Ann Veronica Janssens, Bitter, salty, acid and sweet, 2019 Courtesy Micheline Szwajcer, © 2019 Photography: Vildana Memic

Monday Report

Η saga της Ελευσίνας συνεχίζεται
Προσπαθώντας να αντιμετωπίσει τις πολυετείς προκλήσεις και έχοντας μεταλλαχτεί λόγω της πανδημίας, από Ελευσίνα 2021 σε Ελευσίνα 2023, η οργανωτική επιτροπή του Ελευσίνα 2023 – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης φαίνεται να αποκτά σταδιακά τον βηματισμό που απαιτεί μια τέτοια διοργάνωση. Έτσι, για πρώτη φορά, πραγματοποιεί διαδικτυακή συνέντευξη τύπου τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου. Στη συνέντευξη που θα μεταδοθεί ζωντανά από το διαδίκτυο στις 12 το μεσημέρι, θα απευθύνουν χαιρετισμό η Υπουργός Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη, ο Υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού κος Νικόλας Γιατρομανωλάκης και ο Περιφερειάρχης Αττικής κος Γιώργος Πατούλης.

Ἁγνωστο παραμένει το περιεχόμενο της συνέντευξης τύπου, καθώς δε γίνεται καμία αναφορά στη σχετική πρόσκληση των διοργανωτών. Ελπίζουμε πως θα είναι κάτι παραπάνω από ευχολόγια και επιτέλους θα γίνουν ανακοινώσεις σχετικά με το πρόγραμμα και συγκεκριμένες δράσεις της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας που θα δώσουν νέα πνοή σε μια διοργάνωση που έως τώρα έχει μόνο απογοητεύσει.

Το Τατόι σε πορεία αποκατάστασης με οριστικά σχέδια
Φαίνεται πως το πρότζεκτ των Βασιλικών κτημάτων του Τατοΐου μπαίνει επιτέλους σε πορεία υλοποίησης, καθώς πριν λίγες ημέρες πήρε την έγκριση από το Μέγαρο Μαξίμου και το Υπουργείο Πολιτισμού και προχωρούν άμεσα οι μελέτες. Σύμφωνα με την Υπουργό κα. Μενδώνη, οι κτιριακές αποκαταστάσεις θα έχουν ολοκληρωθεί το 2023, ενώ οι εργασίες συντήρησης των αντικειμένων έχουν ήδη ξεκινήσει. Υπολογίζεται πως περίπου 1,12 εκατομμύρια πολίτες το χρόνο θα επισκέπτονται το κτήμα μετά την ολοκλήρωσή του το 2025.

Το έργο, που θα υλοποιηθεί με τη σύμπραξη κράτους και ιδιωτικών κεφαλαίων, κατά το 25%, θα περιλαμβάνει μουσείο, κήπους ανακτόρων, μουσείο αυτοκινήτων, χώρους διοργάνωσης εικαστικών εκθέσεων και συναυλιών, καφέ, εγκαταστάσεις υπαίθριας άθλησης και αγροτικής οικονομίας, παιδικές κατασκηνώσεις, εγκαταστάσεις πανεπιστημιακής έρευνας, αλλά και boutique hotel και spa.

Ένα τέτοιο έργο αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα στην ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής της πρωτεύουσας και έναν πόλο ανάπτυξης του τουρισμού, του πολιτισμού και της έρευνας. Ωστόσο, δεν πρέπει να παραβλέπουμε ερωτήματα που ανακύπτουν σχετικά με την ανάμειξη ιδιωτών στην εν λόγω επένδυση, τους όρους και τις προσδοκίες τους.

Στα ύψη ο Κωνσταντίνος Παρθένης
Εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα της δημοπρασίας Νεοελληνικής Ζωγραφικής και Γλυπτικής που πραγματοποίησε ο οίκος δημοπρασιών Βέργος την περασμένη εβδομάδα. Στη διάρκεια της δημοπρασίας πουλήθηκε το 75% των έργων, ξεπερνώντας ακόμα και τη δημοπρασία Ελληνικής τέχνης του οίκου Bonhams τον περασμένο Νοέμβριο όπου κατακυρώθηκε το 70% των έργων.

Από τα έργα που διατέθηκαν, ξεχωρίζει «Η Αποθέωση της Ομορφιάς» του Κωνσταντίνου Παρθένη από τη δεκαετία του 1940, για το οποίο είχαμε γράψει σχετικά στα Νέα της Τέχνης. Το μνημειακών διαστάσεων έργο που δημιουργήθηκε από τον Παρθένη με βάση ένα προσχέδιο που είχε φιλοτεχνήσει για τη διακόσμηση της αίθουσας του δημαρχείου της Αθήνας, έφτασε τις €370.680 κι έγινε το πέμπτο ακριβότερο έργο του ζωγράφου που έχει πουληθεί σε δημοπρασία παγκοσμίως.

Είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό το γεγονός πως το ενδιαφέρον των συλλεκτών για τους Έλληνες μοντερνιστές παραμένει σε υψηλά επίπεδα παρά (ή λόγω) του σχετικά μικρού αριθμού διατιθέμενων έργων. Ίσως το μέλλον να επιφυλάσσει θετικές εκπλήξεις σχετικά με τις τιμές σε δημοπρασίες για την Ελληνική ζωγραφική.

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης