Το άνοιγμα της Εθνικής Πινακοθήκης, έστω και συμβολικό, κυριαρχεί στις ειδήσεις της εβδομάδας. Στα άλλα νέα, ο δανεισμός μια ταπισερί από τo Γαλλική στην Ελληνική Βουλή, οι δράσεις του δήμου Δελφών για το ᾽21 αλλά και ένταξη της συλλογής Φέλιου στο Google Artς & Culture.

Η νέα Εθνική Πινακοθήκη είναι γεγονός

Πυρετώδεις οι προετοιμασίες για την παράδοση της διευρυμένης και ανανεωμένης Εθνικής Πινακοθήκης. Ολοκληρώνεται το στήσιμο των έργων της μόνιμης συλλογής και διευθετούνται οι τεχνικές λεπτομέρειες για το συμβολικό άνοιγμα του μουσείου στις 24 Μαρτίου, οπότε και θα υποδεχθεί τους ξένους επίσημους προσκεκλημένους που θα επισκεφτούν την χώρα μας για τους εορτασμούς των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Ανάμεσἀ τους θα βρίσκεται ο διάδοχος του Βρετανικού θρόνου Πρίγκιπας Κάρολος και η σύζυγός του Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς, Δούκισσα της Κορνουάλης, η Γαλλίδα Υπουργός Αμυνας Φλοράνς Παρλί, στη θέση του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν που ακύρωσε την τελευταία στιγμή, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός της Ρωσίας Μιχαήλ Μισούστιν.

Στις ανακαινισμένες αίθουσες της Πινακοθήκης, εκτός από τα 1.000 έργα της μόνιμης συλλογής, οι ξένοι ηγέτες θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν και την επετειακή έκθεση με έργα της συλλογής εμπνευσμένα από τον Ελληνικό Απελευθερωτικό Αγώνα.

Από τη Γαλλική Εθνοσυνέλευση στην Ελληνική Βουλή

Ένα δώρο με ιδιαίτερα συμβολικό χαρακτήρα αποφάσισε να κάνει ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, εκ μέρους της Γαλλικής Δημοκρατίας, στην Ελλάδα για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Έτσι, μια ταπισερί στην οποία έχει υφανθεί το περίφημο έργο του Ραφαήλ «Η Σχολή των Αθηνών», θα κοσμεί για έναν ολόκληρο χρόνο το περιστύλιο του κτιρίου της Βουλής των Ελλήνων. Η ταπισερί – εμπνευσμένη από την τοιχογραφία του Ιταλού Αναγεννησιακού ζωγράφου, που βρίσκεται στο Αποστολικό Παλάτι του Βατικανού, απεικονίζει όλους τους αρχαίους φιλοσόφους της Αθήνας.

Το έργο τέχνης του 17ου αιώνα, που κοσμούσε από το 1879 τη Γαλλική Εθνοσυνέλευση και αποτελεί έναν εθνικό θησαυρό για τους Γάλλους, είχε προταθεί από τους Γάλλους να παρουσιαστεί στην ανακαινισμένη Εθνική Πινακοθήκη επ’ αφορμή των εγκαινίων της. Ωστόσο, λόγω του μεγέθους του έργου αλλά και του ότι όλες οι αίθουσες, ακόμη και οι χώροι μετάβασης, έχουν καλυφθεί από έργα της μόνιμης συλλογής, αποφασίστηκε να τοποθετηθεί στο Μέγαρο της Βουλής. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η ταπισερί θα αποτελέσει μέρος έκθεσης που ετοιμάζεται από το Ελληνικό Κοινοβούλιο για την εθνική επέτειο.

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει το έργο – δωρεά της Γαλλίας από τις 19 Απριλίου, ημέρα θανάτου του Λόρδου Βύρωνα, που έχει καθιερωθεί ως Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης, οπότε και έχουν οριστεί τα εγκαίνια της έκθεσης.

Οι Δρόμοι του ’21

Φαίνεται πως οι εορτασμοί επεκτείνονται πέρα των ορίων της Αθήνας. Ο Δήμος Δελφών ανακοίνωσε ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα δράσεων, συμμετέχοντας στους επετειακούς εορτασμούς του 1821, με κύρια δράση την ιστορική διαδρομή «Οι Δρόμοι του ’21», υπό την αιγίδα της επιτροπής «Ελλάδα 2021», που έχει ως στόχο την αξιοποίηση της ιδιαίτερης ιστορικής κληρονομιάς της περιοχής του κατά την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης.

Κεντρικό ρόλο κατέχει το Μουσείο Ελληνικής Επανάστασης, Οικία Πανουργιά στην Άμφισσα, το οποίο θα λειτουργήσει ως Κέντρο Τεκμηρίωσης των «Δρόμων του 21», όπου ο επισκέπτης θα λαμβάνει, μέσα και από τη χρήση νέων τεχνολογιών, μια πρώτη εικόνα της ιστορίας των βασικών σημείων της διαδρομής, τα οποία εν συνεχεία θα επισκέπτεται, ακολουθώντας έτσι μία βιωματική πορεία της ιστορίας του Αγώνα στην Αν. Ρούμελη.

Στους χώρους του μουσείου θα φιλοξενηθεί έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Απ’ τα σκοτάδια στο φως» αλλά και παρουσίαση αποκείμενων στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Άμφισσας εγγράφων του Αγώνα και βιβλίων για την Επανάσταση, παλιές δυσεύρετες εκδόσεις και νεότερα ανθολογημένα κείμενα.

Η συλλογή Φέλιου στο Google Arts & Culture

Μια σημαντική εξέλιξη για τη συλλογή Σωτήρη Φέλιου πραγματοποιήθηκε με τη συνδρομή του ιδρύματος «Η άλλη Αρκαδία», που διαχειρίζεται τη συλλογή. Ο επισκέπτης θα έχει πλέον τη δυνατότητα να θαυμάσει και να ξεναγηθεί σε μία από τις σημαντικότερες ιδιωτικές συλλογές σύγχρονης Ελληνικής παραστατικής τέχνης μέσα από την πλατφόρμα της Google Arts & Culture.

Το αποτέλεσμα της συνεργασίας των δύο φορέων είναι η παρουσίαση 195 έργων Ελλήνων καλλιτεχνών. Η ευκρίνεια της ψηφιακής αποτύπωσης είναι εξαιρετική και αναδεικνύει τις λεπτομέρειες, την υφή των υλικών, τα ίχνη της πινελιάς, επιτρέποντάς να εστιάσει ο θεατής σε όποιο σημείο ἠ λεπτομέρεια του έργου επιθυμεί.

Η δικτυακή παρουσίαση της συλλογής χωρίζεται σε τέσσερις ενότητες με τους τίτλους: «Δεν αρκεί να βλέπεις, πρέπει να κοιτάς», «Χώροι πέραν του εννοημένου», «Πίνακες που κρατούν καλά κρυμμένα τα μυστικά τους» και «Τρόποι να μπεις στην πραγματικότητα» υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Δάφνης Πολίτη, υπεύθυνης της Συλλογής Σωτήρη Φέλιου.

Καφές στο Living Room της Πλατείας Βικτωρίας

Το Victoria Square Project, μια πρωτοβουλία του Rick Lowe και της Μαρίας Παπαδημητρίου, πραγματοποιεί ακόμα μία ενδιαφέρουσα δράση. Το co-Living Room αποτελεί την ψηφιακή εκδοχή της δράσης Living Room που είχε πραγματοποιηθεί στο παρελθόν.

Η βασική ιδέα ήταν να μοιράζεται κάποιος μία κούπα καφέ μαζί με μία προσωπική στιγμή. Προ κορωνοϊού, η δράση γινόταν στο χώρο του Victoria Square Project που αποτελώντας έτσι ένα ανοιχτό και ελεύθερο χώρο έκφρασης που προωθούσε τη γόνιμη ανταλλαγή ιδεών.

Η ψηφιακή έκδοση της δράσης μας προσκαλεί να δικτυωθούμε από τα καθιστικά μας και να δημιουργήσουμε έναν εικονικό τόπο ανταλλαγής ιδεών, ελεύθερης έκφρασης και ψυχαγωγίας για όλους και όλες χωρίς διακρίσεις. Στο κοινό διαδικτυακό living room που θα δημιουργηθεί, οι συμμετέχοντες μέσα από μία σειρά ψηφιακών συναντήσεων θα μπορούν να συνυπάρχουν, να πιούν τον καφέ τους και να ανταλλάξουν σκέψεις και ιδέες.

Ο πρώτος κύκλος περιλαμβάνει δωρεάν εργαστήρια και συζητήσεις γύρω από την τέχνη και τον σχεδιασμό. Πάρτε θέση λοιπόν και διαλέξτε τη δική σας θέση στο ψηφιακό σαλόνι του Victoria Square Project.

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης