Από την άμωμο σύλληψη στην… αδιανόητη σύλληψη © Cedida/Europa Press

Όταν αντιμετωπίζεις έργα τέχνης ως… μπερζέρες

Αυτά μπορεί να συμβούν εάν παραδώσεις για συντήρηση αντίγραφο έργου του 17ου αιώνα του Bartolomé Esteban Murillo σε έναν… συντηρητή επίπλων. Αν αντιμετωπίζεις ένα τέτοιο έργο ως μπερζέρα, τότε είναι πολύ πιθανό η Παρθένος να μετατραπεί σε κακό αντίγραφο προσχεδίου κάποιας μορφής του Φερνάντο Μποτέρο ― και μπορεί να χρεωθείς και 1.200 ευρώ γι’ αυτήν τη μετατροπή.

Ένας πίνακας, λοιπόν, της αμώμου συλλήψεως σχεδόν καταστράφηκε όταν συλλέκτης από τη Βαλένθια, όπως διαβάζουμε στην Art Newspaper, αποφάσισε να απευθυνθεί σε κάποιον ανεκπαίδευτο συντηρητή. Τώρα, τρέχει να συμμαζέψει τ’ ασυμμάζευτα, απευθυνόμενος σε έναν ειδικό αποκαταστάσεως έργων τέχνης.

Το γεγονός, όπως ήταν αναμενόμενο, πυροδότησε νέο κύκλο συζητήσεων στον χώρο των συντηρητών στην Ισπανία για το αυστηρότερο πλαίσιο που πρέπει να εφαρμοστεί για τη συντήρηση έργων τέχνης. Η ACRE, η ένωση των συντηρητών έργων τέχνης στην Ισπανία, προωθεί, έτι μία φορά, τα αιτήματά της και σημειώνει την ανάγκη για προσεκτική διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, η οποία, όπως λένε στελέχη της, υπόκειται σε τέτοιες καταστάσεις.

Η… συγκλονιστική αποκατάσταση της τοιχογραφίας του Elias Garcia Martinez στο Santuario de Misericordia της Borja © Centro de Estudios Borjanos/EPA

Ασφαλώς, αυτό το φαινόμενο ―το να υφίσταται, συχνά ανεπανόρθωτη, ζημιά ένα έργο τέχνης― δεν είναι πρωτόγνωρο. Το ίδιο είχε συμβεί το 2012 στην τοιχογραφία Ecce Homo του Elias Garcia Martinez στο Santuario de la Misericordia της Borja της Σαραγόσα, όπου ανεκπαίδευτος ενορίτης παραμόρφωσε την εικόνα του Ιησού. Σαν να μην έφτανε αυτό, το 2016 ένα άγαλμα του αγίου Γεωργίου του 16ου αιώνα, στη βόρεια Ισπανία, επιχρωματίστηκε με… τεράστια επιτυχία, ενώ το 2018 το ίδιο συνέβη με θρησκευτικού περιεχομένου αναγεννησιακά γλυπτά, πάλι στη βόρεια Ισπανία.

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης