H Deutsche Bank πουλάει έργα και ανανεώνει τη συλλογή της

Περίπου 200 έργα θα διατεθούν στη διάρκεια των επόμενων τριών ετών, με σκοπό να επενδυθούν χρήματα για την αναδιοργάνωση της συλλογής.

Το περασμένο έτος η Deutsche Bank, ανακοίνωσε πως ξεκινούσε μια διαδικασία μεγάλης αναδιάρθρωσης για να μειώσει τα λειτουργικά της έξοδα κάτω από την πίεση της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κατάστασης. Έτσι ανακοίνωσε την περικοπή 18.000 θέσεων εργασίας αλλά και τον περιορισμό των δραστηριοτήτων που αφορούσαν τη συλλογή έργων τέχνης. Πριν από λίγες ημέρες, ο Γερμανικός κολοσσός ανακοίνωσε πως θα προσφέρει έργα από τη συλλογή της προς πώληση μέσω του οίκου Christie’s στο Παρίσι και το Λονδίνο και του γερμανικού οίκου Ketterer Kunst στο Μόναχο.

Η Deutsche Bank Collection, που κοστολογείται γύρω στα € 500.000.000, αριθμεί περισσότερα από 55.000 έργα συνολικά, τα οποία βρίσκονται σε 900 τοποθεσίες της τράπεζας ανά τον κόσμο αλλά και στα κεντρικά της γραφεία, και επικεντρώνεται σε έργα σε χαρτί και φωτογραφίες της μεταπολεμικής περιόδου. Το 2018, η τράπεζα εγκαινίασεστο Βερολίνο το Palais Populaire, έναν εκθεσιακό χώρο σε ένα πρώην ανάκτορο κυρίως για να εκθέσει την πλούσια συλλογή της.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τράπεζας, στις δημοπρασίες θα διατεθούν συνολικά περίπου 200 έργα στη διάρκεια των επόμενων τριών ετών, με σκοπό να επενδυθεί ένα σημαντικό ποσό των εσόδων για την αναδιοργάνωση της συλλογής και την αγορά έργων σύγχρονης τέχνης από ανερχόμενων αλλά και αναγνωρισμένους καλλιτέχνες. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως οι εκπρόσωποι του Γερμανικού ιδρύματος ξεκίνησαν την ανανέωση της συλλογής από την πρόσφατη Frieze London, αγοράζοντας έργα καλλιτεχνών γεννημένων τις δεκαετίες του ’60 και του ’70, όπως η Καναδή Kapwani Kiwanga, η Αμερικανίδα Erin O’Keefe, η Πορτογαλίδα Gabriela Albergaria, και ο  Ιρανός Nima Nabavi.

Egon Schiele, “Liegendes Mädchen mit roter Bluse,” 1908. Courtesy Christie’s

Όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι του ιδρύματος, θα πουληθούν, μόνο αντικείμενα που δεν συνάδουν με το γενικότερο προσανατολισμό της συλλογής και αποκτήθηκαν πριν αυτός διαμορφωθεί οριστικά τη δεκαετία του ’80. Αυτά περιλαμβάνουν πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά, σχέδια και εκτυπώσεις από την πρώιμη κλασική περίοδο του μοντερνισμού των αρχών του 20ού αιώνα. Επιπλέον, θα διατεθούν προς πώληση πίνακες και γλυπτά από τη μεταπολεμική μοντέρνα περίοδο, από το 1945 έως τη δεκαετία του 1970.

Ωστόσο, η τράπεζα ξεκαθάρισε πως η απόφαση για την πώληση των έργων δεν θα επηρεάσει τις υπόλοιπες δραστηριότητές της στο χώρο της τέχνης, όπως η υποστήριξη της Frieze, το πρόγραμμα “Artist of the Year”, αλλά και οι συνεργασίες με διάφορα μουσεία για τον μακροχρόνιο δανεισμό έργων της συλλογής και κυρίως με το μουσείο Städel στη Φρανκφούρτη.

Ήδη από τον προηγούμενο χρόνο το ίδρυμα είχε προχωρήσει στην πώληση κάποιων από τα έργα που έχει στην κατοχή του, λόγω μετεγκατάστασης των γραφείων στη Νέα Υόρκη,  συμπεριλαμβανομένου ενός τεράστιου τρίπτυχου του Gerhard Richter με τίτλο Faust (1981), και πίνακες των Erich Heckel, Max Pechstein, Emil Nolde και Ernst Wilhelm Nay.

Τα πρώτα έργα, μετά την ανακοίνωση της τράπεζας, βγήκαν σε δημοπρασία από τους Christie’s στο Παρίσι στις 22 Οκτωβρίου. Η ακουαρέλα Gloomy Ascent (1924) του Wassily Kandinsky, από την περίοδο του Bauhaus, πουλήθηκε για € 1.160.000, το έργο του Egon Schiele, επίσης ακουαρέλα, Liegendes Mädchen mit roter Bluse (1908) έφτασε τις € 644.000, ενώ μία σειρά έξι λιθογραφιών σε χαρτί του László Moholy-Nagy με τίτλο Konstruktionen – 6. Kestnermappe (1922-23) πουλήθηκαν για € 137.500.

Στις 11 και 12 Δεκεμβρίου ο οίκος Ketterer στο Μόναχο θα δημοπρατήσει περίπου 50 έργα κυρίως μεταπολεμικής Γερμανικής ζωγραφικής και γλυπτικής. Γι αυτή, αλλά και τις επόμενες δημοπρασίες, οι συνολικές πωλήσεις αναμένονται να κινηθούν στο χαμηλό εύρος των διψήφιων εκατομμυρίων.

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης