© Υπουργείο Πολιτισμού

Αναβιώνοντας το Βυζάντιο στον Μυστρά

Πώς ήταν η καθημερινή ζωή στο παλάτι στην καστροπολιτεία του Μυστρά; Τι φορούσαν και πώς συμπεριφέρονταν οι αυτοκράτορες και οι δεσπότες, τι έτρωγαν; Ένα νέο, πρωτόγνωρο για τα καθ’ ημάς πρόγραμμα σχεδιάζει να υλοποιήσει το υπουργείο Πολιτισμού για την ανάδειξη της καστροπολιτείας του Μυστρά με τη χρήση της τεχνολογίας.

«Σκοπός του προγράμματος ανάδειξης του Μυστρά είναι ο επισκέπτης να αισθάνεται ότι συμμετέχει, ότι βιώνει ο ίδιος την εμπειρία μιας μέρας, μιας τελετής, όπως εκτυλισσόταν στον χρόνο λειτουργίας του ανακτόρου. Ο Μυστράς, μνημείο  της  Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, θα μεταφέρει, με επίκεντρο την αίθουσα του θρόνου στο Παλάτι των Δεσποτών, τη βυζαντινή καθημερινότητα και την ατμόσφαιρα της αυλής με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο από τις συμβατικές εκθέσεις που έχουμε συνηθίσει έως τώρα», όπως δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

© Υπουργείο Πολιτισμού

Η χρηματοδότηση του έργου ―που θα έχει ολοκληρωθεί ώς το 2023― «Ανάδειξη-εκθεσιακή περιήγηση στο παλάτι των δεσποτών στον αρχαιολογικό χώρο Μυστρά» προέρχεται από το ΠΕΠ Πελοποννήσου 2014-2020 με προϋπολογισμό 1.350.000 ευρώ. Το έργο περιλαμβάνει τη λειτουργική ολοκλήρωση του συγκροτήματος του παλατιού, την εξασφάλιση προσβασιμότητας και τη δημιουργία υποδομών εξυπηρέτησης κοινού και το εκθεσιακό πρόγραμμα της εμπειρίας των επισκεπτών στο Παλάτι των Δεσποτών.

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης