H Phoebe Saatchi – Yates με τον σύζυγο της, Arthur Yates. Photo: Rory DCS

Μια Saatchi για νέους και άγνωστους καλλιτέχνες

Η νέα γκαλερί που ανοίγει στα μέσα του Οκτωβρίου στο Λονδίνο έχει βαρύ όνομα και θα επικεντρώνεται στην ανάδειξη και τη διαμόρφωση της πορείας νέων δημιουργών.

Η 26χρονη Phoebe Saatchi-Yates, κόρη του διακεκριμένου συλλέκτη Charles Saatchi, συνεχίζοντας την πορεία του πατέρα της, ανακοίνωσε πως σχεδιάζει να ανοίξει μια νέα γκαλερί 10.000 τ.μ. στο Λονδίνο παραβλέποντας τις επιπτώσεις του Brexit και της πανδημίας του κορωνοϊού. Η γκαλερί πρόκειται να ανοίξει στις 15 Οκτωβρίου στο Ανατολικό Mayfair, περιοχή όπου βρίσκονται πολλές πρωτοκλασάτες διεθνείς γκαλερί όπως οι Gagosian, Pace και Hauser & Wirth.

Σε αυτό της το εγχείρημα, το οποίο προετοιμάζει τα τελευταία τρία χρόνια, έχει την υποστήριξη του πατέρα της και του συζύγου της, Arthur Yates. Το ζευγάρι έχει αγοράσει έναν διώροφο χώρο στον αριθμό 6 της οδού Cork, απέναντι από την Goodman  Gallery, στο αναπτυσσόμενο συγκρότημα Pollen Estate, το οποίο παραμένει κενό στο μεγαλύτερο μέρος του. Πρόκειται για ένα σημείο που οι άνθρωποι του χώρου περιγράφουν ως «χρυσό τρίγωνο μεταξύ των Christie’s και Sotheby’s».

Το ενδιαφέρον είναι πως σε αντίθεση με τις γειτονικές γκαλερί, το επίκεντρο του νέο αυτού χώρου θα είναι οι «άγνωστοι» και οι «αόρατοι» καλλιτέχνες, και όχι τα έργα μεγάλης αξίας της μεταπολεμικής και σύγχρονης τέχνης. Ωστόσο, η νέα γκαλερί θα πραγματοποιεί και πωλήσεις στη δευτερογενή αγορά με έργα από ιδιωτικές συλλογές. Οι πρώτες της αναθέσεις περιλαμβάνουν έργα των Robert Motherwell, Anselm Kiefer και Yayoi Kusama. Σύμφωνα με τον Yates, η γκαλερί θα εκπροσωπεί μια αξιόλογη ομάδα καλλιτεχνών. Η πρώτη έκθεση είναι αφιερωμένη στον Ελβετό καλλιτέχνη Pascal Sender,ο οποίος ζει και εργάζεται στο Λονδίνο, και παρουσιάζει 19 ζωγραφικά έργα που δημιούργησε ειδικά για την έκθεση, με ελάχιστη τιμή πώλησης τις £50.000. Ο Sender, ο οποίος σπούδασε πλάι στον Peter Doig στην Ακαδημία του Ντίσελντορφ, έχει επίσης δημιουργήσει μια εφαρμογή εικονικής εμπειρίας των έργων του.

Άποψη του εσωτερικού της γκαλερί. (Courtesy of Cork Street Galleries. Photo: Andrea Rossetti)

Σκοπός της Saatchi-Yates είναι να παρουσιάσει και να αγοράσει έργα νέων καλλιτεχνών, όπως έκανε και ο πατέρας της, αλλά ταυτόχρονα να υποστηρίξει και να διαμορφώσει την πορεία τους μακροπρόθεσμα. Έχοντας αφιερώσει 6.000 τ.μ. του νέου χώρου στους νέους δημιουργούς, θεωρεί σημαντική την παρουσίαση αυτών σε μεγάλη κλίμακα. Τόσο η ίδια όσο και ο σύζυγός της έχουν δουλέψει με τον Charles Saatchi στη συλλογή του τα τελευταία χρόνια και το νέο του εγχείρημα αποτελεί μια συνεργασία με τον πατέρα της, ο οποίος τους καθοδηγεί και τους εκπαιδεύει στους κανόνες του χώρου της τέχνης.

Η οικονομική ύφεση και η μείωση του αριθμού των επισκεπτών, οδήγησαν τον Saatchi να μετατρέψει την γκαλερί του, η οποία παρουσίασε και προώθησε έργα από το κίνημα των YBAs και τη συλλογή του, σε μη κερδοσκοπικό οργανισμό. Βέβαια, δεν έχει ακόμη ανακοινώσει επίσημα ότι παραιτήθηκε από τον έλεγχο της γκαλερί, αν και ο Σουηδός δισεκατομμυριούχος Johan Eliasch, ορίστηκε επικεφαλής διαχειριστής και θεωρείται ότι διευθύνει την επιχείρηση.

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης