Εντυπωσιακός… ιμπρεσιονισμός

Ένα πανόραμα για τον Μονέ στη Ρουέν

Ένα εντυπωσιακό έργο, βασισμένο στα έργα του Κλοντ Μονέ στον Καθεδρικό Ναό της Ρουέν, έχει ετοιμάσει ο Yadegar Asisi, καλλιτέχνης που ζει και εργάζεται στο Βερολίνο. Το έργο, που θα παρουσιαστεί στις 4 Ιουλίου, στο πλαίσιο του φεστιβάλ ιμπρεσιονισμού που διεξάγεται σε όλη τη Νορμανδία, θα είναι 360ο και θα αποτελεί φόρο τιμής στον μεγάλο Γάλλο ζωγράφο.

Ο Yadegar Asisi αρχικά δημιούργησε το πανόραμα ως ελαιογραφία σε ιμπρεσιονιστικό στιλ, όπως διαβάζουμε στην ArtNewspaper, και στη συνέχεια το ψηφιοποίησε, δίνοντάς του διαστάσεις 32 μέτρα ύψος και περίμετρο περί τα 100 μέτρα. Το έργο απεικονίζει τη δυτική πρόσοψη του ναού και τα γύρω κτίρια, κάποια εξ αυτών μεσαιωνικά, όπως ήταν στα τέλη του 19ου αιώνα. Όπως διαβάζουμε, η περιοχή πέριξ του ναού βρίθει έργων διά χειρών συγχρόνων του Μονέ. Ο ίδιος ο σπουδαίος καλλιτέχνης, κοσμώντας τον καθεδρικό, τον απεικόνισε σε διάφορες φάσεις της ημέρας, με διαφορετικές συνθήκες φωτισμού ― το έργο δημιουργήθηκε μεταξύ των ετών 1892 και 1894.

Το έργο του Yadegar Asisi θα παρουσιαστεί σε μία ροτόντα στις όχθες του Σηκουάνα στη Ρουέν και έχει τίτλο Panorama XXL. Δεν είναι το πρώτο αντίστοιχο έργο που δημιουργεί. Ήδη έχει παρουσιάσει δύο μεγάλα έργα στο Βερολίνο ― το ένα παρουσιάζει την αρχαία πόλη της Περγάμου και το άλλο το τείχος της γερμανικής πρωτεύουσας. Όπως αναφέρει η Catherine Hickley στην Art Newspaper, το έργο του Yadegar Asisi αναβιώνει μια παράδοση που είχε φθίνει με την εφεύρεση του κινηματογράφου πριν από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μάλιστα, μεταξύ του 1880 και του 1910, σχεδόν κάθε ευρωπαϊκή πόλη παρουσίαζε ένα πανόραμα σε χιλιάδες επισκέπτες, που κατέβαλλαν το αντίστοιχο αντίτιμο.

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης