Φρουτιέρες της Jenny Nordberg

Το νέο σκανδιναβικό design

Στο Stockholm Design Week που πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο, ένα μπουκέτο νέων Σκανδιναβών δημιουργών εξέπληξε ευχάριστα τους επισκέπτες. Αλλά και στην παράλληλη έκθεση Wild at Heart με νέους Φινλανδούς που διοργάνωσε το Finnish Institute και την επιμέλεια είχε ο designer Tero Kuitunen, τα εκθέματα είχαν ευρηματικότητα, χιούμορ και πολυχρωμία. Λες και διαλαλούσαν ότι υπάρχει και αυτό το design εκτός από εκείνο, το πιο αυστηρό (και πολύ αγαπημένο θα έλεγα) του Alvar Aalto.

Ντουλάπι από φελό και μέταλλο, Swedish Ninja

Σίγουρα τα εκθέματα, δήλωναν εμφανώς τη διάθεση της νέας σκηνής να διαφοροποιηθεί από εκείνα που έχουμε συνηθίσει στο Nordic design, όπως, για παράδειγμα, το ξύλο και τις φυσικές αποχρώσεις του, τα αφαιρετικά-λειτουργικά έπιπλα, τις οργανικές φόρμες. Οι νέοι σχεδιαστές αλλάζουν την κλασική σκανδιναβική αισθητική, όπως εξάλλου αλλάζει και το τοπίο των βορειοευρωπαϊκών πόλεων, προσθέτοντας στις δημιουργίες τους χιούμορ και χρώμα και ευρηματικότητα.

Καρέκλες σχεδιασμένες από τον Matthew Day Jackson για τη Made by Choice

Για να είμαστε βέβαια δίκαιοι, δεν πρέπει να ξεχνάμε τις εταιρείες Muuto και Hay που τα τελευταία χρόνια έχουν παρουσιάσει εξαιρετικά αντικείμενα μέσα από τις συνεργασίες τους με δεκάδες σχεδιαστές, όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Πολύxρωμα side tables, Made by Choice

Ας δούμε όμως κάποιους νέους δημιουργούς που ξεχώρισαν τον Φεβρουάριο.

Η Milla Vaahtera, παρουσίασε διακοσμητικά mobiles και φωτιστικά που έμοιαζαν να βγήκαν από ένα σύγχρονο παραμύθι. Στην κατασκευή τους ενσωματώνει παραδοσιακές τεχνικές, ενώ το αποτέλεσμα μόνο παραδοσιακή όψη δεν έχει. Η εταιρεία Made By Choice, που δημιουργήθηκε από τον designer Sebastian Jansson, έχει μότο της το «Nordic Happiness». Συνεργάζεται με εξειδικευμένους τεχνίτες από όλο τον κόσμο, αλλά βασίζει την παραγωγή της στην παραδοσιακή φινλανδική κατεργασία του ξύλου συνδυασμένη με σύγχρονη τεχνολογία, για να παρουσιάσει πρωτότυπα-τολμηρά αντικείμενα σε λογικές τιμές.

Επιτραπέζιο διακοσμητικό σχεδιασμένο από τη Milla Vaahtera για την Artek

Η Jenny Nordberg πειραματίζεται με υλικά όπως λαμαρίνα, οξειδωμένο σίδερο, αλλά και lava stones, τα οποία παντρεύει με ξύλο, καθρέπτη και ό,τι άλλο της κεντρίσει το ενδιαφέρον. Η designer Maria Gustavsson, ιδρύτρια της εταιρείας Swedish Ninja, έχει δημιουργήσει μια ομάδα νέων σχεδιαστών που  προτείνουν αντικείμενα που δεν τους λείπει το χρώμα και συχνά τα διατρέχει ένα ρετρό twist, αν και η όψη τους είναι εξαιρετικά σύγχρονη.

Μεταλλική πολυθρόνα της Jenny Nordberg με κάθισμα από ξύλο

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης