© Beinecke Rare Book and Manuscript Library at Yale University

Το χειρόγραφο του Voynich ίσως αποκωδικοποιήθηκε

Το χειρόγραφο Voynich είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση. Γεμάτο με ευφάνταστες, σχεδόν ονειρικές εικόνες, αποτελεί έναν αληθινό γρίφο, καθώς κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει μπορέσει να το διαβάσει.

© Beinecke Rare Book and Manuscript Library at Yale University

Πολλοί έχουν προσπαθήσει ανεπιτυχώς να αποκρυπτογραφήσουν την παράξενη γραφή του, η οποία, όπως λένε οι ειδικοί, έχει τα χαρακτηριστικά κανονικής γλώσσας. Ο Γερμανός αιγυπτιολόγος Rainer Hannig έρχεται να υποστηρίξει σε άρθρο του πώς μπόρεσε τελικά να βρει τρόπο να την αποκωδικοποιήσει. Όπως αναφέρει η Art Newspaper, ο Hannig, έπειτα από ανάλυση, κατέληξε ότι το κείμενο δεν βασίζεται σε ινδοευρωπαϊκή γλώσσα αλλά σε σημιτική. Καταφέρνοντας να βρει αντιστοιχίες μεταξύ χαρακτήρων του βιβλίου και των εβραϊκών, επέτυχε να μεταφράσει μερικές φράσεις και πιστεύει ότι σε μερικά χρόνια θα έχει μια ολοκληρωμένη μετάφραση.

© Beinecke Rare Book and Manuscript Library at Yale University

To χειρόγραφο του Voynich έχει κρατήσει τα μυστικά του για πολύ καιρό και έχει αναδειχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της ιστορίας. Δεν είναι μόνον οι εικόνες που υπάρχουν στις σελίδες του (ένας συνδυασμός βοτανολογίας, αστρολογίας και αλχημείας) και η μυστηριώδης γραφή του που με την επίλυση της έχουν ασχοληθεί πολλοί κρυπτολόγοι και ακαδημαϊκοί.

© Beinecke Rare Book and Manuscript Library at Yale University

Η ιστορία του παραμένει αρκετά άγνωστη: δεν αναφέρεται πουθενά ο τίτλος ή ο συγγραφέας του βιβλίου. Γνωρίζουμε μόνο ότι πριν έρθει στην κατοχή του συλλέκτη Wilfrid Voynich, άνηκε στον Rudolph IIτης Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και πολύ πιθανό να είχε περάσει και από τα χέρια του John Dee, που ήταν γνωστός για τη σχέση του με τον αποκρυφισμό. Όλα αυτά έχουν ενισχύσει την φήμη του βιβλίου, έχουν γεννήσει πολλές θεωρίες σχετικά με τη φύση του και την προέλευσή του (υπάρχει σελίδα του redditπου ασχολείται αποκλειστικά με το χειρόγραφο) και, τέλος, το έχουν αναδείξει σε ένα από τα αγαπημένα μυστήρια της ποπ κουλτούρας (έχει εμφανιστεί σε ταινίες, βιβλία, τηλεοπτικές σειρές και βιντεοπαιχνίδια). 

© Beinecke Rare Book and Manuscript Library at Yale University

Από μιαν άποψη, το χειρόγραφο Voynich εκφράζει μια μεγάλη ανησυχία της δυτικής σκέψης: την ύπαρξη γνώσεων που δεν μπορούν να αποκρυπτογραφηθούν και να ερμηνευτούν. Δεν μένει παρά να δούμε αν η μέθοδος του Rainer Hannig θα αποδειχτεί σωστή ή αν θα είναι ακόμη μία ανεπιτυχής προσπάθεια που θα επεκτείνει τη φήμη του βιβλίου.

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης