© AP Photo/Petros Giannakouris

Monday Report

Αυτή την εβδομάδα παρουσιάζουμε μια εξαιρετική πρωτοβουλία για τη μελέτη του Βυζαντινού πολιτισμού, ενδιαφέροντα open calls, αποκαλύπτουμε τη δυσαρέσκεια γνωστής εικαστικού καθώς και το επόμενο επεισόδιο στο σήριαλ ΥΠΠΟ – Λιγνάδης.

Ένα νέο κέντρο έρευνας του Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη

Εδώ και αρκετό καιρό, οι φορείς της Θεσσαλονίκης αναζητούσαν στέγη για τη «Βυζαντινή Οικουμένη», ένα σωματείο, με έδρα τη συμπρωτεύουσα, που έχει ως στόχο τη μελέτη και προβολή του Βυζαντίου μέσα από τη λειτουργία βιβλιοθηκών, την αξιοποίηση αρχείων καθώς και την οργάνωση εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δράσεων γύρω από τον Βυζαντινό κόσμο. Δυστυχώς, η πανδημία καθήλωσε οποιαδήποτε σχέδια υπήρχαν για την εγκατάστασή του σε κάποιο διατηρητέο κτίριο της Θεσσαλονίκης και οι ελπίδες βυζαντινολόγων και βυζαντινόφιλων για ένα διεθνές ερευνητικό κέντρο για τον βυζαντινό πολιτισμό έμοιαζαν μάταιες.

Η λύση δόθηκε μέσα από ένα σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ του υφυπουργείου Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), του Κέντρου Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς (ΚεΔΑΚ) και του σωματείου «Βυζαντινή Οικουμένη». Σύμφωνα με αυτό, το διατηρητέο οίκημα του ΚεΔΑΚ θα φιλοξενεί από εδώ και στο εξής τα χιλιάδες βιβλία και τα σπάνια φωτογραφικά, αρχιτεκτονικά και επιστημονικά ντοκουμέντα που έχει συγκεντρώσει έως σήμερα το σωματείο. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων (ΕΚΕΒΥΜ) ανέλαβε την ψηφιοποίηση του αρχείου του σωματείου, που αριθμεί πάνω από 50.000 βιβλία και 200.000 φωτογραφικά, αρχιτεκτονικά και επιστημονικά ντοκουμέντα, τα περισσότερα από τα οποία προέρχονται από δωρεές επιφανών μελετητών και ακαδημαϊκών του Βυζαντινού πολιτισμού.

Το κτίριο, γνωστό ως οικία Παπακωνσταντίνου, που εκτός από τα αρχεία της «Βυζαντινής Οικουμένης» φιλοξενεί και μέρος της βιβλιοθήκης του ΚεΔΑΚ, βρίσκεται στην περιοχή του παλαιού Αρχαιολογικού Μουσείου της πόλης, και έχει ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον.

Ιδρύεται λοιπόν ένα διεθνές κέντρο έρευνας του Βυζαντινού πολιτισμού αξιοποιώντας ένα από τα πιο σπουδαία κτίσματα της αστικής αρχιτεκτονικής των αρχών του 20ού αιώνα. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική κίνηση όχι μόνο για την επιστημονική έρευνα αλλά και για την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε κέντρο μελέτης του Βυζαντινού κόσμου.

Η συνέχεια του σήριαλ Λιγνάδη

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη πήρε επιτέλους θέση στην υπόθεση που, εδώ και εβδομάδες, έχει συγκλονίσει τον κόσμο της τέχνης αλλά και όλη την ελληνική κοινωνία. Η υπουργός μιλώντας σε συνέντευξη τύπου στα τέλη της περασμένης βδομάδας είπε ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης δεν υπήρξε ποτέ προσωπικός της φίλος και πως δεν έγινε ποτέ προσπάθεια συγκάλυψης των γεγονότων, αφού το υπουργείο δεν γνώριζε τίποτα. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κυρία Μενδώνη, «Ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος. Αυτό προκύπτει τώρα». Δεν ειπώθηκε καμία συγνώμη και φυσικά δεν ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για το διορισμό του.

Δυστυχώς με τέτοια επικοινωνιακή τακτική, απομακρύνει ακόμα και εκείνους που πιστεύουν ότι το έργο της κινείται στη σωστή κατεύθυνση και η ίδια υποσκάπτει τη μακρόχρονη και αξιόλογη πορεία της στο Υπουργείο Πολιτισμού. Στην άχαρη προσπάθεια της να καλύψει τα νώτα της και τον πολιτικό της προιστάμενο μοιάζει μάλλον ανεπαρκής για μια θέση από την οποία οφείλει να εμπνεύσει το όραμα του ελληνικού πολιτισμού σε όλη την κοινωνία. Ειδικά, με την αναφορά της στην πρώην υπουργό Λυδία Κονιόρδου μοιάζει σαφές πως αντί να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν, αναλώνεται σε μικροπολιτικές.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Ηθοποιών(ΣΕΗ) αντέδρασε με σφοδρότητα στις δηλώσεις της υπουργού, ενώ πυκνώνουν οι φωνές που ζητούν την παραίτησή της εξαπατημἐνης υπουργού.

Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου, παρουσιάστηκε η οπτική ταυτότητα του 23ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης μέσα από τρία ξεχωριστά πόστερ. Τα πόστερ, έργα της φωτογράφου Όλγας Δέικου, έχουν θέμα τον ανοιχτό ορίζοντα, τα ταξίδια και την αίσθηση ανακάλυψης και εκφράζουν την επόμενη μέρα που ελπίζουμε να μην είναι μακριά. Πρόκειται για τρεις φωτογραφίες που συνομιλούν με το φετινό αφιέρωμα του Φεστιβάλ, “Προορισμός: Ταξίδι” και φλερτάρουν με κάθε περιπέτεια που μας επιτρέπει να εξερευνήσουμε τους άλλους αλλά και τον εαυτό μας.

Φέτος, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα διεξαχθεί με υβριδικό τρόπο, από τις 4 έως τις 14 Μαρτίου 2021. Όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν τις προβολές μπορούν να το κάνουν online μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του Φεστιβάλ, αλλά και σε φυσικούς χώρους, το καλοκαίρι, από τις 24 Ιουνίου έως τις 4 Ιουλίου 2021.

Open Calls

Τελευταία ευκαιρία για τους ενδιαφερόμενους νέους καλλιτέχνες να υποβάλλουν την αίτησή τους στο open call για το πρόγραμμα φιλοξενίας του Victoria Square Project της Μαρίας Παπαδημητρίου. Το πρόγραμμα Station One Air πραγματοποιείται για πρώτη φορά σε συνεργασία με το Counterpoints Arts και το Public Humanities Initiative του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο Πανεπιστήμιο Columbia και απευθύνεται σε ανερχόμενους καλλιτέχνες για να αναδημιουργήσουν την Ελληνική ταυτότητα. Τέσσερις Έλληνες καλλιτέχνες και τέσσερις από χώρες με σημαντικές κοινότητες μεταναστών και προσφύγων στην πλατεία Βικτωρίας, θα εργαστούν για τρεις μήνες, δημιουργώντας έργα σε διάλογο με το γλυπτό του Johannes Pfuhl που δεσπόζει στην πλατεία. Οι περίοδος αιτήσεων τελειώνει στις 5 Μαρτίου 2021.

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης πραγματοποιεί open call ἐως τις 15 Μαρτίου 2021 για τη συμμετοχή καλλιτεχνών στο πρόγραμμα “IMPROVISA – Life in Motion”. Το πρόγραμμα, ερευνά νέους τρόπους προσέγγισης κοινού και ερμηνείας των πολιτιστικών αγαθών, και απευθύνεται σε εικαστικούς με εμπειρία στην ανάπτυξη περιεχομένων multimedia, και όσους εργάζονται με ήχο, βίντεο και εικόνα και περιλαμβάνει δράσεις και εργαστήρια στην Ελλάδα, τη Σλοβενία και την Πολωνία. Το πρόγραμμα είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας ΕΜΣΤ με τους οργανισμούς My Documenta στη Βαρκελώνη, το ECCOM στη Ρώμη, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Ιστορίας (MNZS) στη Λιουμπλιάνα και τη Galeria Labirynt στο Λούμπλιν της Πολωνίας.

Το 6ο Διεθνές Street Art Festival της Πάτρας, απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση για τη συμμετοχή καλλιτεχνών στη διοργάνωση που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο στην Αχαϊκή πρωτεύουσα. Το φεστιβάλ προσκαλεί καλλιτέχνες ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους και τον τόπο παραμονής τους να συμμετέχουν στ δημιουργία μεγάλων τοιχογραφιών σε επιλεγμένες τοποθεσίες της Πάτρας ώστε να αλλάξουν την πόλη! Οι πέντε θεματικές ενότητες της διοργάνωσης αναφέρονται, στην επέτειο της Ελληνικής επανάστασης, τον Dante Aligheri, τον Φιόντορ Ντοστογιέφσκι, τον Τζιμ Μόρισον, ή κάποιο άλλο ελεύθερο θέμα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση έως την 1η Μαρτίου 2021.

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης