Φωτογραφία: Chris Pizzello/Invision/AP

Χορταστικός Baldessari στη Στοκχόλμη

Τι είναι τέχνη; Αυτό το ερώτημα αποτέλεσε κινητήριο δύναμη για πάνω από 50 χρόνια για τον πρωτοπόρο της εννοιολογικής τέχνης John Baldessari. Δυόμισι μήνες από το θάνατό του, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Στοκχόλμης οργανώνει την πρώτη εκτεταμένη παρουσίαση της δουλειάς του στη Σουηδία.

Σπούδασε ζωγραφική, αλλά ήδη από τη δεκαετία του ’60 έθεσε στο επίκεντρο της πρακτικής του τη σχέση εικόνας και κειμένου, ενσωματώνοντας στους καμβάδες του εικόνες της ποπ κουλτούρας, που αντλούσε από πόστερ και φωτογραφίες, και αποσμάσματα διαλόγων. Η επόμενη δεκαετία τον βρήκε να διδάσκει στο CalArts και επηρέασε γενιές καλλιτεχνών, όπως τους πρώην φοιτητές του Mike Kelley, David Salle και Tony Oursler.

Η έκθεση θα παρουσιάσει περί τα 30 έργα του από όλο το εύρος της διαδρομής του: ζωγραφική, φωτογραφίες, έργα κινούμενης εικόνας και ίχνη από περφόρμανς του. Ανάμεσά τους τα Commissioned paintings (1969) για τα οποία ζήτησε από ένα φίλο του να δείχνει αντικείμενα που έβρισκε ενδιαφέροντα, το επιδραστικό Cremation project (1970), ένα δοχείο που περιέχει τις στάχτες των έργων που δημιούργησε μεταξύ 1953 και 1966, και το βίντεο I am making art (1971) που αποτελεί μνεία στην εννοιολογική τέχνη και την ιδέα πως όλες οι ενέργειες μπορούν να θεωρηθούν τέχνη.

John Baldessari / Moderna Museet, Στοκχόλμη Μέχρι 16 Αυγούστου

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης