© Shutterstock

Στη Νίσυρο με βάρκα την τέχνη

Μια θαλάσσια περιπέτεια τέχνης από τον Πειραιά με προορισμό τη Νίσυρο ξεκινάει την ερχόμενη Πέμπτη 2 Ιουλίου. Ή μάλλον ολοκληρώνεται ξεκινώντας από την αφετηρία της. Μπερδευτήκατε; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Πέρσι το καλοκαίρι, τέσσερις καλλιτέχνες, ο Νύσος Βασιλόπουλος, η Πάκυ Βλασσοπούλου, η Βιργινία Μαστρογιαννάκη και η Ντόρα Οικονόμου, συναντήθηκαν με τον δημιουργικό διευθυντή του STERNA, Γρηγόρη Χατζηιωαννίδη, στο ηφαιστειογενές νησί των Δωδεκανήσων. Είχαν όλοι ξανασυνεργαστεί με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό που στοχεύει στην αμφισβήτηση του τι συνιστά τη σύγχρονη εικαστική κουλτούρα, οπότε είχαν αναπτύξει ένα κοινό λεξιλόγιο και εμπειρίες. Αποφάσισαν, λοιπόν, να αποδυθούν σε ένα Island Hopping από τη Νίσυρο έως το Καστελόριζο, τελευταίο νησί του δρομολογίου του πλοίου της γραμμής, δημιουργώντας ένα πρωτότυπο νισυριώτικο προϊόν εικαστικής φύσεως.

Στιγμιότυπο από περσινό Island Hopping

«Τα έργα δημιουργήθηκαν στη Νίσυρο κατά τη διάρκεια της παραμονής των συμμετεχόντων εκεί, με υλικά από το νησί, και πήγαν ως δώρα-προσφορές στα άλλα νησιά», εξηγεί στα ΝτΤ ο κ. Χατζηιωαννίδης. Η ανταπόκριση ήταν τόσο θετική, που φέτος αποφάσισαν να συνεχίσουν την ιδέα, πιάνοντας όμως τη διαδρομή από την αρχή: από το λιμάνι του Πειραιά. Άλλωστε, αλλάζοντας λίγο τα δεδομένα, η ιστορία που προκύπτει είναι νέα και μοναδική.

Έτσι, στις οθόνες του πλοίου της Blue Star Ferries για Νίσυρο θα προβάλλονται μέχρι τέλος Αυγούστου τα έργα που προέκυψαν από το περσινό Island Hopping I, μαζί με φωτογραφίες-τεκμήρια από τη διαδρομή. Στη φυσική τους μορφή, θα παρουσιαστούν σε διάφορα σημεία στο νησί μέχρι τέλος Αυγούστου. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες θα συνεχίσουν την ίδια διαδικασία, συλλέγοντας υλικά από τις προηγούμενες στάσεις (Λειψοί, Λέρος και Κάλυμνος) και θα φέρουν ως δώρα στη Νίσυρο τις δημιουργίες που θα προκύψουν.

Robert Gschwantner, Tempelhofer Damm 165

Παράλληλα, όλο τον Ιούλιο θα φιλοξενείται στο residency του Sterna ο εικαστικός Robert Gschwantner, ο οποίος ερευνά την ασταθή σχέση μεταξύ των δυνάμεων της φύσεως και της ανθρώπινης παρέμβασης. Στη χώρα μας έρχεται για να συλλέξει πλαστικά σωματίδια που υπάρχουν ακόμα στις παραλίες του μικρού ηφαιστειογενούς νησιού Γυαλί που βρίσκεται μεταξύ Κω και Νισύρου, παρά τους ετήσιους καθαρισμούς της λευκής άμμου.

Τα ενδιαφέροντα του φετινού resident συνδέονται άμεσα και με τις δραστηριότητες του νεοσύστατου μη κερδοσκοπικού οργανισμού ΝΙΣΥΡΙΟ, τον οποίο ίδρυσε ο Γρηγόρης Χατζηιωαννίδης για να φέρει κοντά τα μέλη της τοπικής κοινότητας ώστε να αναπτυχθεί κοινός τρόπος σκέψης και να δημιουργηθεί ένα καθαρότερο περιβάλλον διαβίωσης μέσω βιώσιμων πολιτιστικών πρακτικών. Στο πλαίσιο αυτό, η EmKei – κατά κόσμον Μαρίνα Κακαδέλη – έχει αναπτύξει ήδη έργα από ανακυκλωμένο πλαστικό, τα οποία θα βρίσκονται εγκατεστημένα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Νισύρου μέχρι μέσα Σεπτεμβρίου.

STERNA RESIDENCY, Island hopping II, διάρκεια: 3-30/8 | Robert Gschwantner, διάρκεια: 26-29/7 | Σε διάφορα σημεία στο νησί | EmKei, διάρκεια: μέχρι 14/9 | τηλ. επικοινωνίας: 6942050050

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης