Ηλίας Καφούρος, Found in La Mancha. Παραχώρηση του καλλιτέχνη και της γκαλερί Δύο Χωριά

Monday Report

Πινακοθήκη Αβέρωφ για όλους
Μια νέα εποχή φαίνεται ότι ξεκινά για την Πινακοθήκη Αβέρωφ στο Μέτσοβο. Με την πολύτιμη δωρεά του κοινωφελούς Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), το μουσείο κατόρθωσε να υλοποιήσει κάτι που επεδίωκε επί μακρόν: με την ολοκλήρωση των έργων ανακατασκευής που ξεκίνησαν το περασμένο φθινόπωρο, οι χώροι του θα είναι πλέον προσβάσιμοι σε άτομα με κινητικές δυσκολίες. Κατασκευάστηκε εξωτερικό αναβατόριο και ράμπα που οδηγεί στη νέα είσοδο του κτιρίου, ενώ στο εσωτερικό δημιουργήθηκε ράμπα και ανελκυστήρας τριών στάσεων για την επικοινωνία μεταξύ των ορόφων της Πινακοθήκης. Η Πινακοθήκη Αβέρωφ δίνει τώρα τη δυνατότητα σε όλες τις ομάδες πληθυσμού να θαυμάσουν τη συλλογή της χωρίς αποκλεισμούς, ενώ ταυτόχρονα παρέχει σε όλους την πρόσβαση, την ενσωμάτωση και την εκπαίδευση, ένα βασικό ζητούμενο για τα μουσεία.

Ο Δίολκος της Κορίνθου αποκαθίσταται
Το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες ότι σταδιακά ολοκληρώνεται η αποκατάσταση του Αρχαίου Δίολκου της Κορίνθου που χρονολογείται στα τέλη του 7ου αι. π.Χ. ή στις αρχές του 6ου αι. π.Χ., και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα τεχνικά έργα της αρχαιότητας.  Στον αρχαίο λιθόστρωτο δρόμο πραγματοποιούνται τον τελευταίο χρόνο εργασίες από την Εφορεία Αρχαιοτήτων (ΕΦΑ) Κορινθίας, με σκοπό την προστασία και την ανάδειξή του. Μόλις ολοκληρωθούν, το εμβληματικό μνημείο θα είναι έτοιμο να υποδεχτεί το ευρύ κοινό.

Ο Δίολκος της Κορίνθου έχει καταγραφεί ως η πρώτη συστηματική προσπάθεια μεταφοράς εμπορευμάτων και πολεμικών πλοίων από τον Σαρωνικό στον Κορινθιακό Κόλπο και αντίστροφα, προκειμένου να αποφευχθεί ο περίπλους της Πελοποννήσου σε μία απόσταση 190 μιλίων περίπου. Το αρχαίο έργο, που είχε σιγμοειδή πορεία και μήκος περίπου 8 χιλιομέτρων, είχε σημαντικές επιπτώσεις στην ανἀπτυξη της οικονομίας της Κορίνθου αφού εξασφάλιζε πόρους και έλεγχο του εμπορίου δια των θαλάσσιων οδών τόσο προς το Ιόνιο όσο και προς το Αιγαίο.

Το έργο αποκατάστασης και ανάδειξης του Διόλκου περιλαμβάνει σειρά εργασιών έρευνας και αποκατάστασης προκειμένου, με σύγχρονα μέσα, να ανακτήσει το μνημείο τα χαρακτηριστικά του και να μπορεί να γίνει επισκέψιμο στο ευρύ κοινό. Η αρμόδια για το έργο επιτροπή αλλά και το Υπουργείο δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην εμπειρία του επισκέπτη. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως  θα υπάρχει υλικό γραμμένο με σύστημα Braille, για τους επισκέπτες που έχουν προβλήματα όρασης, ενώ ετοιμάζεται η συγγραφή φυλλαδίων με πληροφοριακό υλικό για μικρούς και μεγάλους. Ο επισκέπτης θα μπορεί να περιηγηθεί στο μνημείο. Η ΕΦΑ Κορινθίας προγραμματίζει επιτόπιες ξεναγήσεις στον χώρο αρχικά για ομάδες μαθητών και στη συνέχεια για όλους, με επιδίωξη μία βιωματική σχέση και σύνδεση του κοινού με το μνημείο αλλά και το τοπίο που το περιβάλλει.

O οίκος Hermès γιορτάζει την Ελληνική Επανάσταση του 1821
Δύο Έλληνες καλλιτέχνες συνεργάζονται με γνωστούς οίκους του εξωτερικού και δημιουργούν αντικείμενα σε περιορισμένη έκδοση για τον εορτασμό των 200 χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης.

Ο εικαστικός Ηλίας Καφούρος, συνεχίζοντας τη συνεργασία του με τον οίκο, δημιουργεί ένα ξεχωριστό μεταξωτό μαντίλι με τίτλο «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ». Το επετειακό μαντίλι του οίκου έχει σχεδιασμό που παραπέμπει σε σημαία, και η εικονογράφησή του, χαρακτηριστική του ιδιώματος του καλλιτέχνη, αναφέρεται σε ξεχωριστά τοπία από τις τρεις κύριες περιοχές της χώρας: την Ηπειρωτική Ελλάδα, την Πελοπόννησο και τα νησιά του Αιγαίου. Όπως αναφέρει ο ίδιος ο καλλιτέχνης, ο σχεδιασμός λειτουργεί ως στοχασμός στην έννοια της ελευθερίας, την οποία συχνά θεωρούμε δεδομένη, καθώς και την πραγματική ουσία της ανεξαρτησίας στον σημερινό κόσμο.

Το μαντίλι θα διατεθεί σε περιορισμένη έκδοση από τις 26 Μαρτίου αποκλειστικά στο κατάστημα της Hermès στην Αθήνα. Μέρος των εσόδων από κάθε πώληση θα δοθούν στο Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος της Αθήνας «Η Σωτηρία».

Από την άλλη, ο Κωνσταντίνος Κακανιάς συνεργάζεται με τον Ιταλικό οίκο υποδημάτων Superga για τη δημιουργία ενός συλλεκτικού sneaker, στο οποίο πρωταγωνιστούν οι γνωστές φιγούρες του εικαστικού. Γι αυτή την επετειακή έκδοση, η πρωταγωνίστρια των σχεδίων του Κακανιά ενεργεί με σθένος και αποφασιστικότητα, αξίες που χαρακτηρίζουν τον Ελληνικό επαναστατικό αγώνα και περιγράφουν το πάθος της ελληνικής ψυχή. Τα sneakers κυκλοφορούν σε περιορισμένη έκδοση 200 ζευγαριών για άνδρες και γυναίκες και διατίθενται αποκλειστικά από τα καταστήματα Καλογήρου.

ArtworksOpen Call
Από τις 11 Μαρτίου έως το τέλος του μήνα γίνεται ανοιχτή πρόσκληση της ARTWORKS για τον τέταρτο κύκλο του Προγράμματος Υποστήριξης Καλλιτεχνών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (SNF Artist Fellowship Program) που απευθύνεται σε νέους Έλληνες καλλιτέχνες και επιμελητές εκθέσεων που διαμένουν και δραστηριοποιούνται κυρίως στην Ελλάδα. Στόχος του Προγράμματος, που υλοποιείται χάρη στην αποκλειστική υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), είναι να δημιουργήσει ένα πλαίσιο ανοιχτού διαλόγου αλλά και να δώσει προοπτικές για συνεργασίες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Μέχρι σήμερα, η ARTWORKS έχει υποστηρίξει 230 καλλιτέχνες και επιμελητές. Ο τέταρτος κύκλος του Προγράμματος περιλαμβάνει συνολικά 80 βραβεία, που συνοδεύονται από χρηματικό έπαθλο 8.000 ευρώ το καθένα, ενώ κατά τη διάρκεια του προγράμματος, από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως τον Μάϊο του 2022, θα διοργανωθούν σεμινάρια, εργαστήρια, διαλέξεις, επισκέψεις σε πολιτιστικούς χώρους, συναντήσεις με επαγγελματίες από το χώρο του πολιτισμού.

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης