Παρέμβαση της Αφανής Συμμετοχικής Εταιρείας την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2021 στο Εθνικό Θέατρο – κτίριο Τσίλλερ

Monday Report

Ελευσίνας Μυστήρια
Την περασμένη Δευτέρα, η Δημοτική Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Ελευσίνας πραγματοποίησε συνέντευξη τύπου, “εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή για τη διοργάνωση με χρονικό ορίζοντα το 2023” όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Συντονιστήκαμε λοιπόν για να ακούσουμε τι καινούριο φέρνει η νέα διοίκηση. Αν και η ζωντανή διαδικτυακή σύνδεση είχε αρκετά ‘κολλήματα’ που δυσχέραιναν την παρακολούθηση, όλοι δείξαμε κατανόηση καθώς όλοι έχουμε αντιμετωπίσει παρόμοια προβλήματα ουκ ολίγες φορές από τότε που οι δικτυακές συναντήσεις μπήκαν στη ζωή μας.

Στα πιο ουσιαστικά όμως: μόλις τελείωσαν οι χαιρετισμοί και οι ομιλίες των πολιτικών και διοικητικών προσώπων, ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής Μιχαήλ Μαρμαρινός πήρε το λόγο και επικεντρώθηκε στη νέα ταυτότητα της διοργάνωσης και τους άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθούν οι δράσεις. Ουδεμία αναφορά έκανε στο όραμα και το βασικό πυλώνα του προγράμματος. Ενθαρρυντικό είναι πάντως το διεθνές ανοιχτό κάλεσμα σε ανεξάρτητους καλλιτέχνες και δημιουργούς για υποβολή προτάσεων για νέα έργα και δράσεις που θα διαμορφώσουν το καλλιτεχνικό πρόγραμμα για το 2022 και το 2023. Η υποβολή των προτάσεων θα διαρκέσει από τις 11 Φεβρουαρίου έως τις 31Μαρτίου.

Αν και για ακόμη μία φορά η οργανωτική επιτροπή της Ελευσίνας εμφανίζεται χωρίς συγκεκριμένο πρόγραμμα και σχέδιο δράσης. εμείς από τη μεριά μας δεν παύουμε να ελπίζουμε!

Παραίτηση Δ. Λιγνάδη από το Εθνικό Θέατρο
Μέσα στο Σαββατοκύριακο μια από τις πιο πολύκροτες ειδήσεις ήταν η παραίτηση του Δημήτρη Λιγνάδη από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου. Αν και ήταν μάλλον αναμενόμενη μετά το όργιο φημών όλη την περασμένη βδομάδα, το ΥΠΠΟ θα έπρεπε να είχε κινηθεί γρηγορότερα, ώστε να μην πληγεί το γόητρο του κορυφαίου θεάτρου της χώρας.

Απέναντι σε μια τόσο κρίσιμη κατάσταση, θα έπρεπε να επιδείξει καλύτερα αντανακλαστικά και να προβεί σε άμεσες λύσεις. Ενώ εδώ και μια εβδομάδα η φημολογία για τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού θεάτρου φούντωνε και η κοινή γνώμη απορούσε, το Υπουργείο δεν έπαιρνε θέση: ο λόγος ήταν, όπως δήλωσε η υπουργός, ότι δεν υπήρχαν επίσημες καταγγελίες κατά του κυρίου Λιγνάδη, όμως με κομψότητα και διπλωματία, απηχώντας την κοινή γνώμη, μπορούσε να λήξει το θέμα αθόρυβα και να είχε απομακρυνθεί ο κύριος Λιγνάδης από τη θέση του μέχρι να διαλευκανθεί η υπόθεση.

Επέτειος: 25 χρόνια Ίδρυμα Νιάρχος
Το 2021 αποτελεί σημαντική χρονιά για το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος καθώς συμπληρώνει 25 χρόνια κοινωφελούς δράσης. Ο πρόεδρος του ιδρύματος Ανδρέας Δρακόπουλος αναφέρει πως το ίδρυμα συνεχίζει δυναμικά και αποφασιστικά τη δράση του. Το 2021 αποτελεί χρονιά αποτίμησης της έως τώρα πορείας και μελλοντικού σχεδιασμού για το ίδρυμα σε μια περίοδο ανατροπών για όλους.

Ποια είναι τα Πρόσωπα του Ήρωα;
Το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανακοίνωσε τον κύκλο εκδηλώσεων ‘Πρόσωπα του Ήρωα’, που είναι αφιερωμένος στον εορτασμό της επετείου για τα διακόσια χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα γύρω από τις έννοιες του «ήρωα» και του «ηρωισμού», πάντα στη φιλοσοφία του ΚΠΙΣΝ που αφορά έναν δημόσιο χώρο ανοιχτό σε όλους. Ο προγραμματισμός λαμβάνει υπόψη τις δυσκολίες της περιόδου που διανύουμε και περιλαμβάνει εκδηλώσεις, θεατρικές παραγωγές, εικαστικές δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα τόσο με φυσική παρουσία των θεατών όσο και ψηφιακά.

Το ΚΠΙΣΝ ετοιμάζει θεατρικές παραγωγές που επικεντρώνονται στους ήρωες των μεγάλων μύθων και αφηγήσεων, ξεκινώντας από την αρχαιότητα και φτάνοντας μέχρι τη σύγχρονη εποχή. Ενδιαφέρον έχει η παρουσίαση του ‘Προμηθέα Δεσμώτη’ μια θεατρική-μουσική εκτέλεση του έργου του Αισχύλου που θα πραγματοποιηθεί στο Βαλλιάνειο Μέγαρο, την ιστορική έδρα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος. Παράλληλα, συναυλίες παραδοσιακής μουσικής, παραδοσιακών χορών από το Λύκειο των Ελληνίδων αλλά και το ετήσιο Schoolwave συμπληρώνουν το πρόγραμμα για το 2021.

Όσον αφορά τις εκθέσεις, ξεχωρίζει η παρουσίαση από τις συλλογές της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, όπου θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε ανεκτίμητης αξίας χειρόγραφα των αγωνιστών του 1821 αλλά και τεκμήρια της Ελληνικής έντυπης κληρονομιάς. Οσον αφορά στη σύγχρονη τέχνη, δυο εγκαταστάσεις του Γιώργου Ξένου και το ‘Μνημείο του Ζαλόγγου’ του Γιώργου Ζογγολόπουλου θα παρουσιαστούν στους υπαίθριους χώρους του ΚΠΙΣΝ. Ωστόσο, το κομμάτι των εικαστικών μάλλον υπολείπεται σε σύγκριση με άλλες δράσεις και θα περιμέναμε περισσότερα στο κομμάτι των εικαστικών με ιδιαίτερη έμφαση στους σύγχρονους αλλά και ανερχόμενους δημιουργούς.

Καμία δράση για το 1821 από τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
Σε αντίθεση με το ΚΠΙΣΝ και άλλους φορείς της χώρας, η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση δεν έχει προβεί σε καμία ανακοίνωση σχετικά με το πρόγραμμά της επ’ ευκαιρίας των εορτασμών του 2021. Λογικά, αν υπήρχαν εκδηλώσεις της Στέγης που αφορούσαν τους εορτασμούς ακόμα και αν δεν υπήρχε κάποιο ολοκληρωμένο πρόγραμμα θα έπρεπε να είχαν ανακοινωθεί. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει. Το ερώτημα είναι γιατί ένας τόσο επιφανής οργανισμός για τις τέχνες και τον πολιτισμό δεν ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στις πολυπρόβλητες δράσεις του εορτασμού. Πρόκειται για ένα τυχαίο γεγονός ή συνειδητή επιλογή ώστε να μη συνδεθεί με “τοπικούς εθνικισμούς”;

Όπως και να έχει, η Ελληνική επανάσταση δεν αποτελεί ένα ιστορικό γεγονός ήσσονος σημασίας και οι εορτασμοί για τα 200 χρόνια δεν θα πρέπει να έχουν εθνικιστικό ‘χρώμα’. Θεωρὠ ότι σημαντικοί φορείς όπως η Στέγη είναι σε θέση να δώσουν σύγχρονη πνοή στην επέτειο αυτή, υπογραμμίζοντας τις ιδέες και τα ιδεώδη και πως αυτά κρατούν (ή έχουν ατονήσει) 200 χρόνια μετά.

Αλλαγή στέγης
Πριν λίγο καιρό, έγινε γνωστό πως η ζωγράφος Μανταλίνα Ψωμά διέκοψε την πολυετή συνεργασία της με την γκαλερί της Ρεβέκκας Καμχή, και ανήκει πλέον στο δυναμικό της Αγγελικής Αντωνοπούλου. Αναμένουμε με ενδιαφέρον την ατομική της στη νέα της στἐγη.

Μετά από σειρά από ατομικές παρουσιάσεις στην γκαλερί της Ελένης Κορονέου και μια σημαντική έκθεση στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης το 2017, ο εικαστικός Αλέξανδρος Γεωργίου επανέρχεται στα εικαστικά δρώμενα της Αθήνας. Στο χώρο μας ακούγεται πως συζητά εκπροσώπηση από την CAN Gallery της Χριστίνας Ανδρουλιδάκη.

Open Calls
Δύο πολύ ενδιαφέροντα προγράμματα που υποστηρίζουν την εικαστική σκηνή στην Ελλάδα δέχονται αιτήσεις μέχρι το τέλος του μήνα.

Το ONASSIS AiR, το πρόγραμμα καλλιτεχνικής έρευνας στην Αθήνα υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Ωνάση, προσκαλεί καλλιτέχνες, επιμελητές, designers, κολεκτίβες, δασκάλους, performers, οικονομολόγους, αρχιτέκτονες, κινηματογραφιστές και άλλους επαγγελματίες από οποιοδήποτε μέσο έκφρασης ή ερευνητικό τομέα να υποβάλουν αίτηση για τη δεύτερη έκδοση του The School of Infinite Rehearsals: Movements V – VIII, που θα πραγματοποιηθεί από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως και τον Ιούνιο του 2022.

Επίσης, το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του ιδρύματος Fulbright δέχεται αιτήσεις από δημιουργικούς επαγγελματίες για το διεθνές πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών και συγγραφέων του Santa Fe Art Institute. Κάθε χρόνο οι θεματικές ενότητες του προγράμματος κινούνται γύρω από ζητήματα τα οποία απασχολούν διάφορες τοπικές και παγκόσμιες κοινότητες και αναζητά προτάσεις με καινοτόμο χαρακτήρα που ανοίγουν την προοπτική μελλοντικής συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας.

Η καταληκτική ημερομηνία και για τα δύο προγράμματα είναι η 26η Φεβρουαρίου. Βιαστείτε!

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης