Από Αφανής Συμμετοχική Εταιρεία

Monday Report

H προκήρυξη εκπροσώπησης της χώρας στην Μπιενάλε της Βενετίας, η πιστοποίηση δύο μουσείων αλλά και το τέλος θητείας της διευθύντριας της Εθνικής Πινακοθήκης κυριαρχούν στις ειδήσεις της εβδομάδας.

 

Προκήρυξη για το περίπτερο της Ελλάδας στην Μπιενάλε της Βενετίας το 2022

Tο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού απεύθυνε ανοιχτή πρόσκληση σε επιμελητές, ιστορικούς τέχνης, τεχνοκριτικούς και θεωρητικούς τέχνης με εμπειρία στην οργάνωση και επιμέλεια εκθέσεων από κοινού με καλλιτέχνες, αλλά και σε καλλιτέχνες από κοινού με τους προαναφερθέντες, για υποβολή προτάσεων για την εκπροσώπηση της Ελλάδας στην 59η Μπιενάλε της Βενετίας που θα πραγματοποιηθεί από τις 23 Απριλίου έως τις 27 Νοεμβρίου 2022.

Οι προτάσεις που θα υποβληθούν θα αξιολογηθούν από επταμελή επιτροπή που θα εργασθεί αμισθί.  Η επιτροπή θα αποτελείται από έναν καθηγητή οποιασδήποτε βαθμίδας της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών ή του Τμήματος Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ, έναν καθηγητή οποιασδήποτε βαθμίδας του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας ή του Τμήματος Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, έναν εκπρόσωπο του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, έναν εκπρόσωπο του Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης, έναν εκπρόσωπο της Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου, έναν εκπρόσωπο του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος και έναν εκπρόσωπο της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Τέχνης – Ελληνικό Τμήμα (AICA HELLAS), ενώ ένας υπάλληλος της αρμόδιας Υπηρεσίας του ΥΠΠΟΑ θα εκτελεί χρέη γραμματέα.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τις προτάσεις τους έως την 31η Μαΐου 2021, αποκλειστικά μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση demsp@culture.gr. Τα στοιχεία των συντελεστών και η συνοπτική περιγραφή των προτάσεων που θα υποβληθούν θα δημοσιοποιηθούν στον σχετικό ιστότοπο του υπουργείου. Η τελική επιλογή για την ελληνική συμμετοχή θα ανακοινωθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου 2021.

«Γιατί δεν γίνεται; »

Με αυτό το σύνθημα, η ομάδα «Αφανής Συμμετοχική Εταιρεία», που έχει ήδη πραγματοποιήσει αρκετές δράσεις σε χώρους όπως το Υπουργείο Πολιτισμού, προχώρησε στην «ανάληψη», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, του Εθνικού Θεάτρου από την Παρασκευή 2 Απριλίου έως και χθες.

Ακολουθώντας το πρότυπο της Γαλλίας, όπου 50 θέατρα τελούν υπό κατάληψη τον τελευταίο μήνα, το κτίριο της Αγίου Κωνσταντίνου κατελήφθη την Παρασκευή, από τα μέλη της ομάδας, τα οποία προσκάλεσαν όλη την θεατρική κοινότητα της Αθήνας, κοινό και δημιουργούς, σε μια σειρά ανοιχτών συζητήσεων και δράσεων γύρω από τις νέες θέσεις της κυβέρνησης για το ζήτημα της καλλιτεχνικής τους διαφάνειας. Καίρια ζητήματα όπως η υποεκπροσώπηση των γυναικών και των μειονοτήτων στο θέατρο, το κίνημα καταγγελιών για σεξουαλικές παρενοχλήσεις και κακοποιητικές συμπεριφορές, η υποτίμηση της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης αλλά και η προετοιμασία μας για την επόμενη μέρα, είναι, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ομάδας, τα πρώτα αυτονόητα θέματα που η θεατρική κοινότητα επείγεται να συζητήσει.

Αν και το τριήμερο πρόγραμμα είχε αρχικά σχεδιαστεί να πραγματοποιηθεί στην Κεντρική Σκηνή του θεάτρου, ύστερα από μια σειρά διαπραγματεύσεων με την καλλιτεχνική διεύθυνση και την διοίκηση του Εθνικού,  αποφασίστηκε οι συζητήσεις και οι δράσεις να διεξαχθούν στο φουαγιέ του κτιρίου Τσίλερ. Παρά την συγκέντρωση δυνάμεων των ΜΑΤ έξω από το κτήριο, την πρώτη ημέρα, η διοίκηση του Εθνικού Θεάτρου δεσμεύτηκε να μην υπάρξει οποιαδήποτε παρέμβαση της αστυνομίας.

Επαγγελματίες του θεάτρου και του πολιτισμού γενικότερα, απλοί πολίτες αλλά και εκπρόσωποι κομμάτων της αντιπολίτευσης επισκέφτηκαν το χώρο και συμμετείχαν στις δράσεις, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο τη στήριξή τους στην ομάδα αλλά και την ανησυχία τους για την επόμενη ημέρα. Είναι χαρακτηριστικό πως την πρώτη κιόλας ημέρα παρευρέθηκαν εκεί περισσότερα από 250 άτομα, μέσα και έξω από το κτίριο, και με κυλιόμενες εισόδους, συμμετείχαν στην συζήτηση με κεντρικό θέμα την υποτίμηση της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης και τις επισφαλείς εργασιακές συνθήκες.

Σε μια περίοδο που ο χώρος του θεάτρου και του πολιτισμού πλήττεται, η «Αφανής Συμμετοχική Εταιρεία» φαίνεται όχι μόνο να ασκεί ουσιαστική κριτική στα κακώς κείμενα, αλλά επιχειρεί τον επαναπροσδιορισμό των αρχών και τη βελτίωση των συνθηκών των επαγγελματιών του χώρου μέσα από τις ειρηνικές δράσεις της. Έχετε τα μάτια και τα αυτιά σας ανοιχτά για τις επόμενες ενέργειες της ομάδας.

Πέφτει η αυλαία για τη Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα

Η επί 30 χρόνια διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα, δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή της πως δεν προτίθεται να παραμείνει στη θέση της μετά την ολοκλήρωση της θητείας της το 2022. Η δήλωση της κυρίας Λαμπράκη – Πλάκα μας ξάφνιασε καθώς έρχεται λίγες μόνο ημέρες μετά το άνοιγμα της ανακαινισμένης πινακοθήκης και το ξεκίνημα μιας νέας εποχής για το ίδρυμα. Ωστόσο, η επικεφαλής του μουσείου, που έχει συνδέσει στενά το όνομά της με αυτό, δήλωσε πως έχει πια εκπληρώσει το όραμά της να δώσει νέα πνοή στο μουσείο και πως ήρθε πια η ώρα να αποχωρήσει.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Λήμνου αποκτά νέα στέγη

Καλά νέα έρχονται από το νησί του Ηφαίστου. Σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα ανάμεσα σε εκπροσώπους φορέων της Λήμνου, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, συμφωνήθηκε η αξιοποίηση ενός παλαιού Λημνιακού αρχοντικού στη Μύρινα ως νέα στέγη του Αρχαιολογικού Μουσείου Λήμνου.

Κατόπιν συμφωνίας όλων των πλευρών για τη διάσωση του ιστορικού αρχοντικού του Ιδρύματος «Χριστοδουλίδειο Συσσίτιο», η ΕΦΑ Λέσβου εισηγήθηκε εκεί να φιλοξενηθεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Λήμνου προκειμένου το νησί να αποκτήσει ένα μουσείο στο οποίο να εκτίθενται τα εξαιρετικά ευρήματα από τις πολυετείς εντόπιες ανασκαφές, τεκμήρια μιας ιδιαίτερης και ξεχωριστής ιστορικής πορείας της Λήμνου.

Το διώροφο αρχοντικό ιδιοκτησίας του «Χριστοδουλίδειου Συσσιτίου» βρίσκεται στη βάση του Κάστρου της Μύρινας, στο παραλιακό μέτωπο του Ρωμαίικου Γιαλού Μύρινας, ενώ η θέση του, το μέγεθός του, η αρχιτεκτονική και η ιστορία του το καθιστούν το σημαντικότερο κτήριο του Ρωμαίικου Γιαλού και σημείο αναφοράς για την τοπική κοινωνία. Χτισμένο το 1868 από τον Στυλιανό Χριστοδουλίδη, επιφανή μεγαλέμπορο και παραγωγό βαμβακιού στην Αίγυπτο, το αρχοντικό συνδέθηκε στενά με την κοινωνική ζωή και την ιστορία του νησιού τον 19ο και το πρώτο μισό του 20ου αιώνα, ενώ τις τελευταίες δεκαετίες κάλυψε ανάγκες δημοσίων υπηρεσιών και φορέων. Από το 2007 έως το 2020 είχε παραχωρηθεί στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Ελπίζουμε η πρωτοβουλία αυτή να είναι η πρώτη μιας σειράς παρόμοιων κινήσεων για την αξιοποίηση και την ανάδειξη του αρχιτεκτονικού και πολιτιστικού πλούτου της χώρας.

Πιστοποίηση δύο μουσείων του Ιδρύματος Πειραιώς

Μια σημαντική απόφαση για το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), πάρθηκε από το Συμβούλιο Μουσείων του ΥΠΠΟΑ πριν λίγες ημέρες. Στα πλαίσια της πιστοποίησης μουσείων, αναγνωρίστηκαν δύο ακόμα, από τα συνολικά εννέα, θεματικά μουσεία του Δικτύου Μουσείων του Ιδρύματος. Πρόκειται για το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα και το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου. Μαζί με το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας και το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα στο Βόλο, που είχαν αναγνωριστεί σε προηγούμενη γνωμοδότηση, το Ίδρυμα, που ως στόχος έχει τη διάσωση, καταγραφή και προβολή της παραδοσιακής τεχνολογίας και της βιομηχανικής κληρονομιάς της Ελλάδας, τώρα έχει τέσσερα πιστοποιημένα μουσεία στο δίκτυό του και αναμένει την αναγνώριση και των υπόλοιπων πέντε που περιλαμβάνουν το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού λαδιού στη Σπάρτη, το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας στην Τήνο, το Μουσείο Μετάξης στο Σουφλί, το Μουσείο Μαστίχας στη Χίο και το Μουσείο Αργυροτεχνίας στα Ιωάννινα.

Το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης που βρίσκεται στη Δημητσάνα, προβάλλει τη σημασία της υδροκίνησης στην παραδοσιακή προβιομηχανική κοινωνία. Εστιάζοντας στις βασικές τεχνικές, που αξιοποιούν το νερό για την παραγωγή ποικίλων προϊόντων, τις συνδέει με την ιστορία και την καθημερινότητα της τοπικής κοινωνίας. Ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στα παραδοσιακά εργαστήρια, τα οποία περιβάλλονται από πυκνή βλάστηση και άφθονα τρεχούμενα νερά.

Το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου βρίσκεται στο χωριό Αγία Παρασκευή. Παρουσιάζει τη βιομηχανική περίοδο της ελαιουργίας στην Ελλάδα, εστιάζοντας στις αλλαγές που προκάλεσε η εισαγωγή της ατμοκίνησης στη διαδικασία παραγωγής ελαιολάδου. Παράλληλα, προσεγγίζει με ευαισθησία την πρωτοβουλία των κατοίκων της Αγίας Παρασκευής που οδήγησε στην ίδρυση και λειτουργία εντός πρωτοποριακού κοινοτικού ελαιοτριβείου. Στόχος του μουσείου είναι η προβολή της βιομηχανικής κληρονομιάς στο πεδίο της ελαιουργίας, εντάσσοντάς την στα ευρύτερα αρχιτεκτονικά, κοινωνικά και πολιτισμικά γεγονότα της εποχής.

Αναβολή του Summer Nostos Festival

Σε πρόσφατη ανακοίνωσή του το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανακοίνωσε την αναβολή του φετινού SNF Nostos που ήταν προγραμματισμένο για τις 23 – 27 Ιουνίου λόγω της συνεχιζόμενης επιδημιολογικής κρίσης.

Ωστόσο, αν όλα κυλήσουν ομαλά, το ετήσιο φεστιβάλ που φέτος έχει θέμα «Ανθρωπότητα και Τεχνητή Νοημοσύνη» να διεξαχθεί στις 25-29 Αυγούστου στην πλήρη μορφή του, όπως πάντα στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). Το θέμα του φεστιβάλ μοιάζει πιο επίκαιρο από ποτέ, αφού στη διάρκεια της δοκιμασίας που περνάμε εδώ και πάνω από ένα χρόνο, η επιστήμη και η τεχνολογία είχαν κομβικό ρόλο. Όμως, όσο κι αν η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) μπήκαν δυναμικά στην καθημερινότητά μας, είναι σαφές πως δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την ανθρώπινη επαφή. Γι’ αυτό το λόγο, οι υπεύθυνοι του φεστιβάλ προτίμησαν να περιμένουν λίγο ακόμα για να πραγματοποιήσουν μια φυσική και εκ του σύνεγγυς διοργάνωση.

Open Call

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Post Social Media Club, ο δραστήριος πολιτιστικός οργανισμός  Bios απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση προς 25 δημιουργούς να οραματιστούν την νέα εποχή που προκύπτει το πολιτισμικό τοπίο μετά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (post social media). Το πρόγραμμα που διευθύνεται από το STPLN (Σουηδία) σε συνεργασία με τέσσερις δημιουργικούς κόμβους: το Volumes Coworking από τη Γαλλία, το Nova Iskra της Σερβίας, το Τούρκικο ATÖLYE και το Αθηναϊκό Bios συγκεντρώνει νέους σχεδιαστές, καλλιτέχνες, ερευνητές και δημιουργούς από όλη την Ευρώπη που θα δουλέψουν ομαδικά για την παραγωγή των έργων που θα εκτεθούν στο τέλος της δράσης.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής έως τις 26 Απριλίου 2021.

TAGS
Εργαστήριο Συντήρησης & Αποκατάστασης