν στις αποθήκες, ενώ ακόμη μία αττική κόρη, από τις πρωιμότερες, η Κόρη της Λυών, ανασυστάθηκε αλλάζοντας όψη. Το αντίγραφο του θραύσματος που βρίσκεται στη Γαλλία αντικαταστάθηκε, τα γεμίσματα που έκαναν παλιότερα οι τεχνίτες απομακρύνθηκαν και, έτσι, αυτό το ανάθημα από πεντελικό μάρμαρο δεν έχει πλέον την όψη της «δυναμικής χωρικής» των παλιότερων περιγραφών.

Νέα εκθέματα μας περίμεναν και στον χώρο παρουσίασης του Εκατόμπεδου, του πρώτου Παρθενώνα (580-570 π.Χ.). Πλέον, κοντά στο γνώριμο εντυπωσιακό αέτωμά του, φιγουράρουν τα πιο αντίθετα, αλλά καθένα με τον τρόπο του γοητευτικά, «μεγέθη»: ένα μνημειακό κιονόκρανο (που ολόκληρο θα είχε βάρος 3 τόνων καταδεικνύοντας το μέγεθος αυτού του ναού), ένα τρίγλυφο από την ανωδομή ανασυγκροτημένο από τη συγκόλληση πολλών θραυσμάτων και μια μετόπη που φέρει ένα ολιγόλογο καλλίγραφο γκραφίτι. «Λυσίας καλός» γράφει η σύντομη ερωτική δήλωση, δηλαδή ο Λυσίας είναι όμορφος.

Σίμη από τη βορειοανατολική γωνία της στέγης του Παρθενώνα © Μουσείο Ακρόπολης/Γιώργος Βιτσαρόπουλος

Έκθεση για την καταστροφή της αρχαϊκής Ακρόπολης

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Παντερμαλή, άλλωστε, βασικός στόχος του Μουσείου για τα επόμενα χρόνια είναι η εκθεσιακή αναβάθμιση και ο εμπλουτισμός της παρουσίασης των δύο μεγάλων ναών του ιερού βράχου, του αρχαϊκού και του κλασικού. «Χωρίς την αρχαϊκή Ακρόπολη δεν είναι δυνατόν να αντιληφθεί κανείς την κλασική Ακρόπολη και τα κλασικά μνημεία της. Αυτός είναι ο ναός που έκαψαν οι Πέρσες», επεσήμανε.

Μια ματιά στην ανανεωμένη προθήκη με τα καμμένα από τους Πέρσες αναθήματα μας προϊδεάζει για την έκθεση σχετικά με τον εμπρησμό της Ακρόπολης που ετοιμάζει το μουσείο γι’ αυτό το φθινόπωρο, στο πλαίσιο του επετειακού έτους Θερμοπύλες-Σαλαμίνα 2020. Θα παρουσιαστεί στον πρώτο όροφο του μουσείου, στον χώρο μεταξύ των αρχαϊκών και των κλασικών γλυπτών και θα πλαισιώνεται και από σχετικό βίντεο που ετοιμάζει ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης, σε συνεργασία με ειδικούς στις 3D απεικονίσεις.

Για μια συνεργασία μεταξύ των μουσείων

Ένα νέο έκθεμα, όμως, θα φθάσει και θα αποδοθεί στο Μουσείο της Ακρόπολης ως δάνειο μακράς διαρκείας από το πρώτο μουσείο της χώρας. Πρόκειται για απότμημα νεανικής ανδρικής κεφαλής από τη βόρεια ζωφόρο του Παρθενώνα, που σήμερα περιλαμβάνεται στην έκθεση «Δι’ αυτά πολεμήσαμεν…» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.Μια συμβολική χειρονομία, σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, που υπογραμμίζει τη σημασία της επιστροφής και της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα και ταυτόχρονα αποτελεί αφετηρία για να εγκαινιαστεί «μια νοοτροπία συνεργασίας, μη κτητικότητας» ανάμεσα στα κρατικά μουσεία.

Η Κόρη της Λυών, περ. 540 π.Χ., μάρμαρο Πεντέλης

Με διευθυντή μέσα στο 2021

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να δημοσιευθεί η προκήρυξη του διαγωνισμού για τη θέση του διευθυντή του μουσείου, ώστε του χρόνου να έχει ολοκληρωθεί η επιλογή. Θυμίζουμε ότι η διαδικασία είχε ξεκινήσει λίγο πριν από την πανδημία, έχει επιλεγεί η διεθνής επταμελή επιτροπή που θα ασχοληθεί με την επιλογή των υποψηφιοτήτων και την ανάδειξη του γενικού διευθυντή, ενώ από το τέλος Μαρτίου έχει βγει και η απόφαση για τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια της επιλογής.

Και στον ψηφιακό κόσμο

Μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να ανέβει η νέα ιστοσελίδα του μουσείου, ένας πολύγλωσσικός ιστοχώρος που θα δίνει την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει τα 2.127 εκθέματα της μόνιμης έκθεσης.

Επιπλέον, έχουν δημιουργηθεί 23 ψηφιακές εφαρμογές τόσο για το διαδίκτυο όσο και για τον χώρο του μουσείου και μια ειδική ιστοσελίδα με παιχνίδια και βίντεο αποκλειστικά για τα παιδιά. Ωστόσο, οι ψηφιακές εφαρμογές σε οθόνης αφής εντός του μουσείου, όπως και η ολοκαίνουργια παιδική γωνιά, θα λειτουργήσουν όταν θα το επιτρέπουν ξανά οι συνθήκες ασφαλείας.

Το Σάββατο 20 Ιουνίου το Μουσείο της Ακρόπολης γιορτάζει τα 11 χρόνια λειτουργίας του με μειωμένο εισιτήριο και θεματικές παρουσιάσεις στην αρχαιολογική ανασκαφή που απλώνεται στα πόδια του. Μια καλή ευκαιρία για να συναντηθούμε ξανά με τους μαρμαρόγλυπτους «κατοίκους» του.

Μετόπη με το… αρχαίο γκραφίτι «Λυσίας Καλός»

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης