Έργο της Τίτας Σταύρου από την έκθεση «Νέα Σύμβολα» στην Chili Art gallery © Studio Kotsireas

Νέες εκθέσεις για ακόμη καλύτερο καλοκαίρι

Gallery Citronne
Νίκος Μάρκου, Topos
διάρκεια: 27 Ιουνίου έως 13 Σεπτεμβρίου
Πλατεία Αφών Βιρβίλη, Πόρος
Ο Νίκος Μάρκου παρουσιάζει στον εκθεσιακό χώρο της γκαλερί Citronne στον Πόρο τη φωτογραφική ενότητα Topos, σε συνέχεια και σε διάλογο με την ατομική του έκθεση Inner Space στον χώρο της της γκαλερί στην Αθήνα. Με τον τίτλο αυτόν, ο εικαστικός φωτογράφος επιλέγει χώρους τους οποίους ορίζει ως προσωπικό τόπο ― δηλαδή, ως σημείο ιδιωτικής αναφοράς. Ο τόπος, αστικά και άλλα αποσπασμένα τοπία κατατείνουν προς έναν σαφή ή ασαφή ορίζοντα, ο οποίος, σκοπίμως, τα καθιστά πεπερασμένα. Η ανθρώπινη παρουσία είτε λείπει είτε είναι εντελώς υπαινικτική· είναι, όμως, ορατές οι συνέπειές της: ρύπανση, καταστροφή του περιβάλλοντος, φθορά της φύσης, αλλοίωση της φυσιογνωμίας του χώρου. Στη συγκεκριμένη ενότητα κυριαρχούν κατά πλειονότητα εικόνες της Αθήνας, όπου η φθορά έχει εξελιχθεί σε βίωμα καθημερινότητας. Και στην ύπαιθρο, όμως, διακρίνονται ανάλογα στοιχεία ― όπως το ημιβυθισμένο σκάφος το οποίο τέμνει τον ορίζοντα και την θάλασσα της Ελευσίνας. Ακόμη και οι λωτοί στο ανώνυμο τοπίο περισσότερο υπαινίσσονται την απώλεια της μνήμης, παρά την καρποφόρο βλάστηση.

Dio Horia
Χρίστος Ακορδαλίτης, Between Worlds
διάρκεια: 10 Ιουλίου έως 7 Αυγούστου
Μύκονος
Για την έκθεση Between Worlds ο Ακορδαλίτης παρουσιάζει μία σειρά έργων γεμάτα χιούμορ, ελπίδα και ανθρωπιά στην οποία παρουσιάζονται συνηθισμένοι [αντι]ήρωες σε καθημερινές μικρές στιγμές χαλάρωσης (πίνοντας καφέ, κόβοντας λουλούδια) πριν και όσο εξελίσσεται η παγκόσμια πανδημία του κορονοϊού. Η τρέχουσα δουλειά του Ακορδαλίτη φαίνεται να υπονοεί ότι, όποιος κι αν είσαι, ό,τι και να κάνεις, όποια και αν είναι η δυσκολία που μπορεί να βιώνεις, ένα μικρό κομμάτι του εαυτού σου γνωρίζει πώς μαζί με την καθημερινή αντιμετώπιση των κινδύνων χρειάζεσαι και κάποιες στιγμές απόλαυσης.

Τhe Blender Gallery
2M
διάρκεια: 15 έως 31 Ιουλίου
Ζησιμοπούλου 4, Γλυφάδα
Η The Blender Gallery στο πλαίσιο της μετατροπής της εξωτερικής αυλής σε εκθεσιακό χώρο, καλεί τους εικαστικούς Θωμά Γαλάτο, Nίκο Γιαβρόπουλο, Απόλλωνα Μαθιουδάκη, Κώστα Μπερδέκλη, Ελιώνα Ντούκνη,  Διονύση Φραγκιά και Άννα Χαρακτινού να απαντήσουν με τα έργα και τις παρεμβάσεις τους σε ερωτήματα όπως τιδιαφοροποιεί το Α από το Β, σε μια σχέση έργου-θεατή, αλλά και σε μια επισκόπηση της αρχής και του τέλους της περιήγησης σε μια έκθεση. Είναι το Α η αρχή της απόστασης και το Β το τέλος της ή αντίστροφα; Πως αντιλαμβανόμαστε την απόσταση; Τι επιτρέπουμε, τι δεχόμαστε, που βάζουμε τα όριά μας;

Cask gallery
(Α,Ψ), (Γ,Τ), (Η,Π)
διάρκεια: 6 Ιουλίου έως 4 Σεπτεμβρίου
Όσσης 3, Λάρισα
Πρόκειται για μία έκθεση με έργα σε χαρτί των Αλέξανδρου Ψυχούλη, Γιώργου Τσακίρη και Ηλία Παπαηλιάκη. Τα έργα που παρουσιάζονται προσεγγίζουν την πρακτική του σχεδίου και διαπραγματεύονται τις ιδιαιτερότητες του από τρεις διαφορετικές θέσεις. Κάθε ένας από τους καλλιτέχνες ορίζει αυτόνομα τα μέτρα και τα σταθμά του σχεδίου του. Οι γραμμές μπορεί να εκτείνονται ώς εκεί που φτάνει το χέρι, να γεμίζουν παροξυστικά επιφάνειες ή να τοποθετούνται μεθοδικά η μία δίπλα στην άλλη πάνω στο χαρτί μέσω πολύ συγκεκριμένων υπολογισμών και εργαλείων. Η άδεια επιφάνεια του χαρτιού, με την εμφανή της υλικότητα και την τόσο δυναμική της παρουσία, μπορεί ταυτόχρονα να αγνοηθεί πλήρως και στη μνήμη να αποτυπωθούν οι κινήσεις των χεριών και των μέσων που ορίζουν το χώρο και το σχέδιο το ίδιο. Στις προσεγγίσεις τους οι τρεις καλλιτέχνες απευθύνονται στην δισδιάστατη επιφάνεια ως μια δισδιάστατη επιφάνεια και σαν αυτό να είναι το θέμα προς αντιμετώπιση. Είτε οι φόρμες ορίζονται από μεμονωμένες γραμμές είτε από μορφές χωρίς περιγράμματα γεμισμένες με γραμμούλες είτε ορίζονται από λογιών λογιών γραφές, όλες συναντώνται στην ίδια επιφάνεια, αυτή του χαρτιού και αν αγνοηθεί του τοίχου. Στα έργα αυτά η προοπτική, όπως μας τη διδάσκει η Αναγέννηση, έχει μικρότερη σημασία ή και καθόλου, όσο η προσωπική ευθύνη του καλλιτέχνη απέναντι στον εαυτό του και απέναντι στην ιστορία, και κυρίως απέναντι στην προσωπική έκφραση και στο καλλιτεχνικό αντικείμενο το ίδιο, ή αλλιώς στην καθαρή απόλαυση.

Chili Art gallery
Νέα Σύμβολα
διάρκεια: 7 έως 18 Ιουλίου
Δημοφώντος 13
Στην εποχή μας, οι πρωτόγνωρες καταστάσεις που ζούμε σε παγκόσμια κλίμακα από το 2008 (χρεοκοπία της Lehman Brothers που σηματοδότησε την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση μέρος της οποίας είναι ιστορικά το «ελληνικό ζήτημα», και η διαρκώς έκτοτε επαπειλούμενη κατάρρευση της παγκόσμιας οικονομίας), οπότε εισήλθαμε σε έναν νέο κοινωνικό Μεσαίωνα, ο «Πόλεμος κατά της Τρομοκρατίας», που αναίρεσε τις κατακτήσεις των ανθρώπινων ελευθεριών έναντι της ασφάλειας, και πρόσφατα η έναρξη μιας εποχής βιολογικών απειλών ζητούν επιτακτικά τροφή για σκέψη εκτός πλαισίου. Σήμερα, όπως άλλοτε, ζητείται από την τέχνη να πραγματοποιήσει ένα ακόμα άλμα: να προάγει τον προβληματισμό, να παράγει τις νέες αλληγορίες, δίνοντας στον κόσμο τα ΝΕΑ ΣΥΜΒΟΛΑ της εποχής μας. Στην έκθεση, που διοργανώνεται από την ARC – Art Revisited Collective και τους επιμελητές Πάρη Καπράλο και Ιάσονα Καιροφύλα συμμετέχουν με έργα τους οι εικαστικοί καλλιτέχνες: Έλενα Στρατιδάκη, Έννιος-Έρως Γιώγος, Στέλλα Σεβαστοπούλου, Κώστας Μεννής, Ράνια Ανασοτζή, Αλέξανδρος Καντόρος, Κωνσταντίνα Μηνά, Φάνης Γούλης, Ουρανία Καρολίνα Κολιοπούλου, Foti Kllogjeri, Χριστίνα Ζυγούρη, Στέργιος Γουδίνης, Αλεξία Κουδιγκέλη, Μαρία Στρατιδάκη, Sasha Chaitow, Τίτα Σταύρου.

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης