Παναγιώτης Τέτσης: Βράχια της Ύδρας

Μοnday report

5 Χρόνια από το Θάνατο του Παναγιώτη Τέτση
Πριν πέντε περίπου χρόνια, στις 5 Μαρτίου 2016, πέθανε σε ηλικία 91 ετών, ο Παναγιώτης Τέτσης, ένας ζωγράφος που άφησε έντονο σημάδι στην Ελληνική τέχνη και αποτελεί έναν από τους κορυφαίους εικαστικούς της μεταπολεμικής περιόδου. Εκπρόσωπος της μετα-ιμπρεσιονιστικής παραστατικής ζωγραφικής, το 1977 εκλέχθηκε καθηγητής και το 1989 πρύτανης της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, ενώ το 1993 έγινε μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Αξιοσημείωτη παραμένει η γενναιόδωρη δωρεά 210 έργων του στην Εθνική Πινακοθήκη, με τον ιδιαίτερο όρο να μπορεί να πωληθεί το 20% εξ αυτών, προκειμένου να αγοραστούν έργα τέχνης άλλων καλλιτεχνών που λείπουν από τις συλλογές του μουσείου, όπως μας αποκάλυψε η διευθύντρια του ιδρύματος Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα στη συνέντευξη που έδωσε στο τεύχος Νοεμβρίου 2020 των Νέων της Τέχνης. Προς τιμή του, την είσοδο της ανανεωμένης Εθνικής Πινακοθήκης, η οποία αναμένεται να ανοίξει σύντομα, θα κοσμεί ένα μνημειακών διαστάσεων έργο του Υδραίου ζωγράφου με τίτλο «Λαϊκή Αγορά».

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα στην Καβάλα
Το νεοσύστατο μουσείο κέρινων ομοιωμάτων του Θεόδωρου Κοκκινίδη στην Καβάλα, συμμετέχει στις εκδηλώσεις της επετείου της Ελληνικής Επανάστασης με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο. Το μουσείο, που σήμερα φιλοξενεί τα κέρινα ομοιώματα 21 Ελλήνων και 12 ξένων προσωπικοτήτων δημιουργημένα από τον καλλιτέχνη Θόδωρο Κοκκινίδη, θα παρουσιάσει δύο νέα ομοιώματα ιστορικών προσωπικοτήτων της επανάστασης, επ’ ευκαιρίας της συμπλήρωσης 200 χρόνων από το 1821. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα είναι οι δυο ηρωικές προσωπικότητες του αγώνα της απελευθέρωσης, που θα παρουσιαστούν και ταυτόχρονα θα εγκαινιάσουν έναν νέο κύκλο με δημιουργίες γνωστών προσώπων που σημάδεψαν την Ελληνική Επανάσταση. Πριν από την τοποθέτηση των δυο ομοιωμάτων στους χώρους του μουσείου, ο δημιουργός τους φωτογράφισε το γέρο του Μωριά στους πρόποδες του όρους Παγγαίου και την καπετάνισσα των Σπετσών με φόντο τον θαλάσσιο κόλπο της Καβάλας.

Η Αποκατάσταση του Τατοΐου σε Πορεία Υλοποίησης
Με ταχύτατους ρυθμούς προχωρά η αποκατάσταση και ανάπλαση του πρώην βασιλικού κτήματος στο Τατόι χάρη στη σημαντική υποστήριξη και συνδρομή του Υπουργείου Πολιτισμού. Το Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων ομόφωνα ενέκρινε τις τελικές μελέτες για την αποκατάσταση του θερινού ανακτόρου, που αποτελεί και το κεντρικό κτήριο του κτήματος, σύμφωνα με τις οποίες ανακτά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του, την αρχιτεκτονική του ταυτότητα ως αντίγραφο αγροικίας στο Peterhof, τον μνημειακό χαρακτήρα, αλλά και την ανάδειξη των αυθεντικών στοιχείων του. Φυσικά, η οικοδομική, λειτουργική και αισθητική αποκατάσταση του μνημείου στην εποχή του Γεωργίου Α’, καθίσταται δυνατή μόνο σε όσα μέρη υπήρχε επαρκής επιστημονική τεκμηρίωση. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να υπάρξουν βελτιώσεις όσο προχωρά η ιστορική και μουσειογραφική έρευνα.

Έτσι, όταν το ανάκτορο, που παρέμεινε σφραγισμένο από το 1967, παραδοθεί στο κοινό, θα λειτουργεί ως μουσείο και οι χώροι του θα αντανακλούν την περίοδο του Γεωργίου του Α´, εκθέτοντας έπιπλα, αντικείμενα, πίνακες, αλλά και έγγραφες μαρτυρίες, που καταγράφουν την διαδρομή της τ. βασιλικής οικογένειας. Στους χώρους του υπογείου, θα δημιουργηθούν αίθουσες για εκπαιδευτικά προγράμματα ή μικρές θεματικές περιοδικές εκθέσεις, ενώ η αίθουσα του κινηματογράφου, θα χρησιμοποιείται για προβολές ιστορικού υλικού.

Απεργία Πείνας από τη Γεωργία Σαγρή
Η εικαστικός Γεωργία Σαγρή ανακοίνωσε πρόσφατα με μήνυμά της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ξεκινά απεργία πείνας ως ένδειξη αλληλεγγύης και συμπαράστασης στον απεργό πείνας, Δημήτρη Κουφοντίνα. Δυστυχώς, η ανάρτηση της απόφασής της δραστήριας και με έντονες κοινωνικές ανησυχίες εικαστικού διαγράφηκε άμεσα, και στη συνέχεια αποκλείστηκε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δημιουργώντας μας πολλές απορίες και ερωτηματικά. Να σημειώσουμε ότι η Σαγρή είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) της Αθήνας

Ηλιάνα Φωκιανάκη: Επανόρθωση ανάρτησης
Μετά λύπης μου ενημερώθηκα για την παρανόηση της ανάρτησής μου στο Monday Report, στις 22 Φεβρουαρίου 2021, σχετικά με τη διένεξη μεταξύ της κυρίας Γεωργίας Σαγρή και της κυρίας Ηλιάνας Φωκιανάκη. Θα ήθελα να διευκρινίσω πως το κείμενό μου βασίστηκε αποκλειστικά στην ανάρτηση της κυρίας Σαγρή στο facebook μιας και, όπως ανέφερα εξ αρχής, δεν παρακολούθησα τη διαδικτυακή συζήτηση και τα όσα ακολούθησαν. Υπογράμμισα ότι δεν γνωρίζουμε εάν οι ισχυρισμοί που αναφέρονται ευσταθούν. Λυπάμαι που, παρόλο που αναφέραμε το αξιόλογο πρόγραμμα του State of Concept, την καλλιτεχνική διεύθυνση του οποίου έχει η κυρία Φωκιανάκη, δεν κατανοήθηκε ο τόνος και ο στόχος του κειμένου μου, με το οποίο κάθε άλλο παρά να προσβάλω ή να θίξω κάποιο πρόσωπο είχα σκοπό.

Ωστόσο, σε συνέχεια της από 3.3.2021 εξώδικης διαμαρτυρίας – πρόσκλησης και δήλωσης της κας Ηλιάνας Φωκιανάκη, η οποία μας επεδόθη την 4η.3.2021 και προς πλήρη συμμόρφωση με τη διάταξη της παραγράφου 5 του άρθρου μόνου του Ν. 1178/1981, ως ισχύει, παραθέτουμε κατωτέρω αυτούσιο το κείμενο για την «ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΙΑΝΑ ΦΩΚΙΑΝΑΚΗ», που η ίδια μας υπέδειξε με την ως άνω εξώδικη διαμαρτυρία – πρόσκληση και δήλωσή της:

«Η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ» δηλώνει ότι παραπλανήθηκε από αναξιόπιστες πηγές και μη διασταυρωμένες πληροφορίες, που την οδήγησαν στη σύνταξη δημοσιεύματος τα οποία προσβάλλουν την τιμή και την υπόληψη της κριτικού τέχνης και επιμελήτριας, ιδρύτριας και καλλιτεχνικής διευθύντριας του μη-κερδοσκοπικού ινστιτούτου σύγχρονης τέχνης «State of Concept», κας Ηλιάνας Φωκιανάκη. Το συγκεκριμένο δημοσίευμα, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2021 και βρίσκεται ακόμα αναρτημένο στην ιστοσελίδα μας – βλ. https://theartnewspaper.gr/epikairotita/monday-report-4/πρωτοσέλιδο-, στα θέματα επικαιρότητας, Monday Report με συντάκτη τον κ. Δημήτριο Σπύρου, σε παράγραφο με τίτλο «Συγκρούσεις» της εφημερίδας μας, περιέχει αναλήθειες, ανακρίβειες και αήθειες, που παρουσιάζουν την κα Ηλιάνα Φωκιανάκη ως σχετιζόμενη με παράνομες πράξεις και πρόσωπο μειωμένης ηθικής υπόστασης, κατά πλήρη διαστρέβλωση της αλήθειας και πραγματικότητας και χωρίς να βασίζονται σε αποδεικτικά στοιχεία ή σε οποιοδήποτε πραγματικά περιστατικά. Η σχετική δημοσίευση πραγματοποιήθηκε χωρίς να προηγηθεί οποιαδήποτε και δη τεκμηριωμένη δημοσιογραφική έρευνα για τη διασταύρωση της αλήθειας ή έστω προηγούμενη επικοινωνία με την κα Φωκιανάκη, ώστε να επιβεβαιωθεί η αναλήθεια τους.

Κατόπιν αυτών, η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ», όπως επιβάλλει ο νόμος και η δημοσιογραφική δεοντολογία, επανορθώνει και ΑΝΑΚΑΛΕΙ το παραπάνω αναληθές, δυσφημιστικό και συκοφαντικό δημοσίευμα στο σύνολό του ως προς τις αναφορές του στο πρόσωπο της κας Φωκιανάκη και διευκρινίζει στο αναγνωστικό κοινό αλλά και σε όλους όσους αναπαρήγαγαν το σχετικό δημοσίευμα, τα εξής:

Τα όσα αναφέρονται στο εν λόγω δημοσίευμα δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια, δεν προήλθαν από διασταυρωμένες και ασφαλείς πληροφορίες και δε έχουν την παραμικρή σχέση με πράξεις, συμπεριφορές και γενικά την προσωπική ηθική συγκρότηση και την επαγγελματική πορεία της Ηλιάνας Φωκιανάκη,

Λέξεις και φράσεις του δημοσιεύματος όπως, ενδεικτικά, «Εφόσον τα όσα δηλώνει ευσταθούν, η κυρία Σαγρή έπραξε πολύ σωστά που καταδίκασε με ευθύ και ονομαστικό τρόπο τέτοιου είδους συμπεριφορές. Αν κρίνουμε από τα μηνύματα υποστήριξης στη γνωστή εικαστικό και σε παρόμοιες μαρτυρίες, άλλων εικαστικών που βγήκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η κυρία Φωκιανάκη βγήκε πολύ τραυματισμένη από το όλο συμβάν. Δεν γνωρίζω αν είχε ενδιαφέρον η συζήτηση, φάνηκε όμως να ξεκινά μια νέα σειρά αποκαλύψεων στο χώρο της τέχνης που δυστυχώς μόνο έκπληκτους δεν μας αφήνει.» δεν έχουν την παραμικρή σχέση με την πραγματικότητα, την επαγγελματική πορεία της Ηλιάνας Φωκιανάκη, την προσωπική και την ηθική της συγκρότηση και ως εκ τούτου συνιστούν ψεύδη και συκοφαντίες που προσβάλλουν βαρύτατα την προσωπικότητα της.

Η εφημερίδα δεσμεύεται να παραλείπει εφεξής τη δημοσίευση συκοφαντικών, αναληθών και δυσφημιστικών αναφορών για την κριτικό τέχνης και επιμελήτρια, ιδρύτρια και καλλιτεχνική διευθύντρια του μη κερδοσκοπικού ινστιτούτου σύγχρονης τέχνης «State of Concept», κυρίας Ηλιάνας Φωκιανάκη και να προβαίνει σε ενδελεχή διασταύρωση των στοιχείων και των πηγών της πριν δημοσιεύσει οποιαδήποτε αναφορά στο πρόσωπο, την ηθική της ακεραιότητα και την επαγγελματική της πορεία.»

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης