David Hockney, “Portrait of Sir David Webster” Executed in 1971. © David Hockney. Courtesy Christie’s

Κορυφαίες δημοπρασίες Christie’s σε Παρίσι και Λονδίνο

Συνεχίζοντας τις νέες και δημιουργικές προτάσεις στο χώρο των δημοπρασιών, ο οίκος Christie’sπαρουσιάζει ένα διήμερο δημοπρασιών, στις 22 και 23 Οκτωβρίου, στις εγκαταστάσεις του στο Λονδίνο και το Παρίσι με τίτλο 20th Century: London to Paris. Η διοργάνωση αυτή συγκεντρώνει τις κορυφαίες δημοπρασίες του οίκου και παρουσιάζει μοναδικά έργα ιμπρεσιονισμού, μοντερνισμού, μεταπολεμικής και σύγχρονης τέχνης αλλά και design. Ακολουθώντας το υβριδικό φορμάτ, με τις δημοπρασίες να πραγματοποιούνται φυσικά αλλά και ψηφιακά, ο οίκος αποφάσισε να ενώσει τα δύο μεγάλα κέντρα της τέχνης σε μια περίοδο που παραδοσιακά θεωρείται από τις σημαντικότερες για ολόκληρο τον κόσμο της τέχνης κάθε χρόνο.

Μέσα από μια σειρά έξι διαδοχικών δημοπρασιών οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν αξιόλογα έργα από τις πιο αναγνωρισμένες πωλήσεις του οίκου όπως οι Paris Avant-garde, Post-War and Contemporary Art Sale και Thinking Italian Art and Design ανάμεσα σε άλλες.

Pierre Soulages, “Peinture,” Painted in 1961. Courtesy Christie’s

Την αυλαία ανοίγει το Παρίσι στις 22 Οκτωβρίου με τη δημοπρασία Paris Avant-garde που περιλαμβάνει μοναδικά έργα από τα καλλιτεχνικά κινήματα που αναπτύχθηκαν στη Γαλλική πρωτεύουσα τον 20ο αιώνα. Πάνω από 30 έργα φοβισμού, κυβισμού και σουρεαλισμού, πολλά από τα οποία εμφανίζονται για πρώτη φορά, αναμένεται να φέρουν στα ταμεία του οίκου περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ. Ανάμεσά τους έργα των Pierre Soulages, ZaoWou-Ki, Pablo Picasso, Wassily Kandinsky καθώς και πολλών άλλων. Κορυφαίο της δημοπρασίας, ένα έργο του Pierre Soulages που δημιουργήθηκε το 1961 και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην αγορά. Το “Peinture 162x130cm,  9 juillet 1961” που αποτελεί εξέχον παράδειγμα της πρακτικής του καλλιτέχνη έχει αρχική εκτίμηση €6.000.000 – 8.000.000.

Στη συνέχεια η σκυτάλη παραδίδεται στην άλλη πλευρά της Μάγχης, και τη δημοπρασία  Post-War and Contemporary Art Evening Sale στο Λονδίνο. Τα φώτα κλέβει το έργο του David Hockney “Portrait of Sir David Webster” (1971), αφιερωμένο στον  Sir David Webster, τον πρώην γενικό διαχειριστή της Βασιλικής Όπερας του οποίου η επιρροή υπήρξε καθοριστική. Ο πίνακας, που, εκτός των άλλων, ενσωματώνει την έμφυτη τάση του καλλιτέχνη στην ανθρώπινη παρατήρηση και την αγάπη του για την όπερα, προσφέρεται από τη Βασιλική Όπερα με εκτίμηση 11-18 εκατομμύρια λίρες. Τα έσοδα από την πώληση θα συμβάλουν στη ζωτική χρηματοδότηση που απαιτείται από το παγκοσμίου φήμης ίδρυμα  για την ανακούφιση από τις οικονομικές επιπτώσειςτου κορωνοϊού, της πιο σοβαρής κρίσης που αντιμετώπισε ποτέ ο οργανισμός. Αυτό θα επιτρέψει στη Βασιλική Όπερα όχι μόνο να επιβιώσει αλλά και να ευδοκιμήσει στον μελλοντικό προγραμματισμό της.

Ανάμεσα στα άλλα έργα της δημοπρασίας ξεχωρίζει το “Boiler House” (1993) του Peter Doig με εκτίμηση περίπου £13.000.000. Πρόκειται για ένα αριστούργημα από την εντυπωσιακή σειρά του “Concrete Cabins”, το οποίο συμπεριλήφθηκε στην αναδρομική έκθεση του Doig το 2008 στην Tate Britain. Επίσης, το πολυαναμενόμενο “The Life” της Marina Abramović, με εκτίμηση £400.000-800.000, είναι το πρώτο έργο μικτής πραγματικότητας που προσφέρεται σε δημοπρασία. Είναι μια επαναστατική μίξη τέχνης και τεχνολογίας, που έκανε πρεμιέρα στην Serpentine Gallery του Λονδίνου το Φεβρουάριο του 2019, και επιτρέπει στους θεατές να έχουν μια οικεία ψηφιακή συνάντηση με την ίδια την καλλιτέχνη μέσω μιας φορητής συσκευής εικονικής πραγματικότητας. Κεντρική θέση στη δημοπρασία να έχουν και έργα μεταπολεμικών Βρετανών καλλιτεχνών, συμπεριλαμβανομένων δύο έργων του Francis Bacon με εκτίμηση πάνω από £4.000.000 έκαστο, ενός αξιοσημείωτου πίνακα του Auerbach του 1964 και ενός έργου σε χαρτί του Lucian Freud. Πλάι σε αυτά σύγχρονοι ζωγράφοι όπως οι Daniel Richter, Titus Kaphar και Stephen Shearer.

Francis Bacon, “Study from the Human Body”, executed in 1991. Courtesy Christie’s

Στο τέλος της πρώτης ημέρας, και τρίτη κατά σειρά,  θα πραγματοποιηθεί η δημοπρασία Thinking  Italian  Art and Design στο Λονδίνο, μια νέα διοργάνωση για να τιμήσει ο οίκος τη συμπλήρωση είκοσι χρόνων από την πρώτη του Italian Sale. Με έναυσμα την επιτυχία αυτής της πλατφόρμας, η δημοπρασία συγκεντρώνει τα καλύτερα παραδείγματα από τις δύο στενά συνδεδεμένες κατηγορίες της τέχνης και του design, για να παρουσιάσει τους πλούσιους και δημιουργικούς διαλόγους που ήκμασαν στην ιταλική κουλτούρα του 20ού αιώνα. Από τους πρωτοπόρους φουτουριστές έως τον κλασικισμό του Novecento και τον αισιόδοξο πειραματισμό της μεταπολεμικής περιόδου έως την Arte Povera, η δημοπρασία εξυμνεί την ποικιλομορφία αυτής της εποχής, αποκαλύπτοντας τον εκλεκτικισμό, την αυστηρότητα και τη δημιουργικότητα που ενώνει τον ιταλικό σχεδιασμό με την ευρύτερη εικαστική avant-garde. Στη λίστα των καλλιτεχνών βρίσκονται τα ονόματα των Alighiero Boetti, Lucio Fontana και Pino Pascali, καθώς και των designers Gio Ponti, Carlo Mollino και Carlo Scarpa. Ανάμεσα στα έργα που θα δημοπρατηθούν ξεχωρίζουν το “Contraerea (Anti-Aircraft)” (1965) του Pino Pascali με εκτίμηση £2.500.000–3.500.000 και το “Concetto Spaziale, Forma” (1957) του Lucio Fontana με την ίδια εκτίμηση.

Τη δεύτερη ημέρα της διοργάνωσης θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο η δημοπρασία Post-War & Contemporary Art Day Sale και στο Παρίσι οι δημοπρασίες Le Jardin Secret de Paul Haim και Art Moderne. Από αυτές ξεχωρίζει η πώληση 41 μνημειακών γλυπτών από τη συλλογή του εμπόρου τέχνης Paul Haim που είχαν τοποθετηθεί στον κήπο που ο ίδιος είχε δημιουργήσει μαζί με τη σύζυγό του, φωτογράφο και ζωγράφο, Jeannette Leroy, στο  Adour της Γαλλίας, όπου ζούσαν. Ο κήπος τους που ονομαζόταν La Petite Escalère φιλοξενούσε έργα από τους πιο σημαντικούς γλύπτες του 20ου αιώνα. Ανάμεσα στα έργα της συλλογής που θα δημοπρατηθούν υπάρχουν γλυπτά των Alexander Calder, Anthony Caro, Eduardo Chillida, Fernand Léger, Joan Miró, Auguste Rodin, Niki de Saint-Phalle και πολλών άλλων. Παράλληλα με τα γλυπτά, οι υποψήφιοι αγοραστές θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν και άλλα έργα που δημιουργήθηκαν για τον κήπο, όπως ένα μοναδικό μωσαϊκό του Zao Wou-Ki από το 1984 με εκτίμηση €1.000.000 – 2.000.000. Στην κορυφή της δημοπρασίας βρίσκεται το γλυπτό “The Caress of a Bird” (1967) του Joan Miró με τιμή εκκίνησης τα  €4.000.000.

Πλούσιο λοιπόν αναμένεται να είναι το τέλος της εβδομάδας στην αγορά τέχνης με τα βλέμματα στραμμένα στις δημοπρασίες σε Λονδίνο και Παρίσι που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των συλλεκτών κάθε χρόνο.

20th Century: London to Paris, Christie’s London & Christie’s Paris, 22 – 23 Οκτωβρίου 2020

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης