Φωτορεαλιστική απεικόνιση του εσωτερικού της Dodington Park Art Gallery (Courtesy Wilkinson Eyre)

Dodington Park Art Gallery: Ένα εντυπωσιακό σπίτι για τη συλλογή Dyson

Ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος Sir James Dyson και η σύζυγός του Deirdre ανακοίνωσαν πρόσφατα τη δημιουργία μιας γκαλερί στο σπίτι τους στο South Gloucestershire, η οποία θα στεγάσει τη μεγάλη ιδιωτική τους συλλογή έργων τέχνης.

Ο νέος χώρος θα χτιστεί στο βόρειο τμήμα ενός κτήματος του 18ου αιώνα που ανήκει στην οικογένεια, το Dodington Park, σε απόσταση αναπνοής από την κατοικία του ζευγαριού και τα κεντρικά γραφεία της βιομηχανίας ηλεκτρικών ειδών Dyson. Το νέο ιδιωτικό μουσείο, που θα ονομάζεται Dodington Park Art Gallery, είναι δημιούργημα του γνωστού αρχιτεκτονικού γραφείου Wilkinson Eyre του Λονδίνου, το οποίο ανέλαβε το εγχείρημα το 2017 και φέτος υπέβαλε τα σχέδια στις αρχές του Νότιου Gloucestershire για έγκριση.

Η Dodington Park Art Gallery, η οποία θα ολοκληρωθεί το 2021, είναι ένα έργο υψηλών προδιαγραφών: αειφόρα κατασκευή, ευαισθησία στο περιβάλλον και ελεύθερη πρόσβασης του κοινού σε μια σημαίνουσα συλλογή έργων τέχνης.

Η νέα γκαλερί θα εκτείνεται σε δύο ορόφους (ισόγειο και υπόγειο) και θα διαθέτει γωνιακές εξωτερικές χαλύβδινες κολόνες επενδυμένες με χαλκό για να αντανακλούν τον χρωματικό τόνο των τούβλων του κήπου. Η προεξοχή της διαγώνιας στέγης θα φυτευτεί με φυτά sedum για να ελαχιστοποιηθούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

H είσοδος της Dodington Park Art Gallery (Courtesy Wilkinson Eyre)

Σύμφωνα με τη μελέτη της Wilkinson Eyre, η οικογένεια παράλληλα με την προβολή της παγκόσμιας συλλογής έργων τέχνης της, θα ανοίξει και τον κήπο της οικίας της στο κοινό δωρεάν για 28 ημέρες το χρόνο όπου θα παρουσιάζονται γλυπτά γνωστών καλλιτεχνών όπως οι Jeppe Hein, Lyn Chadwick, Eilis O’Connell και Rob Ward.

Το ζεύγος Dyson τρέφει βαθιά αγάπη για την τέχνη, καθώς ο James Dyson ξεκίνησε την καριέρα του ως ζωγράφος, προτού ασχοληθεί με το βιομηχανικό σχεδιασμό, αλλά και η σύζυγός του Deirdre υπήρξε αναγνωρισμένη καλλιτέχνης και σχεδιάστρια χαλιών. Οι δυο τους γνωρίστηκαν όσο σπούδαζαν στο Byam Shaw School of Art του Λονδίνου και έκτοτε έχουν συγκεντρώσει διάσημα έργα ζωγραφικής και γλυπτικής της Pop Art.

Ανάμεσα στα έργα της συλλογής τους βρίσκονται το «Crying Girl» (1963) του Roy Lichtenstein, ένα πολλαπλό του Andy Warhol από τη σειρά Toy Series (1983), το «Twins in the Tea Garden» (1999) του Peter Blake και το έργο του David Hockney «Domestic Interior Scene, Broadchalke, Wiltshire» (1963). Πλάι σε αυτά, έργα των Pablo Picasso, Yves Klein, Victor Vasarely, χρωματιστά μεταλλικά γλυπτά του Allen Jones και πολλά ακόμα έργα του David Hockney.

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης