Palazzo Grassi ©AP Photo/Luigi Costantini

Ο Henri Cartier-Bresson μέσα από τα μάτια τους

Πριν 48 χρόνια, ο Γάλλος σπουδαίος φωτογράφος Henri Cartier-Bresson, μετά από προτροπή των συλλεκτών John και Dominique de Menil, επίλεξε 385 φωτογραφίες του, που θεωρούσε ότι αποτελούν την πεμπτουσία του έργου του, το «μεγάλο παιχνίδι». Μια συλλογή φωτογραφιών σαφώς επηρεασμένη από τους σουρεαλιστές καλλιτέχνες που συναναστρεφόταν, το κινηματογραφικό ύφος του φίλου του Jean RenoirΜ αλλά και τις καθημερινές σκηνές από τους δρόμους που κυκλοφορούσε.

Η συλλογή, που συγκεντρώθηκε χάρη στη συνεργασία της Συλλογής Pinault και της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας, με την υποστήριξη του ιδρύματος Henri Cartier-Bresson, παρουσιάζεται φέτος για πρώτη φορά στην Ευρώπη στο Palazzo Grassi της Βενετίας από τις 11 Ιουλίου – μετά την αναβολή, ένεκα πανδημίας, των εγκαινίων που ήταν προγραμματισμένα για το Μάρτιο.

Henri Cartier-Bresson ©AP Photo/Michel Lipchitz

Επιδιώκοντας μια πιο σύγχρονη προσέγγιση στην παρακαταθήκη του Cartier-Bresson και θέλοντας να υπογραμμίσει και να εμπλουτίσει το πολυεπίπεδο της δουλειάς του, ο επιμελητής της έκθεσης Matthieu Humery, προσκάλεσε πέντε προσωπικότητες να παρουσιάσουν τη δική τους ερμηνεία για το έργο του φωτογράφου.

Καθένας τους επίλεξε 50 φωτογραφίες από τη συλλογή και δημιούργησε μια ξεχωριστή υπο-έκθεση εν λευκώ, χωρίς υποδείξεις για το θέμα και τη χρονολογική σειρά.

Ο δισεκατομμυριούχος, συλλέκτης, και ιδιοκτήτης του μουσείου François Pinault, η διευθύντρια του Τμήματος Φωτογραφίας της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας Sylvie Aubenas, η διάσημη φωτογράφος Annie Leibovitz, ο σκηνοθέτης Wim Wenders και ο συγγραφέας Javier Cercas, αναλαμβάνουν το ρόλο του επιμελητή και μοιράζονται το όραμά τους για τη φωτογραφία και το έργο αυτού του μεγάλου καλλιτέχνη.

Για την Leibovitz ο Henri Cartier-Bresson είναι «ένας διαισθητικός μετρ της σύνθεσης», αλλά και ένας από τους λόγους που την έστρεψαν στο μέσο της φωτογραφίας. Ο Wenders, πάλι, εμπνέεται για την επιλογή του από μια τυχαία συνάντησή του με τον φωτογράφο στο Παρίσι στα τέλη της δεκαετίας του ’80, στην οποία είχε μαγευτεί από την πραότητα, την ευγένεια και την ευθραυστότητα της παρουσίας του. Γι’ αυτόν οι φωτογραφίες του είναι το μόνο μέσο για να αποδώσει το ήσυχο και γαλήνιο χαρακτήρα του καλλιτέχνη.

Henri Cartier-Bresson. Le Grand Jeu, Palazzo Grassi – Punta della Dogana, Βενετία, 11 Ιουλίου 2020 – 10 Ιανουαρίου 2021

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης